Publicatie:Digitale strategie Erfgoedcel Brugge
Meemoo startte begin 2022 met een groep van 20 erfgoedcellen een traject met als doel de opmaak van een digitale strategie. Het traject werd opgestart als een reeks van een vijftal online korte werksessies waarbij de erfgoedcellen stapsgewijs werden ingewijd in de opmaak van een digitale strategie. De hoop was dat op het einde van het traject een aantal erfgoedcellen door het maken van tussentijds (begeleid) huiswerk een afgewerkte digitale strategie zou kunnen voorleggen. Eén van de erfgoedcellen die deelnam aan het traject was Erfgoedcel Brugge. Een downloadlink naar hun digitale strategie vind je op deze pagina.
Titel | Digitale strategie Erfgoedcel Brugge (Voorkeurstitel) |
Locatie | |
Uitgever | |
Jaar van uitgave | 2022 |
Rechten | CC-BY-SA |
Persistent ID |
Auteurs
- Alexander Soetaert (Cel Cultuurbeleid)
- Livia Snauwaert (Erfgoedcel Brugge)
- Sarah Verplancke (Erfgoedcel Brugge)
Contact: Erfgoedcel Brugge Pakhuizen, Komvest 45, 8000 Brugge, e-mail: info@erfgoedcelbrugge.be, www.erfgoedcelbrugge.be, tel: 050 44 50 48
Download
Je kunt de digitale strategie van Erfgoedcel Brugge downloaden door HIER te klikken.
Visie
Erfgoedcel Brugge gebruikt digitale technologie om de erfgoedgemeenschap te informeren, ondersteunen en verbinden en om erfgoedcollecties die beheerd worden door niet-professionele organisaties te inventariseren, digitaliseren en ontsluiten. Daarbij zet Erfgoedcel Brugge blijvend in op de ontwikkeling van digitale vaardigheden, zowel bij de eigen medewerkers als bij de erfgoedspelers die ze ondersteunt. Erfgoedcel Brugge streeft ernaar om in de digitale aspecten van haar werking de vier kernprincipes van de digitale visie van de cluster Cultuur van Stad Brugge toe te passen: klantgerichtheid, duurzaamheid, haalbaarheid en openheid.
Deze digitale strategie sluit aan op de doelstellingennota 2021–2026 van Erfgoedcel Brugge.
Overzicht doelstellingen
Content
1.1. Digitale bestanden worden duurzaam bewaard
Erfgoedcel Brugge streeft naar de duurzame opslag van digitale bestanden (zowel foto’s als andere documenten) die voortkomen uit haar werking en heeft aandacht voor de registratie van auteursrechten en gebruiksbeperkingen, zodat deze bestanden zo open mogelijk kunnen worden gedeeld en hergebruikt.
1.2. De handbibliotheek wordt digitaal gecatalogiseerd
Erfgoedcel Brugge catalogiseert de aanwinsten in haar handbibliotheek in het bibliotheeksysteem Wise, zodat ze kunnen worden teruggevonden in de online publiekscatalogus (zie 2.3).
Erfgoedgemeenschap
2.1. Niet-professionele erfgoedactoren ondersteunen bij het inventariseren en digitaliseren van hun collecties
Erfgoedcel Brugge begeleidt niet-professionele erfgoedactoren bij het kwaliteitsvol digitaal inventariseren en digitaliseren van hun collecties en stelt daarvoor de noodzakelijke materialen, digitale systemen en expertise ter beschikking.
2.2. Niet-professionele erfgoedactoren ondersteunen bij het online ontsluiten van hun collecties
Erfgoedcel Brugge bevordert de online ontsluiting van de collecties van niet- professionele erfgoedactoren door het ondersteunen van het gezamenlijke Brugse collectieplatform, door te ijveren voor ontsluitings- en presentatiemogelijkheden op Vlaams en internationaal niveau en door het verlenen van advies rond de presentatie van collecties (bv. via een webexpo of sociale media).
