Publicatie:Conferentie Archiving 2019

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Van 14 tot 17 mei vond in Lissabon de conferentie Archiving 2019 plaats, de jaarlijkse afspraak van grote erfgoedinstellingen en professionals uit de digitale beeldindustrie die zich met de preservering van digitale beelden bezig houden. Meemoo-collega Bert Lemmens was aanwezig en vernam er belangrijk nieuws over een nieuwe versie van de Metamorfoze-richtlijnen en een uitbreiding van de JPEG2000-specificatie. Daarnaast volgde hij een interessante lezing over het digitaal geheugen van het Zwitserse onderzoekscentrum CERN. Lees hieronder zijn verslag.


Referentie
Titel Conferentie Archiving 2019 (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
Jaar van uitgave 2019
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Nederlandse Metamorfozerichtlijnen versie 2.0

In juli 2019 publiceert de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) versie 2.0 van de Metamorfoze-richtlijnen. Dat is de kwaliteitsnorm die het Nederlandse digitaliseringsprogramma Metamorfoze gebruikt, maar ook de norm die in Vlaanderen richtinggevend is bij de digitalisering van erfgoedcollecties. De update is vooral een afstemming met de internationale norm ISO 19264-1 Photography — Archiving systems — Image quality analysis — Part 1: Reflective originals. Dat is een belangrijke mijlpaal in digitale preservering, want vanaf nu zijn zowel de Amerikaanse FADGI-normen als de Nederlandse Metamorfozenormen gebaseerd op dezelfde technische en inhoudelijke criteria. Daarmee is ISO 19264-1 de wereldwijde standaard voor de digitalisering van vlak materiaal in erfgoedcollecties. Uitbreidingen van de ISO-norm voor digitalisering van transparant materiaal en multispectrale opnames staan op de agenda.

JPEG2000

Een ander nieuwtje was de publicatie van een nieuwe uitbreiding van de JPEG2000-specificatie: ISO 15444-15 High Throughput JPEG 2000. Het gaat om een update van een belangrijk technisch onderdeel van de specificatie, namelijk de block coder. Die technische update is belangrijk voor erfgoedorganisaties omdat ze toelaat mathematisch lossless JPEG2000-beelden te encoderen. Bovendien zou dit de encodeersnelheid van een codec dertig maal sneller maken. Het is wachten op concrete tools die deze specificatie implementeren, maar de specificatie zou het gebruik van JPEG2000 als archiefbestand veel minder controversieel maken.

Digitaal geheugen CERN

De meest interessante lezing kwam van Jean-Yves Le Meur, projectleider Digital Memory van het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Hij gaf een inkijk in het digitaal geheugen van het CERN. Daarbij ging het enerzijds over de ‘erfgoedcollectie’ die bestaat uit tienduizend foto’s en negatieven van de werking van CERN sinds haar oprichting in 1954, maar ook over de documentaire collectie van duizenden video- en audio-opnames van meetings van wetenschappers over de experimenten die in het CERN werden uitgevoerd.

CERN volgt hierbij de richtlijnen van onze Zwitserse collega’s van Memoriav en digitaliseerde zo hun audiovisueel materiaal naar MKV/FFV1, geluidsopnames naar WAV/LPCM en hun fotocollectie naar TIFF.

Ook nog

Er waren exotische presentaties over een experiment in het International Space Station om met een 19de eeuwse zilvergelatinedruk digitale data te bewaren in de ruimte, en over het digitaal depot van het Noorse Nationaal Museum op Spitsbergen: het Arctic World Archive.