Publicatie:What's in a name? Studiedag over gecontroleerde persoonsnaamlijsten

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Persoonsnamen: ze vormen vaak hét startpunt bij het doorzoeken van cultureelerfgoedcollecties. Om naamsverwarring te voorkomen, moeten deze gegevens wel ondubbelzinnig zijn. Want Jan Verheyen de regisseur is Jan Verheyen de voetballer niet. En daar komen person name authorities - gecontroleerde persoonsnaamlijsten - in het spel. Die combineren iedere persoonsnaam met bijbehorende biografische gegevens. Met het project Visual Name Authority willen we die biografische gegevens over relevante personen, die verspreid bij verschillende organisaties worden beheerd, aggregeren in een overkoepelende, gedeelde tool. Bovendien gaan we in dit project nog een stapje verder. Gekoppeld aan de personen in de namenlijst zullen we uitsnedes van portretfoto’s toevoegen, zodat de referentieset in Visual Name Authority ook inzetbaar is voor AI-toepassingen zoals gezichtsherkenning.


Referentie
Titel What’s in a name? Studiedag over gecontroleerde persoonsnaamlijsten (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2024
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Op 21 mei organiseerden we in het kader van dit project een studiedag over persoonsnamenauthorities. We verwelkomden 42 deelnemers, afkomstig van 27 verschillende organisaties. Tijdens deze studiedag stelden we in de eerste plaats Visual Name Authority voor, maar ook collega’s van ODIS, KBR (MetaBelgica), Cultuurconnect (Open Vlacc) en Netwerk Digitaal Erfgoed (Termennetwerk) kwamen vertellen hoe zij aan de slag gaan met authorities. Hieronder vind je de slides van de studiedag en een korte samenvatting van de verschillende presentaties. Onderaan vind je de resultaten van de brainstorm die we met de deelnemers hadden rond de vraag Hoe kunnen we in België (en Nederland) samenwerken rond het efficiënt gebruik van authorities?.

Currently, your browser does not use a PDF plugin. You may however download the PDF file instead.


ODIS is een online databank waar erfgoedorganisaties, onderzoekers, vrijwilligers en andere gebruikers kennis over de geschiedenis en het erfgoed van de samenleving in Vlaanderen, in zijn Belgische en internationale context, digitaal samenbrengen, opbouwen en delen. In deze presentatie vertelden Peter Heyrman en Joris Colla hoe ze biografische data beheren in deze joint database. ‘Personen’ vormen één van de zeven hoofdmodules in ODIS, en biografische gegevens maken 58% uit van de databank. Met de vernieuwing van de databank (2022-2027), wil ODIS onder meer inzetten op de technische ontwikkeling, om de data bijvoorbeeld als Linked Open Data ter beschikking te stellen.
Vervolgens kwam Sven Lieber van KBR, net als ODIS ook projectpartner van Visual Name Authority, aan het woord over het project MetaBelgica. In dat project bouwen vier Federale Wetenschappelijke Instellingen (KBR, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en KIK-IRPA) aan een gedeeld entity management. In de huidige situatie beheren de instellingen namelijk duplicaten en variëren de kwaliteit en correctheid van de beheerde entities. In MetaBelgica wordt ingezet op gemeenschappelijk beheer van data en Linked Data principes, met Wikibase als onderliggend systeem. Na de introductie van het project zoomde Sven in op hun onderzoek naar kaders voor de governance van authority data en welke overwegingen ze daarbij in acht nemen bij de uitbouw van MetaBelgica.
Hannelore Baudewyn van Cultuurconnect vertelde in haar presentatie over Open Vlacc, een catalografiesysteem waarin de zes grootste openbare bibliotheken en Cultuurconnect in betrokken zijn. In haar presentatie zoomde Hannelore in op de vernieuwing van het invoermodel en -systeem voor die centrale catalografie. Binnen die vernieuwing willen ze inzetten op een grotere efficiëntie op vlak van de invoer van collecties en de samenwerking met externen.
Ruben Schalk van Netwerk Digitaal Erfgoed nam in zijn presentatie eerst een stapje terug: “Wat is het belang van termen?”. Hij duidde op het probleem dat er standaardisatie ontbreekt tussen de bestaande terminologiebronnen en dat ze vaak niet doorzoekbaar zijn vanuit het collectiebeheersysteem van een beherende organisatie zelf. Het gebruik van authorities bij collectieregistratie gebeurt dus niet altijd zo gebruiksvriendelijk. Met het Termennetwerk hebben ze deze problemen aangepakt. Het Termennetwerk is een schakel tussen collectiebeheersystemen en terminologiebronnen: het stelt de zoekvraag die de beheerder ingeeft in Termennetwerk aan verschillende bronnen en geeft de antwoorden rechtstreeks in het systeem van die beheerder terug.
Na de presentaties hebben we de deelnemers via Mentimeter laten brainstormen rond de vraag: Hoe kunnen we in België (en Nederland) samenwerken rond het efficiënt gebruik van authorities? Wij gingen voor de uitwerking van Visual Name Authority aan de slag met die input. Hoe we dat deden? Dat kan je nalezen in de deliverables uit fase 1 van het project, die worden binnenkort hier gepubliceerd.

De resultaten van die bevraging vind je hieronder:


Currently, your browser does not use a PDF plugin. You may however download the PDF file instead.