2.3. De handbibliotheek blijft ontsloten via een online publiekscatalogus Erfgoedcel Brugge ontsluit de publicaties uit haar handbibliotheek via de bibliotheekcatalogus van de Openbare Bibliotheek Brugge zodat de bibliotheekcollecties van de Brugse stedelijke erfgoedinstellingen via eenzelfde zoekopdracht kunnen worden doorzocht.
2.4. Doelgroepgericht communiceren via digitale kanalen Erfgoedcel Brugge zet in op digitale communicatie en sociale media om op een doelgroepgerichte manier te informeren over haar dienstverlening en werking en de actoren in het lokale cultureel-erfgoedveld. Deze doelstelling is verder uitgewerkt in het communicatieplan.
Inkomsten
3.1. Rapporteren over de digitale aspecten van de werking
Erfgoedcel Brugge kan eenvoudig rapporteren over het bereik en de impact van digitale communicatie en online ontsloten collecties en geeft de betrokken partners inzicht in deze statistieken. Op basis van deze gegevens wordt de digitale strategie geëvalueerd en kan worden aangetoond dat middelen en subsidies effectief en efficiënt zijn besteed.
3.2. Ruimte voor verkenning en experiment rond digitale marketing en online adverteren
Erfgoedcel Brugge maakt ruimte om de mogelijkheden van digitale marketing en online adverteren te verkennen en de voor- en nadelen af te wegen ten opzichte van andere communicatiemethodes.
Organisatie
4.1. Afstemmen van de digitale werking met de partners binnen de cluster Cultuur en de cultureel-erfgoedsector
Door een deelname aan overleg- en netwerkmomenten binnen de cluster Cultuur van Stad Brugge en de erfgoedsector blijft Erfgoedcel Brugge op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, deelt ze haar eigen kennis en kan ze beroep doen op externe expertise en ondersteuning.
4.2. Inzetten op efficiënte digitale processen
Erfgoedcel Brugge streeft naar een zo efficiënt mogelijk verloop van interne processen in het kader van de loketfunctie, uitleendienst en de organisatie van activiteiten. Ze bekijkt hiervoor de mogelijkheden van specifieke tools voor planning, vraagregistratie, locatiebeheer, inschrijving en reservatie. Voor de ICT-basisinfrastructuur en -advies doet Erfgoedcel Brugge een beroep op de Dienst Informatica van Stad Brugge.
4.3. Versterken van de digitale vaardigheden
Erfgoedcel Brugge houdt zicht op de specifieke digitale competenties die nodig zijn om haar digitale strategie uit te voeren en stimuleert haar medewerkers om hun digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen.
Beschrijving doelstellingen
Content
Toelichting: de doelstellingen in deze sectie gaan over de fysieke collecties en digitale bestanden die Erfgoedcel Brugge zelf bewaart.
Doelstelling 1.1: Digitale bestanden worden duurzaam bewaard
Achtergrond: In de voorbije 20 jaar heeft Erfgoedcel Brugge vanuit de verschillende domeinen binnen haar werking (inventarisatie, evenementen, publicaties, ...) digitale bestanden verzameld (foto’s, video’s, publicaties, documenten). Erfgoedcel Brugge wil de duurzame bewaring en vlotte toegankelijkheid van deze bestanden verzekeren (zie ook communicatieplan).
