Hedendaagse Kunst (M HKA)

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

work-in-progress

Dit profiel is nog een work-in-progress

Auteur

Sofie Frederix – projectmedewerker 'Beschrijvingsmodel hedendaagse kunst', M HKA

Anthe Heyninck – collectiemedewerker, M HKA (publicatie op CEST)

Project

Actuele kunst stelt vaak bijzondere uitdagingen op het niveau van collectieregistratie, door haar materiële en technische complexiteit, haar efemere of hybride karakter, haar conceptuele dimensie enzovoort. Het project ‘Beschrijvingsmodel hedendaagse kunst’ komt tegemoet aan de nood om kennis ter zake te delen en bracht registratoren, collectieverantwoordelijken en informatiebeheerders van zeven Vlaamse collectiebeherende instellingen rond de tafel: Departement Cultuur, Jeugd en Media (team Collectie Vlaamse Gemeenschap), FOMU, Middelheimmuseum, M HKA, M Leuven, Mu.ZEE en S.M.A.K. Dit project werd gefinancierd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het M HKA stond in voor de dagelijkse coördinatie. Het project liep van 1 februari 2022 tot en met 31 januari 2024.


Lees hier meer over het project.

Dataset

Het Beschrijvingsmodel hedendaagse kunst formuleert richtlijnen voor de beschrijving en registratie van hedendaagse kunst. Meer specifiek gaat het om hedendaagse kunstwerken die een of meerdere veranderlijke elementen of ‘variabelen’ bevatten. Een variabele verandert het uitzicht, de betekenis of de perceptie van een kunstwerk en bemoeilijkt de registratie ervan. Er worden zes variabelen onderscheiden:

1.Performance variabele: Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken met een live ‘performance’ element.

2.Interactieve variabele : Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken waarbij het publiek kan ingrijpen op of participeren aan het kunstwerk.

3.Audiovisuele variabele : Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van video, film, geluid of digitale elementen.

4.Kwantitatieve variabele : Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken waarvan het aantal onderdelen in de loop van de tijd verandert.

5.Organische variabele : Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken met organische elementen die op korte termijn groeien en/of bederven.

6.Plaatsafhankelijke variabele : Deze variabele is van toepassing op hedendaagse kunstwerken waarbij de opstelling verandert naargelang de plaats waar het kunstwerk wordt opgesteld.

Gebruik

De registratierichtlijnen uit het Beschrijvingsmodel hedendaagse kunst vinden hun neerslag in zes dataprofielen, een per variabele. De dataprofielen zijn in eerste instantie bedoeld voor de partnerinstellingen van het project: het Departement Cultuur, Jeugd en Media (team Collectie Vlaamse Gemeenschap), FOMU, Middelheimmuseum, M HKA, M Leuven, Mu.ZEE en S.M.A.K. De richtlijnen zijn echter bruikbaar voor elke instelling met een (deel)collectie hedendaagse kunst die uitdagingen stelt op vlak van registratie, omwille van een of meerdere van zes bovenstaande variabelen. De invulinstructies zijn gericht op velden uit het collectieregistratiesysteem Axiell Collections. Het project ‘Beschrijvingsmodel hedendaagse kunst’ beoogt een kwalitatieve en uniforme registratie van hedendaagse kunstwerken, met het oog op performant collectiebeheer en gestandaardiseerde data-ontsluiting en -uitwisseling.

