CEST:Wie, wat & waarom

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sinds februari 2010 maakt de Cultureel ErfgoedStandaarden Toolbox (CEST) erfgoedinstellingen in Vlaanderen wegwijs in het gebruik van standaarden bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale collecties. CEST is een kennisplatform, beheerd door meemoo, Vlaams instituut voor het archief, waarop professionals uit de erfgoedsector hun expertise delen over duurzame creatie, beschrijving, bewaring en toegang tot digitaal erfgoed.


CEST-onderdelen

CEST bestaat uit vijf onderdelen. De richtlijnen vormen het hart van het kennisplatform. Aan de hand van concrete scenario’s worden de minimale en aanbevolen standaarden voor een bepaalde digitaliseringstaak opgelijst. De scenario’s zijn opgedeeld in vier categorieën: inventariseren, digitaliseren, bewaren en toegankelijk maken. Het standaardenregister bevat steekkaarten met de kerngegevens van de belangrijkste erfgoedstandaarden. In zo een steekkaart vind je bijvoorbeeld een korte uitleg waarvoor de standaard gebruikt wordt, en links naar de specificatie en gebruikersdocumentatie. Aan de hand van een vijftal verschillende trefwoorden kan je in het register ook zoeken naar standaarden die relevant zijn voor jouw type collectie of expertisedomein. Het softwareregister doet ongeveer hetzelfde voor software. Ook hier vind je een korte uitleg terug waarvoor de tool gebruikt wordt en links naar broncode, leveranciers en gebruikersdocumentatie. De publicaties vormen het nieuwste onderdeel van CEST. Hier worden verschillende soorten publicaties samengebracht die je helpen om standaarden in de praktijk toe te passen. Je vindt er handleidingen en modeldocumenten terug, maar ook gevalstudies van andere erfgoedcollecties en studies, artikels en rapporten die door PACKED geschreven zijn. Het glossarium tot slot bevat een lijst met moeilijke woorden die van een bevattelijke definitie voorzien werden.


CEST van 2010 tot vandaag

Aanvankelijk was CEST een project dat tussen februari en september 2010 werd uitgevoerd door PACKED vzw en eDAVID vzw in opdracht van het Agentschap Kunsten en Erfgoed. Het project had als doelstelling duidelijkheid te verschaffen over “welke standaarden er prioritair van toepassing zijn voor de archivering, de ontsluiting en de uitwisseling van digitale archivalische, documentaire, audiovisuele en museale objecten en objectrepresentaties.”


Vanaf 2011 was PACKED vzw verantwoordelijk voor het beheer en de verdere uitbouw van dit kennisplatform als onderdeel van haar structurele werking als expertisecentrum digitaal erfgoed. Tot 2016 werd vooral de nadruk gelegd op het verder uitwerken van de CEST-richtlijnen en het ontwikkelen van expertise, in nauw overleg met het erfgoedveld, onder meer door middel van een doelgroepenbevraging in 2012.

In 2016 werd het kennisplatform grondig vernieuwd. De MediaWikisoftware werd geactualiseerd en uitgebreid met een semantische laag die de doorzoekbaarheid aanzienlijk uitbreidt en hergebruik via de API mogelijk maakt. Daarnaast werd de gebruiksvriendelijkheid van het platform verbeterd door toevoeging van een Wysiwyg-editor. Lees meer over bijdragen aan de wiki op de Hulp-pagina.

Sinds 2020 is het beheer van dit platform in handen van meemoo, de fusieorganisatie van VIAA, PACKED en Lukas.

Met dank aan...

CEST wordt speciaal voor u gemaakt door:

(eerste | laatste) (vorige 50 | ) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.
(eerste | laatste) (vorige 50 | ) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.