Noden:
- duurzame opslag van digitale foto's van collectiestukken van niet-professionele erfgoedinstellingen gemaakt tijdens inventarisatietrajecten
- duurzame opslag van digitale bestanden voortkomend uit de werking
- digitale bestanden voorzien van gestandaardiseerde bestandsnamen en (inhoudelijke) metadata
- bepalen en documenteren van de auteursrechtenstatus en gebruiksbeperkingen van digitale bestanden
Beoogde ervaringen:
- medewerkers kunnen terugvallen op uitgewerkte processen voor het duurzaam opslaan en metadateren van digitale bestanden en het bepalen van hun auteursrechtenstatus en eventuele gebruiksbeperkingen
- medewerkers hebben toegang tot een fotobibliotheek en kunnen de bewaarde beelden gebruiken voor communicatie of ze op aanvraag ter beschikking stellen van partners, rekening houdend met de auteursrechtenstatus en andere gebruiksbeperkingen
Methode:
- opslaan van bestanden in de mediabank van Stad Brugge (media.brugge.be) met minimale metadatering i.f.v. opzoekbaarheid (geen dubbele inhoudelijke metadatering)
- externe harde schijven worden uitsluitend gebruikt voor lopende projecten; na afloop van het project worden bestanden opgeslagen op netwerschijven of in de mediabank
- volgen van richtlijnen van Stad Brugge voor opslag en bestandsnamen en bepalen van de auteursrechtenstatus
- afspraken rond auteursrecht en hergebruik vastleggen bij samenwerking met externe fotografen (bv. clausule in vrijwilligerscontract bij inventarisatie van erfgoedcollecties)
Succesfactoren:
- medewerkers kennen de basisprincipes van het auteursrecht en kunnen ze toepassen binnen de eigen werking
- plan van aanpak en ondersteuning van Dienst Informatica voor het migreren van bestanden van netwerkschijven en externe harddisks naar de mediabank
- alle medewerkers kunnen met de mediabank aan de slag om bestanden van beëindigde projecten duurzaam te bewaren
Indicatoren:
- percentage van de bestanden dat duurzaam is opgeslagen
- percentage van de bestanden waarvoor de auteursrechtenstatus en gebruiksbeperkingen bepaald zijn
Doelstelling 1.2: De handbibliotheek wordt digitaal gecatalogiseerd
Achtergrond: Sinds 2021 werkt Erfgoedcel Brugge in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Brugge aan de digitale retrocatalogisering van haar volledige handbibliotheek via het bibliotheeksysteem Wise. In de toekomst wil Erfgoedcel Brugge de aanwinsten in de handbibliotheek digitaal blijven catalogiseren.
Noden:
- de aanwinsten van de eigen handbibliotheek catalogiseren
Beoogde ervaringen:
- medewerkers kunnen de aanwinsten van de handbibliotheek catalogiseren in een digitaal systeem
Methode:
- opleiding/ondersteuning voor Wise vanuit Openbare Bibliotheek Brugge
Indicatoren:
- percentage van de handbibliotheek dat gecatalogiseerd is
Erfgoedgemeenschap
Toelichting: de doelstellingen in deze sectie gaan over de dienstverlening van Erfgoedcel Brugge aan de Brugse cultureel-erfgoedactoren (erfgoedverenigingen, erfgoedorganisaties, immaterieel cultureel erfgoedactoren en spelers zonder kernwerking cultureel erfgoed) en haar rol als eerste aanspreekpunt voor informatieverstrekking rond Brugs cultureel erfgoed (loketfunctie / spin in het web).
Doelstelling 2.1: Niet-professionele erfgoedactoren ondersteunen bij het inventariseren en digitaliseren van hun collecties
Achtergrond: Sinds 2014 biedt Erfgoedcel Brugge ondersteuning aan niet-professionele erfgoedactoren bij het digitaal inventariseren en digitaliseren van hun erfgoedcollecties. In de huidige beleidsperiode wordt ingezet op inventarisatie van volgende collecties: inboedels van Brugse parochiekerken, collectie historische spellen van VIVES Spellenlab, collectie onderwijshulpmiddelen voor mensen met een audiovisuele beperking van het Spermalie-Instituut / vzw De Kade, de theaterrekwisieten en –apparatuur van Stadsschouwburg Brugge en privé-collecties cultureel-erfgoed (cf. doelstellingennota 2021-2026, OD 2.1 t.e.m. 2.4 en 4.2). Deze acties zijn deel van bredere projecten die ook inzetten op erfgoedzorg, waardering en valorisatie van de collecties.
