Help:Inhoud

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Cultureelerfgoedstandaarden-toolbox is opgevat als een wikiwebsite (wiki). Dat betekent dat je hier niet enkel informatie kunt opzoeken, maar je kunt zelf ook actief meewerken door bijvoorbeeld informatie toe te voegen, te verbeteren, opmerkingen toe te voegen, je ervaringen te delen ...

Hoe werkt deze wiki?

Als je wilt meewerken aan deze wiki, vraag dan eerst een gebruikersnaam en paswoord aan. Volg dan de aanwijzingen in de e-mail. Daarna zal een medewerker van Project CEST je aanvraag goedkeuren. Dit gebeurt niet automatisch, we danken je daarom alvast voor je geduld als dit wat tijd neemt. Eens je een gebruikersnaam en paswoord ontvangen hebt, klik je op 'aanmelden' (bovenaan).


BELANGRIJK: Plaats nooit auteursrechtelijk beschermde informatie op deze wiki. Alle informatie die op www.projectcest.be gepubliceerd wordt, valt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licentie. Alle bijdragen vallen onder deze licentie.

Een pagina bewerken en/of opmerkingen toevoegen

  1. Help:Visuele_tekstverwerker
  2. Help:Tekstopmaak
  3. Help:Semantische_sjablonen
  4. Help:Redactie

Wil je iets wijzigen, verwijderen of toevoegen aan de reeds bestaande informatie, dan kun je dit rechtstreeks in de alinea doen. Wanneer je aangemeld bent, vind je onderaan elke wikipagina en in het menu rechts de knop 'bewerken'. Als je daarop klikt, kun je de pagina als geheel bewerken. Je kunt ook op de link 'bewerken' rechtsboven een alinea klikken, om enkel die bepaalde alinea aan te passen.

De eenvoudigste manier om pagina's te bewerken is met de Help:Visuele tekstverwerker. Om deze te gebruiken hoef je niets anders te doen dan op de link 'Bewerken' te klikken. Hij wordt automatisch geladen. Met de Visual Editor kan je de tekst bewerken alsof je een Worddocument zou bewerken zonder de wikicode te moeten kennen. Als je toch wikicode wil gebruiken, klik dan op 'Brontekst bewerken'. Voor meer uitleg hierover kan je terecht op Help:Tekstopmaak.

Wil je een ervaring delen, een suggestie doen of een andere opmerking geven die niet echt thuishoort tussen de informatie op de pagina, maak dan gebruik van de Overlegpagina. Klik bovenaan op 'Bewerken' en voeg je opmerking toe, graag voorafgegaan door 4 tildes (~~~~). Dankzij de tildes verschijnt automatisch je naam en het tijdstip waarop je de opmerking toevoegde, waardoor je dit zelf niet meer hoeft toe te voegen.

Sommige pagina's bevatten semantische sjablonen. Hoe deze werken en hoe je ze kan gebruiken kan je vinden op Help:Semantische sjablonen.

Voor algemene redactietips en meer informatie over het doel en de opbouw van iedere pagina kan je naar Help:Redactie gaan.


CEST Stijlgids

Naast een bespreking van de onderdelen van CEST vind je in dit document ook de CEST Stijlgids met tips over opmaak, schrijven voor het web, algemene taalkundige afspraken binnen CEST en PACKED vzw en tot slot enkele taaltips:


  1. Help:Tekstopmaak
  2. Hoe schrijf je voor het web?
  3. Algemene taaltips
  4. Nuttige links

Nog enkele schrijftips

  • Schrijf zo helder en toegankelijk mogelijk: weinig technische termen, korte zinnen, heldere structuur ...
  • Gebruik niet onnodig veel Engelse termen. Verkies bijvoorbeeld 'bestand' boven 'file' en 'map' boven 'folder'.
  • Tutoyeer: je en jou, geen u.
  • Link elke standaard gelinkt aan zijn standaardenfiche.
  • Link technische termen zo veel mogelijk aan het glossarium.
  • Gebruik voetnoten enkel als bronverwijzing.