Publicatie:Beheer je digitale collectie met tools

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.


Referentie
Titel Beheer je digitale collectie met tools - maart 2021 (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2021
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur(s)

Bart Magnus (meemoo)

Intro

Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.

Negen deelnemers schreven zich in en lichtten vooraf hun eventuele vragen toe. Tijdens vier verschillende online sessies kregen zij begeleiding op maat. Deze tools kwamen aan bod:

De meeste deelnemers kwamen niet onbeslagen op het ijs. Soms waren ze al vertrouwd met specifieke tools, maar kwamen ze naar de coachingdag met specifieke vragen over bepaalde features, wilden ze de tool nog beter leren gebruiken of waren ze nieuwsgierig naar hoe ze het best aan de slag kunnen met de resultaten die het gebruik van een tool oplevert. Andere deelnemers hadden wat koudwatervrees om een bepaalde tool te gebruiken en voelden zich geruggesteund als wij hen bij die eerste stappen met raad en daad bijstonden.

De medewerkers van team expertise hadden als doel om op korte tijd alle deelnemers, elk met hun eigen uitdagingen die ze uit hun praktijk meenemen, een stap vooruit te helpen. Daar leren we gelukkig soms zelf nog iets door bij, wat we dan weer graag delen met de hele sector.

DPF Manager en de Publiekdomeintool

Frits Vandenweghe (VAi) krijgt een coachingsessie over het gebruik van DPF Manager tijdens de coachingdag tools 2021 van meemoo.

De sessies over DPF Manager en de Publiekdomeintool bestonden hoofdzakelijk uit een demonstratie. Hierna konden de deelnemers hun specifieke vragen met betrekking tot hun situatie stellen. DPF Manager is een tool die controleert of TIFF-bestanden conform de specificatie Baseline TIFF v6 zijn. We gingen dieper in op waarom dit belangrijk is bij de kwaliteitscontrole in digitaliseringsprojecten en bij de ingest van TIFF-bestanden in een digitaal archief.


Ontdek meer over de Publiekdomeintool


Tegelijkertijd toonden we hoe je dankzij de gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface makkelijk aan de slag kunt gaan met de tool, in welke formaten je controlerapporten kunt aanmaken, hoe je eigen validatieregels kunt toevoegen, hoe je tegen andere TIFF-specificaties kunt valideren en hoe je gebruiksstatistieken kunt creëren. DPF Manager werd ontwikkeld in het kader van het Europese project PREFORMA, waarin meemoo (toen PACKED vzw) partner was. Wil je zelf aan de slag met deze tool? Raadpleeg dan zeker deze tutorial, of deze beknopte handleiding.

CultURIze

Tijdens de sessie over CultURIze gaven we een algemene introductie tot de persistente identificatie van erfgoedobjecten, en overliepen we de vier stappen van de CultURIze-aanpak. Daarna zoomden we in op drie zaken. Zo behandelden we specifieke vragen van de deelnemers over hun eigen beleid met betrekking tot persistente identificatie. Ook dachten we na over het brengen van het verhaal over het gebruik van persistente identifiers (PIDs) aan het management van de deelnemers. Tenslotte zoomden we in op de praktische implementatie van de CultURIze-aanpak in de aanwezige infrastructuur.


Lees meer over deze tool

OpenRefine

Tenslotte was er ook een sessie over OpenRefine, waarbij we aan de hand van twee datasets van de deelnemende organisaties de veelzijdigheid van OpenRefine konden laten zien. De uitdaging bij de eerste dataset lag vooral bij dataschoning en het detecteren van dubbele records. De tweede dataset bracht ons bij de specifieke moeilijkheid om een MARC XML-bestand op een werkbare manier in OpenRefine te importeren. Het uiteindelijke doel is om deze dataset op te laden naar Wikidata, iets wat via OpenRefine kan, na de nodige dataschoning en het linken met bestaande items op Wikidata.

Het was een proces dat we zelf nog nooit eerder hadden uitgevoerd, maar dat we mits wat zoekwerk en trial and error tot een goed einde brachten. Aangezien we deze nieuwe opgedane kennis binnenkort ook op ons kennisplatform CEST publiceren, kunnen we iedereen die voor eenzelfde uitdaging staat de tijd om het zelf uit te zoeken alvast besparen.