Noden:
- digitaal inventariseren van collecties van niet-professionele erfgoedactoren
- digitaliseren van collecties van niet-professionele erfgoedactoren
- mogelijkheden om aan de slag te gaan met de collectiedata voor het beheer, de waardering en selectie van collectiestukken
Beoogde ervaringen:
- niet-professionele erfgoedactoren kunnen hun collecties digitaal inventariseren (collectieregistratie)
- niet-professionele erfgoedactoren kunnen hun collecties digitaliseren (bv. door te scannen of te fotograferen).
- niet-professionele erfgoedactoren kunnen beroep doen op expertise en ondersteuning bij de inventarisatie en digitalisering van hun collecties
Methode:
- Erfgoedcel Brugge zorgt ervoor dat niet-professionele erfgoedactoren kunnen aansluiten bij een digitaal collectieregistratiesysteem (het is de bedoeling om de aansluiting bij de Vlaamse erfgoeddatabanken voor te zetten).
- Erfgoedcel Brugge stelt het materiaal ter beschikking voor een kwaliteitsvolle digitalisering van de collecties (digitale fotocamera, belichtingsset, ...).
- Erfgoedcel Brugge ondersteunt de inventarisatietrajecten op technisch vlak (bv. good practices collectieregistratie en objectfotografie) en op organisatorisch vlak (coördineren van vrijwilligerswerking).
Succesfactoren:
- beschikbaarheid van een gebruiksvriendelijk Vlaams collectieregistratiesysteem (Vlaamse erfgoeddatabanken)
Indicatoren:
- aantal en toename volledig geïnventariseerde en gedigitaliseerde collecties
- aantal en toename geïnventariseerde en gedigitaliseerde collectiestukken
- bezoekerscijfers over het gebruik van de portalen/kanalen waarop de geïnventariseerde collecties worden ontsloten
Doelstelling 2.2: Niet-professionele erfgoedactoren ondersteunen bij het online ontsluiten van hun collecties
Achtergrond: De collecties van Brugse niet-professionele erfgoedactoren die met ondersteuning van Erfgoedcel Brugge werden geïnventariseerd, zijn vandaag (feb. 2022) doorzoekbaar op drie online-platformen: erfgoedbrugge.be (lokaal), erfgoedinzicht.be en erfgoedplus.be (bovenlokaal). Rond elk van deze platformen loopt momenteel een vernieuwings- of toekomsttraject.
Noden:
- een gezamenlijk Brugs onlineportaal waar de collecties van professionele en niet-professionele erfgoedactoren samen toegankelijk en doorzoekbaar zijn
- ontsluiting en presentatie van de collecties op bovenlokaal niveau zodat makkelijk verbanden tussen de collecties van lokale actoren kunnen worden gelegd
- mogelijkheden om aan de slag te gaan met de collectiedata voor communicatie of publiekswerking (verhalende ontsluiting)
Beoogde ervaringen:
- niet-professionele erfgoedactoren kunnen hun geïnventariseerde en gedigitaliseerde collecties doorzoekbaar maken via lokale en bovenlokale platformen
- onderzoekers en erfgoedliefhebbers kunnen de collecties van niet-professionele erfgoedactoren online doorzoeken en raadplegen
- niet-professionele erfgoedactoren kunnen hun collectie op basis van de digitale inventaris en beelden op diverse manieren online presenteren (bv. met een webexpo, op de eigen website, via sociale media)
Methode:
- Erfgoedcel Brugge ondersteunt de ontwikkeling en de inhoudelijke werking van een nieuw Brugs onlineportaal en werkt daarbij intensief samen met de partners binnen de cluster Cultuur
- Erfgoedcel Brugge ijvert voor ontsluitings- en presentatiemogelijkheden op Vlaams en internationaal niveau en biedt ondersteuning bij initiatieven op dat vlak
- Erfgoedcel Brugge werkt zelf online verhalen uit rond de geïnventariseerde collecties en ontsluit die via diverse kanalen en portalen; hiervoor wordt regelmatig samenwerking gezocht binnen de cluster Cultuur
- Erfgoedcel Brugge geeft niet-professionele erfgoedactoren technisch en inhoudelijk advies over het opzetten van een webexpo, de presentatie van de collecties op de eigen website of via sociale media en stelt waar mogelijk tools daarvoor ter beschikking
- Erfgoedcel Brugge zorgt ervoor dat de niet-professionele erfgoedactoren toegang hebben tot de metadata en beelden (in hoogste kwaliteit) van hun collecties, ofwel via toegang tot het collectieregistratie- en/of DAM-systeem, ofwel door het aanleveren van een kopie van de bestanden.
