Publicatie:ErfgoedBrugge.be: Grenzeloos Digitaal Erfgoed

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Onderzoekers en reizigers uit de hele wereld kennen de Brugse erfgoedcollecties. Maar het portaal ErfgoedBrugge.be, dat deze waardevolle collecties online ontsluit, bereikt nauwelijks internationale, niet-Nederlandstalige doelgroepen. Aangezien jaarlijks zes miljoen toeristen het Brugs erfgoed komen bezoeken, wil Brugge het portaal laten evolueren tot een meertalig portaal. In dit project onderzocht de stad, met ondersteuning van onder andere meemoo, hoe ze door meertaligheid van de data een internationaal publiek beter kan bereiken met dit portaal.

Looptijd: 2019-2022


Referentie
Titel ErfgoedBrugge.be: Grenzeloos Digitaal Erfgoed (Voorkeurstitel)
Locatie [ ]
Uitgever
Jaar van uitgave 2019
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Uitdaging

De website ErfgoedBrugge.be bevat de collectie van Musea Brugge: foto’s, oude krantenpagina’s, oude kaarten, historische bronnen. De beelden kunnen interessant zijn voor anderstaligen, maar de data zijn op dit moment enkel beschikbaar in het Nederlands. Het online platform wordt namelijk gevoed door een centrale datalaag die enkel in het Nederlands bestaat. De uitdaging is dus de beelden op een meer taalonafhankelijke manier toegankelijk te maken.

Maar welke informatie is dan juist interessant voor de internationale bezoeker aan Brugge? En in welke talen moet die informatie aangeboden worden? Deze vragen wou de stad Brugge in dit project beantwoorden, en uiteindelijk vertalen in concrete aanpassingen aan het portaal.

Meemoo's rol

Meemoo ondersteunde het project bij de identificatie van de noden van specifieke doelgroepen en de technische vereisten waaraan het portaal moet voldoen. In een eerste fase van het project werd een gebruikersonderzoek gevoerd en hier hielpen we mee bepalen welke vragen beantwoord moesten worden en welke doelgroepen we zouden bevragen.

Ook hielpen we bij het verkennen van de technische aspecten rond (automatische) meertaligheid. We werkten mee aan het definiëren van de technische vereisten en de analysemogelijkheden van een app die kon testen welke talen en informatie het vaakst opgevraagd werden.

In een latere fase van het project gaven we ook opleidingen aan Erfgoed Brugge rond open data en Wikimedia-platformen. Deze opleidingen gaven een beter inzicht in standaardisatie en verrijking van metadata, een belangrijk onderdeel van dit project. Uiteindelijk hielpen we ook bij het opstellen van een draaiboek rond meertalige, digitale erfgoeddata.

Aanpak

Fase 1 (2019-2020) Onderzoek naar het potentieel van meertaligheid op de centrale datalaag van ErfgoedBrugge.be

De eerste fase van het project bestond uit een gebruikersonderzoek uit op ErfgoedBrugge.be. Dit gaf meer inzicht in de reeds bereikte doelgroepen, hun verwachtingen en de moeilijkheden die ze ondervinden bij het gebruik van het platform.

Daarnaast werd in samenwerking met Open Summer of Code 2019 de online applicatie LearnMore.be ontwikkeld waarmee gemeten kan worden welke talen en informatie worden opgevraagd. De app maakt gebruik van data van verschillende bronnen: Wikidata, Wikipedia, de barok-themasite van de toenmalige Vlaamse Kunstcollectie (nu meemoo) en Brugge in beeld, de mediabank van Brugge. We testten de app uit in twee pilootprojecten in het Groeningemuseum en op de Burg, waarmee in totaal meer dan 3000 bezoekers bereikt werden. De wensen van deze doelgroepen bleken sterk te verschillen van het huidige publiek van ErfgoedBrugge.be (bv. beknopte informatie, voorkeur voor foto’s).

Tenslotte werd er onderzoek gedaan rond de mogelijkheid tot hergebruik van bestaande erfgoeddata binnen een toeristische context. Er werd vastgesteld dat een eenvoudige vertaling van metadata en koppeling van verschillende bronnen (bv. eigen database, Wikimedia en toenmalige VKC) niet volstaat. Een redactie van teksten en beelden die rekening houdt met het doelpubliek en met het medium (bv. een online applicatie), blijft noodzakelijk.

Open Summer of Code

Open Summer of Code (OSoC) is een initiatief van de Open Knowledge Foundation. Studententeams bouwen een maand lang oplossingen voor uitdagingen van bedrijven en overheden. Onder deskundige begeleiding ontwikkelen ze een app of website, tool of project en doen ze een eerste werkervaring op. In 2019 ontwikkelden de vier deelnemende studenten een gebruiksvriendelijke app voor erfgoedbrugge.be. Hiermee kunnen gebruikerstesten worden uitgevoerd en kan gemeten worden welke talen en informatie worden opgevraagd.

Andere samenwerkingen die meemoo aanging met OSoC? De make-over van de resolvertool naar CultURIze in 2018 en de opmaak van een prototype voor de nieuwe user interface van DPF-manager in 2020.

Fase 2 (2020-2021) Grenzeloos Digitaal Erfgoed: internationale ontsluiting en meertalige doorzoekbaarheid van data uit ErfgoedBrugge.be

In de tweede projectfase verkenden we methodes om data te ontsluiten voor internationale doelgroepen door deze als meertalige data te publiceren waarvan de doorzoekbaarheid is verbeterd en die is verrijkt door koppelingen met andere data. Meemoo ondersteunde in de context van onze Wikimedia-uploadworkshop Erfgoed Brugge om een set objecten van het archeologische depot Raakvlak te ontsluiten op Wikidata en Wikimedia Commons. Tenslotte experimenteerden we met visualisaties van de data op basis van SPARQL-queries.

Partners

  • Erfgoedcel Brugge
  • Musea Brugge
  • Openbare Bibliotheek Brugge
  • Stadsarchief Brugge
  • Toerisme Brugge
  • Raakvlak
  • FARO


Meer over dit project >