Publicatie:IIIF-project fase 3: crowdsourcing, storytelling, IIIF-manifestenbibliotheek

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Het IIIF-project wil de bestaande IIIF-infrastructuur van de Vlaamse Kunstcollectie en haar projectpartners verder ontwikkelen en een aantal good practices van IIIF verder verkennen.

In de derde fase van dit IIIF-traject focussen we op de mogelijkheden van IIIF voor crowdsourcing en storytelling en op de ontsluiting van IIIF-manifesten en -beelden via IIIF-manifestenbibliotheken. De tools in proefopstelling moeten in verschillende ecosystemen kunnen inpassen.

  • Projectpartners: Vlaamse Kunstcollectie, Musea Brugge, Plantentuin Meise, meemoo, Museum Plantin-Moretus, GhentCDH, Openbare Bibliotheek Brugge
  • Ontwikkelaars: Digirati (Madoc), Inuits
  • Begeleiding IIIF-storytelling: Statik
  • Inhoudelijke partners IIIF-storytelling: Mu.ZEE, Passchendaele Museum 1917, In Flanders Fields Museum

Inhoudelijk verslag



Crowdsourcing

Voor de proefopstelling van een crowdsourcingtool bouwen we verder op de expertise van de Plantentuin Meise en Musea Brugge rond crowdsourcing met de DoeDat-tool, de VKC met IIIF en de inzet van externe authorities, meemoo met gedigitaliseerde erfgoedcollecties en GhentCDH met de Madoc-tool. Hierbij wordt zo veel mogelijk gekeken naar bestaande componenten, maar ook naar bijkomende functionaliteiten, op basis van een bevraging bij gebruikers en initiatiefnemers van crowdsourcingprojecten.

Dit werkpakket omvat vier taken voor de ontwikkeling van een crowdsourcingtool in proefopstelling:

Taak 2 Gebruikersonderzoek crowdsourcingtool

Binnen deze taak werd door de Plantentuin Meise en Musea Brugge een gebruikersonderzoek opgezet, niet alleen bij het brede publiek, de zogenaamde crowd, maar ook bij de content providers of initiatiefnemers van crowdsourcingprojecten. Doel van het gebruikersonderzoek was om te polsen naar de plus- en minpunten van de huidige gebruikte tools, noodzakelijke functionaliteiten, prioritisering van de verschillende functionaliteiten, andere noden en behoeften, … Het gebruikersonderzoek bestond uit een online bevraging met kwantitatieve en kwalitatieve aspecten.

Deliverable 4

Taak 3 Analyse van de noodzakelijke functionaliteiten voor een crowdsourcingtool

Binnen deze taak werden de gewenste functionaliteiten van een eigentijdse crowdsourcingtool opgelijst door de projectpartners aan de hand van een onderzoek naar internationale good practices.

Deliverable 5

Taak 4 Opzetten van een storyboard en ontwerparchitectuur

Binnen deze taak werden zowel het gebruikersonderzoek als de oplijsting van functionaliteiten samengevoegd in een storyboard voor crowdsourcing dat vertaald werd in een mogelijke ontwerparchitectuur.

Deliverable 6

Taak 5 Compilatie/ontwikkeling van een proefopstelling

Binnen deze taak stond Digirati (Madoc) in voor compilatie en ontwikkeling van de ontwerparchitectuur.

Deliverable 7

IIIF-manifestenbibliotheek

Dit deeltraject is gericht op het verbeteren van de vindbaarheid van digitale content, met name IIIF-manifesten, over de grenzen van erfgoedorganisaties heen. Hiervoor werd een IIIF-manifestenbibliotheek opgezet in proefopstelling, een online platform waarop IIIF-manifesten van verschillende organisaties bruikbaar en doorzoekbaar worden gemaakt.

Dit werkpakket heeft drie taken voor de opzet van een IIIF-manifestenbibliotheek in proefopstelling:

Taak 6: Analyse van de noodzakelijke functionaliteiten van een manifestenbibliotheek, met bijzondere aandacht voor de SEO-principes

Binnen deze taak werden de do’s en don'ts van een manifestenbibliotheek opgelijst. Belangrijke aandacht ging hierbij uit naar de metadata die je aan dergelijke manifesten koppelt en de SEO-principes en -functionaliteiten die je beschikbaar stelt. De analyse gebeurde op basis van een voorbereidende literatuurstudie en een studie van good practices.

Deliverable 8

Taak 7: Opzetten van een ontwerparchitectuur

Binnen deze taak werden de gewenste functionaliteiten samengevoegd in een mogelijke ontwerparchitectuur voor de IIIF-manifestenbibliotheek. De ontwerparchitectuur houdt rekening met het gegeven dat de manifestenbibliotheek moet aansluiten op de ecosystemen van de partners VKC, Museum Plantin-Moretus en Openbare Bibliotheek Brugge. De gekozen aannemer implementeert hierbij ook de SEO-principes.

Deliverable 9

Taak 8 Compilatie/ontwikkeling van een proefopstelling

Binnen deze taak werd aan Inuits de opdracht gegeven om op basis van de ontwerparchitectuur een IIIF-manifestenbibliotheek met SEO-optimalisatie te ontwikkelen of uit bestaande componenten te compileren in een proefopstelling.

Deliverable 10

Storytelling

Binnen het traject storytelling brengen we het landschap van IIIF-storytellingtools in kaart. We onderzoeken onder begeleiding van Statik hoe deze kunnen worden ingezet voor diverse verhaallijnen. Het resultaat zijn drie digitale verhalen en een handleiding voor erfgoedinstellingen die zelf aan de slag willen gaan met digital storytelling.

Taak 9: Verkennen van de beschikbare tools

Doel van deze taak was te onderzoeken welke de beschikbare IIIF-storytellingtools zoals Storiiies, Exhibit, Strollview, … zijn en hoe ze kunnen worden ingezet voor verschillende verhaallijnen met verschillende soorten content.

Deliverable 11

Taak 10: Demonstratie-opstelling IIIF-storytelling

Doel van deze taak was om de storytellingtools in diverse erfgoedverhalen te demonstreren en deze opstellingen te integreren op de websites of applicaties van de contentpartners (VKC-partnermusea, VKC en meemoo). Onder begeleiding van Statik werden drie digitale verhalen ontwikkeld, aangepast aan de mogelijkheden en functies van de IIIF-storytellingtools.

Deliverable 12 Drie erfgoedverhalen opgezet met IIIF-storytellingtools