Succesfactoren:
- intensieve samenwerking binnen de cluster Cultuur voor de ontwikkeling van het gezamenlijke collectieportaal
- mogelijkheden voor data-uitwisseling tussen de collectieregistratiesystemen en publieksplatformen (bv. via OAI-PMH, IIIF, OSLO of andere standaarden)
- beschikbaarheid van ontsluitingsmogelijkheden op bovenlokaal niveau
Indicatoren:
- aantal portalen/kanalen waarop de geïnventariseerde collecties worden ontsloten
- toename van het aantal collecties en collectiestukken dat online is ontsloten
- aantal online verhalen dat jaarlijks wordt gemaakt op basis van de geïnventariseerde collecties
Doelstelling 2.3: De handbibliotheek blijft ontsloten via een online publiekscatalogus
Achtergrond: In 2021 werd gestart met de catalogisering van de handbibliotheek van Erfgoedcel Brugge (zie bij 1.2) en de ontsluiting ervan via de online publiekscatalogus van de Openbare Bibliotheek Brugge (brugge.bibliotheek.be).
Noden:
- ontsluiting van de handbibliotheek via een online publiekscatalogus
Beoogde ervaringen:
- erfgoeddeskundigen en -liefhebbers kunnen de publicaties in de handbibliotheek van Erfgoedcel Brugge terugvinden in een online publiekscatalogus, samen met de nodige informatie voor raadpleging van de bibliotheek
- erfgoeddeskundigen en -liefhebbers kunnen via 1 zoekopdracht de handbibliotheek van Erfgoedcel Brugge en die van de andere Brugse stedelijke (erfgoed)instellingen (bv. Stadsarchief, Conservatorium, Museumbibliotheek) doorzoeken
Methode:
- Erfgoedcel Brugge ontsluit de publicaties uit haar handbibliotheek via de bibliotheekcatalogus van Openbare Bibliotheek Brugge (brugge.bibliotheek.be)
Succesfactoren:
- ondersteuning vanuit Openbare Bibliotheek Brugge
Indicatoren:
- aantal aanvragen voor raadpleging van de handbibliotheek
Doelstelling 2.4: Doelgroepgericht communiceren via digitale kanalen
Achtergrond: Erfgoedcel Brugge zet dagelijks in op heldere en gelaagde communicatie en kennisdeling (OD 1.1.) en zet hiertoe systematisch in op de verdere uitbouw en verrijking van verschillende communicatiekanalen. Analoge en digitale communicatie blijven complementair. Vandaag (feb. 2022) beschikt Erfgoedcel Brugge over volgende digitale communicatiekanalen: website, nieuwsbrief, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter (niet actief gebruikt). De website erfgoedcelbrugge.be wordt vernieuwd in 2023. De communicatiestrategie werd intussen verder uitgewerkt in een communicatieplan (nov. 2021), dat de basis is voor deze doelstelling.
Noden (cf. doelstellingen communicatieplan):
- zichtbaarheid, naambekendheid en inzicht in de dienstverlenende werking verhogen
- informeren over het Brugse culturele erfgoed (eerste aanspreekpunt)
- bouwen aan een zo groot mogelijk Brugs erfgoednetwerk en een zo groot mogelijk publiek warm maken voor Brugs erfgoed
- ondersteunen van niet-professionele organisaties bij bekendmaken van hun erfgoedcollecties of -tradities
- doelgroepen duurzaam betrekken bij het Brugse erfgoed
- stimuleren initiatieven, samenwerking en verbinding
Beoogde ervaringen:
- erfgoedactoren vinden online informatie over de dienstverlenende werking van Erfgoedcel Brugge en andere Brugse erfgoeddiensten, toegespitst op hun noden en verwachtingen
- erfgoedactoren en -geïnteresseerden blijven via regelmatige digitale communicatie op de hoogte van de werking van Erfgoedcel Brugge en initiatieven uit het lokaal cultureel-erfgoedveld
- het brede publiek heeft toegang tot (contact)informatie over alle spelers in het lokale cultureel-erfgoedveld
- erfgoedgeïnteresseerden krijgen een digitale blik achter de schermen van de werking van Erfgoedcel Brugge
Methode:
- Erfgoedcel Brugge bepaalt op basis van publieksonderzoek voor elk digitaal communicatiekanaal (website, sociale media, nieuwsbrief, website Stad Brugge enz.) de primaire doelgroep(en) en stemt de inhoud van de communicatie daarop af
- Erfgoedcel Brugge onderzoekt hoe online adverteren of communicatie via specifieke kanalen het bereik bij bepaalde koude doelgroepen (bv. jongeren en nieuwkomers) kan versterken (zie ook onder 3.2)
- Erfgoedcel Brugge analyseert het bereik van de verschillende digitale communicatiekanalen en gaat in dialoog met (mogelijke) gebruikers om hun verwachtingen in kaart te brengen (bv. bij het ontwikkelen van een nieuwe website).
Succesfactoren:
- voorzien van tijd voor een periodieke evaluatie van de het bereik en de impact van de digitale communicatie (bv. jaarlijks en halfjaarlijks)
Indicatoren:
- voor elk digitaal communicatiekanaal zijn de doelgroepen duidelijk omschreven
- de digitale communicatie wordt geëvalueerd op basis van kwantitatieve gegevens en kwalitatieve feedback vanuit gebruikers/doelgroepen
- zie ook de verschillende indicatoren beschreven in het communicatieplan: (toename van) bezoekerscijfers website, abonnees nieuwsbrief, aantal volgers, ...
Inkomsten
Toelichting: Erfgoedcel Brugge ontvangt voor haar werking een subsidie van de Vlaamse Overheid. Ze streeft geen inkomsten vanuit haar werking na: dienstverlening, ondersteuning en evenementen zijn volledig gratis. Het bereik, de impact en de meerwaarde van de digitale werking zijn natuurlijk wel belangrijke aspecten bij het verantwoorden van de subsidie.
Doelstelling 3.1: Rapporteren over de digitale aspecten van de werking
Noden:
- rapporteren over het bereik en impact van de digitale werking
Beoogde ervaringen:
- Erfgoedcel Brugge kan op basis van statistieken de digitale communicatie en digitale strategie evalueren en bijsturen
- Erfgoedcel Brugge kan subsidiënten duidelijk maken dat de geïnvesteerde middelen effectief en efficiënt besteed worden binnen de digitale werking
- niet-professionele erfgoedactoren krijgen inzicht in het bereik van hun online ontsloten collecties
Methode:
- bijhouden van statistieken over het gebruik van de website (Google Analytics en Monsido) en het bereik van de digitale communicatiekanalen (nieuwsbrief, sociale media) zodat deze statistieken kunnen worden opgenomen in jaarverslagen, projectdossiers, enz.
- jaarlijks informeren van niet-professionele erfgoedactoren over het online bereik van hun collecties
Succesfactoren:
- mogelijkheid tot het opvragen van statistieken van platformen waar de collecties van niet-
professionele erfgoedactoren ontsloten zijn (voor Erfgoedinzicht en Erfgoedplus is dit momenteel niet mogelijk) indicatoren:
- statistieken worden opgenomen in het jaarverslag
- niet-professionele erfgoedactoren worden geïnformeerd
Doelstelling 3.2: Ruimte voor verkenning en experiment rond digitale marketing en online adverteren
Noden:
- inzicht verwerven in de mogelijke meerwaarde van digitale marketing en online adverteren voor de verschillende aspecten van de werking
Beoogde ervaringen:
- Erfgoedcel Brugge krijgt inzicht in de mogelijkheden, nodige expertise en kosten en kan deze afwegen ten opzichte van andere communicatiemethodes
- Erfgoedcel Brugge onderzoekt het potentieel van gericht digitaal adverteren om doelgroepen te bereiken die niet of minder in contact komen met erfgoed (bv. jongeren, nieuwkomers).
Methode:
- kennisdeling met andere stadsdiensten (bv. Musea Brugge, Cultuurcentrum) of andere culturele organisaties
- opzetten en evalueren van enkele experimenten
Succesfactoren:
- mogelijkheid om tijd te maken voor deze verkenning
- voorzien van budget
Indicatoren:
- aantal contacten met andere diensten/organisaties
- aantal uitgevoerde experimenten
Organisatie
Toelichting: In deze sectie zijn doelstellingen opgenomen die gericht zijn op de interne werking van Erfgoedcel Brugge, zonder directe link met het beheer van content of dienstverlening.
Doelstelling 4.1: Afstemmen van de digitale werking met de partners binnen de cluster Cultuur en de cultureel-erfgoedsector
Achtergrond: In 2020 werd een gemeenschappelijke digitale visie opgesteld binnen de cluster Cultuur van Stad Brugge, met daarin o.m. volgend punt: “We houden intensief contact met organisaties als meemoo, publiq, Vlaamse Kunstcollectie, Cultuurconnect en Digitaal Vlaanderen. We delen actief onze kennis en expertise binnen deze netwerken, maar volgen ook nauw op of de oplossingen die op Vlaams niveau worden ontwikkeld ook in Brugge kunnen worden uitgerold.”
Noden:
- afstemmen van de digitale strategie, opvolgen van de ontwikkelingen en kennis delen binnen de cluster Cultuur van Stad Brugge
- kennis rond digitale ontwikkelingen delen met andere erfgoedcellen
- toegang tot specifieke externe expertise bij digitale projecten
Beoogde ervaringen:
- Erfgoedcel Brugge blijft op de hoogte van de ontwikkelingen bij andere diensten binnen de cluster Cultuur, rapporteert over de evolutie van de eigen digitale projecten en stimuleert zo maximaal interne kennisdeling en samenwerking
- Erfgoedcel Brugge kan bij digitale projecten beroep doen op extern advies en ondersteuning
- Erfgoedcel Brugge blijft op de hoogte van digitale ontwikkelingen bij andere erfgoedcellen en bouwt daarop voort binnen haar eigen werking
- Erfgoedcel Brugge deelt de resultaten en kennis uit digitale projecten met haar partners binnen de erfgoedsector
Methode:
- deelname aan de werkgroepen rond digitale strategie, collectieregistratie en digitalisering binnen de cluster Cultuur
- nauw contact onderhouden met de Stafmedewerker digitale ontwikkelingen van de cluster Cultuur (kan zelf ondersteunen/adviseren of doorverwijzen)
- deelname aan de collegagroepen van FARO (bv. inhaalbeweging digitale collectiedata), studiedagen en opleidingen
Succesfactoren:
- medewerkers kunnen voldoende tijd inplannen voor overleg- en netwerkmomenten en opleiding
Indicatoren:
- deelname aan werkgroepen binnen de cluster Cultuur
- aantal overleg- en netwerkmomenten rond digitalisering binnen de erfgoedsector
Doelstelling 4.2: Inzetten op efficiënte digitale processen
Noden:
- efficiënt verloop van interne digitale processen in het kader van de loketfunctie, uitleendienst en de organisatie van evenementen
- advies en ondersteuning binnen het kader van projecten
- ICT-basisinfrastructuur (hardware, software, beveiliging, netwerk...)
- toegang tot professionele ICT-ondersteuning bij problemen
Beoogde ervaringen:
- medewerkers van Erfgoedcel Brugge kunnen vragen via mail en telefoon registreren, toewijzen aan een collega, doorsturen naar andere diensten/organisaties en hun status opvolgen.
- gebruikers van het uitleenaanbod kunnen online de materialen reserveren en hun beschikbaarheid opvolgen
- Erfgoedcel Brugge beschikt bij de organisatie van evenementen (bv. Erfgoeddag) over tools voor planning, locatiebeheer en inschrijvingen
- medewerkers kunnen beroep doen op ondersteuning en advies rond de aankoop van hardware/software en uitvoering van projecten
- de medewerkers beschikken over de nodige hardware en een netwerkaansluiting; er kan beroep worden gedaan op servers voor de opslag van bestanden; de systemen zijn voldoende beveiligd
- medewerkers kunnen beroep doen op een helpdesk
Methode:
- (verkenning van de mogelijkheden van) specifieke digitale tools voor planning, vraagregistratie (bv. Omnitracker-software Stad Brugge met koppeling aan het stedelijke Meldpunt), locatiebeheer, inschrijving en reservatie
- Dienst Informatica van Stad Brugge voorziet in ICT-basisinfrastructuur en ondersteuning via een helpdesk (Elpmin)
- voor elk project wordt nagegaan of opdrachten voor ICT-advies en -diensten mogelijk zijn via de raamcontracten van de Dienst Informatica
- projectfiches ICT-projecten up to date houden zodat Dienst Informatica op de hoogte blijft over de digitale ontwikkelingen binnen Erfgoedcel Brugge en waar nodig ruimte voor advies en ondersteuning kan voorzien
Succesfactoren:
- mogelijkheid tot inzet van tools die al in gebruik zijn bij andere stadsdiensten
Indicatoren:
- inzet van nieuwe digitale tools binnen de werking (of minstens verkenning)
- projectfiches worden up to date worden gehouden
Doelstelling 4.3. Versterken van de digitale vaardigheden
Noden:
- zicht houden op de competenties vereist voor digitale werking
- digitale vaardigheden binnen het team verder ontwikkelen
Beoogde ervaringen:
- Erfgoedcel Brugge beschikt over medewerkers met de specifieke competenties voor de uitvoering van de doelstellingen uit de digitale strategie
- Erfgoedcel Brugge is voor haar digitale werking niet afhankelijk van de beschikbaarheid en expertise van één medewerker
- Erfgoedcel Brugge stimuleert haar medewerkers om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen
Methode:
- stimuleren van alle medewerkers om digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen, bv. door het volgen van opleidingen of workshops
- specifieke digitale competenties bepalen en waar mogelijk integreren in de functieprofielen van medewerkers/stagiairs
- beroep doen op bestaande kennis en expertise van andere stadsdiensten
Succesfactoren:
- medewerkers kunnen voldoende tijd vrijmaken voor opleidingen, zelfstudie en prospectie
- zicht op de digitale expertise en vaardigheden van collega’s bij andere diensten
Indicatoren:
- het aantal gevolgde opleidingen, workshops
- de mate waarin beroep kan worden gedaan op collega’s bij andere stadsdiensten