Dataprofiel performance variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2. Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt
3. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer BK00751 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het werk toegekend werd
4. Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type werk. Kies uit 'enkelvoudig object' of 'ensemble'.
5. Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 1 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6. Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal 3 tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. Wanneer bepaalde objecten bij de performance gebruikt worden, geef dan hier aan hoeveel objecten dit zijn. Als het gaat om een video of video-opname van de performance, geef dan hier het aantal kanalen van de video aan. Bij een tweekanaalsvideo is dat dan '2'. Bij een eenkanaalsvideo geef je '1' in.
7. Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 3 ex + 1 A.P. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP). Ingeval van performance zijn er meestal een aantal AP's.
8. Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie installaties (kunstwerken) trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Bij performance zijn hier verschillende opties. Als het gaat om een opname of foto van een performance, vul hier dan 'video-opnames' of 'foto's' in. Als er louter een schriftelijke neerslag is, gebruik dan het woord 'documenten'. Als het gaat om een performance waarbij bepaalde objecten nodig zijn, gebruik dan 'installaties (kunstwerken)'. De objecten kunnen ook nog verder gespecifieerd worden. Als er bijvoorbeeld een videokunstwerk tot de installatie van de performance behoort, kan dat geregistreerd worden via extra occurences. Wanneer het gaat om een performance die enkel in het live moment tot uiting komt, en dus geen enkele materiële neerslag krijgt zoals objecten of documentatie, geef hier dan 'performance' in.
9. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam performance trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Ingeval van performance geef je hier 'performance' in en voeg je eventueel occurences toe voor objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen. Ook documentatie van de performance specifieer je verder. Zo kunnen de volgende woorden gebruikt worden, afhankelijk van de soort documentatie: 'document', 'documentaire foto', 'documentatie'. Doe dit enkel wanneer de documentatie een artistieke waarde heeft en daarom ook tentoongesteld kan worden. Door aan te geven dat het gaat om 'documentatie', maak je het onderscheid tussen foto's van performance met artistieke waarde en andere foto's in de collectie niet niet gerelateerd zijn aan een performance. indien het gaat om een video, voeg je toe of het gaat om een 'eenkanaalsvideo', 'tweekanaalsvideo' of 'video-installatie'.
10. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel Relay (Unplugged) tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van de performance.
11. Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12. Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden Van dit werk bestaan 2 versies: Relay en Relay (Unplugged). Unplugged verwijst naar het feit dat deze performance zonder geluid of muziek uitgevoerd wordt, terwijl Relay opgevoerd wordt met een live compositie van geluidskunstenaar Yann Leguay. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel. Bij performances gebeurt het regelmatig dat er wordt terugverwezen naar een andere performance van dezelfde kunstenaar of van een andere kunstenaar. Als in de titel hiernaar verwezen wordt, bijvoorbeeld door eenzelfde titel met een toevoeging tussen haakjes, of een titel die duidelijk refereert naar een andere performance, neem dit dan hier op. Als het werk vroeger een andere titel kreeg, geef je dat ook hier aan met een vermelding van de oude titel en de reden waarom de titel aangepast werd, indien gekend.
13. Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Order for the Army of the Arts tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14. Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Engels trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15. Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving Het kunstwerk Relay (Unplugged) is een performance uit 2018 van Ula Sickle waarbij een groep performers een choreografie uitvoeren met een grote zwarte vlag. Het is de bedoeling dat de vlag gedurende de volledige performance constant in beweging blijft. De performers werken samen met de wind; hun bewegingen en de klapperende vlag vormen tevens het geluid voor de performance. De performance duurt doorgaans zes uur en kan binnen of in openlucht plaatsvinden. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ... zijn hier op hun plaats.
16. Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver Frederix, Sofie trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17. Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2023-07-06 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Sickle, Ula trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object. Het gebeurt regelmatig bij performances dat de opvoering door performers uitgevoerd wordt. Neem deze niet hier op, maar bij 'geassocieerde persoon/instelling'. Ook makers van documentatie komen in dat veld.
19. Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol performancekunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Ingeval van performance, neem je altijd als rol 'performancekunstenaar' op. Door extra occurences toe te voegen kan je eventueel nog verder specifiëren.
20. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien de eerste opvoering van de performance specifiek voor een bepaalde plaats bedoeld was, geef dan hier die plaats op.
21. Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden De performance werd ondersteund door Nuit Blanche en Kunstenwerkplaats Pianofabriek tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging. Dit gaat vooral over de rol van de vervaardiger in het maakproces. Indien de eerste opvoering van de performance in een welbepaalde context gebeurde en een duidelijke relatie vertoont met de plaats van de eerste opvoering, neem hier dan extra informatie op met betrekking tot die relatie.
22. Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht voor de tentoonstelling "Ze heeft vele namen" in 2023. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23. Datering Type datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Type Type concept trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type datering. Vul dit enkel in wanneer het gaat om een performance of een installatie die bij elke tentoonstelling sterk verandert. Volg daarbij de richtlijnen voor respectievelijk de performance of kwantitatieve variabele.
24. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2018 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de vervaardiging. Registreer bij performance zowel het jaartal, maand als dag waarop de opvoering plaatsvond. Voeg bij elke nieuwe opvoering occurences toe om de exacte datum van die opvoering te registreren. Indien het gaat om een performance die herhaaldelijk opgevoerd werd naar aanleiding van een festival of tentoonstelling, registreer in dit veld dan de begindatum van de eerste opvoering op dat festival of die tentoonstelling. Verdere informatie over de tentoonstelling of het festival wordt later bij 'Tentoonstellingen | Onderzoek | Gebruik' geregistreerd. Wanneer het gaat om documentatie van performance, bijvoorbeeld een foto, noteer dan de datum waarop de foto gemaakt werd. Als de performance die afgebeeld staat op de foto herhaaldelijk werd opgevoerd, neem dan opnieuw alle data van de opvoeringen op zoals eerder beschreven.
25. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
26. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 2018 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Indien de performance herhaaldelijk werd opgevoerd naar aanleiding van een festival of tentoonstelling, registreer in dit veld dan de laatste datum van opvoering tijdens dat festival of die tentoonstelling.
27. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
28. Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden De foto werd gemaakt en gedrukt 3 jaar na de eerste opvoering van de performance. tekst facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk.
29. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving Het werk bestaat uit 1 audiobestand en 1 videobestand (kleur en geluid). Het gaat om een opname van de originele performance. tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden.
30. Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel vlag tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance . Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele voor deze velden.
31. Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect kleur trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance. Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele voor deze velden.
32. Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord zwart trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance. Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele voor deze velden.
33. Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel foto tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance.
34. Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek digitale afdruk trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance.
35. Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden geprint met een Epson Stylus Pro 11880 tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance.
36. Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel foto drager tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is.Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance.
37. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal papier (vezelproduct) trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance.
38. Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden de afdruk gebeurde op gevergeerd, lichtblauw papier tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook voor documentatie van performance .
39. Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel performance tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat. Gebruik dit veld om de tijdsduur van de performance aan te geven. Dit veld geldt ook voor objecten, kostuums en dergelijke die bij een performance horen. Wanneer het gaat om documentatie van performance, gebruik dan tevens deze velden om de tijdsduur (ingeval van video) of afmetingen (ingeval van fotografie en documenten) te registreren. Geef aan dat het gaat om een 'video', 'foto', 'document' of de tijdsduur van de 'performance' in het algemeen.
40. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting duur trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Ingeval van foto's, objecten, kostuums en dergelijke, noteer je het type afmeting. Gebruik hiervoor een of meer van de volgende termen: 'hoogte', 'breedte', 'diepte', 'diameter'. Als het gaat om video, geef je aan dat je de tijdsduur van de video gaat registreren met het woord 'duur'. Voor de performance in het algemeen kan je hier ook de tijdsduur van de performance registreren via 'duur'.
41. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 180 getal verplicht herhaalbaar - Ingeval van foto's, objecten, kostuums en dergelijke, noteer je de waarde van de afmeting. Ingeval van video, noteer je de tijdsduur van de video in minuten. Rond het aantal seconden af naar het dichtstbijzijnde aantal minuten. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de algemene duur van de performance.
42. Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid min trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Ingeval van foto's, objecten, kostuums en dergelijke, noteer je de eenheid waarin de meetwaarde is uitgedrukt. Voor video geef je aan dat je de tijdsduur in minuten registreert door het woord 'min'. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de tijdsduur van de performance in het algemeen.
43. Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Ingeval van foto's, objecten, kostuums en dergelijke, noteer je in hoeverre de waarde precies is. Noteer voor video de mate waarin de tijdsduur precies is. Indien je eerder de tijdsduur afgerond hebt naar het aantal minuten, geef hier dan het woord 'ca.' in.
44. Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie uitvoerend kunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Geef de rol/functie aan van de geassocieerde personen/instellingen. Geef bij performance waar nodig de performers aan en de makers van documentatie. Concreet betekent dat, dat de performers aangeduid worden als 'uitvoerend kunstenaar', makers van documentatie als 'fotograaf' of 'videograaf'.
45. Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Vanluffelen, Amber trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Geef hier aan wie eventueel aangeduide of ingehuurde performers waren. Zeker wanneer dit telkens dezelfde individuen zijn, is het goed om deze personen in de registratie op te nemen, gezien zij een belangrijke rol kunnen spelen betreffende de transmissie van de performance. Indien het gaat om documentatie van een performance, geef hier dan de naam op van de maker van die documentatie.
46. Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object BK007610_02 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. De velden binnen 'niet-hiërarchische relaties' worden in de context van performance hoofdzakelijk gebruikt om verschillende opvoeringen van performances apart te registreren. Algemeen wordt aangeraden om dat vooral te doen wanneer opvoeringen sterk verschillen van elkaar. Dat betekent dat de opvoering een compleet andere vorm aanneemt, zoals een volledig ander verloop van de performance, een verschillend conceptueel uitgangspunt of een sterke verandering wat betreft de omgeving of objecten. Ook wanneer de kunstenaar tijdens de performance gebruik maakt van andere kunstwerken, is het aangeraden om de opvoeringen apart te registreren zodat de relatie met die kunstwerken makkelijker gelegd kan worden. De instelling kan hier pragmatisch mee omgaan, gezien het registreren van de verschillende opvoeringen arbeidsintensief is. Ingeval het museum ervoor kiest om opvoeringen apart te registreren, moet via deze velden de relatie tussen de twee records gelegd worden. Afhankelijk van de context, kunnen objecten van performances ook via deze velden apart geregistreerd worden. In de meeste gevallen moeten die echter bij 'hiërarchische relaties'. Een voorbeeld waarbij objecten wel onder 'niet-hiërarchische relaties' vallen, is bijvoorbeeld bij het gebruik van andere kunstwerken in de performance, zoals reeds werd aangehaald.
47. Relatie Type relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie uitvoering trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat. Wanneer het museum de keuze gemaakt heeft om de verschillende opvoeringen van de performance apart te registreren, wordt in dit veld aangegeven dat het gaat om een 'uitvoering'.
48. Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Het gaat om de opvoering van de performance op 2018-08-24 tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de manifestatie van de performance.
49. Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer BK006492_01 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object.
50. Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Homer tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
51. Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
52. Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2020-09-01 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
53. Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats duplex 123 B trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
54. Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden Het object maakte eenmalig deel uit van de opvoering van de performance. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord.
55. Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
56. Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer BK7302/G91 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
57. Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
58. Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2018-04-15 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
59. Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid incompleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het werk compleet is. Dit verwijst naar eventuele objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance. Gebruik daarvoor de opties 'compleet' of 'incompleet'.
60. Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Heyninck, Anthe trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
61. Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2021-11-05 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
62. Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden 2 van de 4 foto's ontbreken tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk.
63. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel foto 1 tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren. Dit verwijst naar eventuele objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance.
64. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand matig trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'. Dit verwijst naar eventuele objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance.
65. Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Heremans, Rebecca trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
66. Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2021-11-05 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
67. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden Stabiel, presenteerbaar, leesbaar. Door lichte fysische schade/vocht in het verleden wegens slechte opslag, zijn delen van de foto licht aangetast door vlekken. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar', '(niet) leesbaar', '(niet) afspeelbaar'. Wanneer nodig kunnen daarna bepaalde aspecten van de toestand meer in detail beschreven worden. Dit verwijst naar eventuele objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance.
68. Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Middelheim Promotors tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
69. Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens tentoonstellingsinstructies Sickle, Ula, 2021:

aangeraden (kunstenaar): Contact opnemen met kunstenaar bij activatie van het werk Performance binnen of buiten op de namiddag Keuze ruimte in overleg met kunstenaar Indien buiten: openbare plek Indien binnen: minimaal een ruimte van 10 x 10 m Voldoende binnenvallend daglicht Duur wordt afgestemd met aantal performers (3 performers, 3 uur, 4 performers, 4 uur enz.) In totaal 3 tot 8 professionele performers Indien buiten: combinatie mogelijk van professionele performers en amateurs Ter voorbereiding moeten de performers 1 of 2 repetities bijwonen, geleid door de kunstenaar of een ervaren performer Volledig zwarte kledij Te vermijden (kunstenaar): Tentoonstellen zonder activatie Performance in de voormiddag, bij regenweer of in de winter Storende luchtstromen

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met de opvoering van de performance. Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld/geactiveerd wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken), temporele condities (duur, moment van de dag), informatie met betrekking tot de performers (de kunstenaar zelf of ingehuurde performers, voorwaarden voor de keuze van de performers, voorbereiding, kledij/kostuums). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Maak een onderscheid tussen de activatie en het passief tentoonstellen van de objecten. Als de objecten niet apart tentoongesteld kunnen worden, geef dat dan onder 'te vermijden' aan als 'niet tentoonstellen zonder activatie'. Indien een bepaald proces of methodologie gevolgd wordt met betrekking tot de opvoering, kan die eventueel toegevoegd worden. Het blijft echter de bedoeling de tentoonstellingsinstructies samen te vatten tot de essentie. De instelling kan meer gedetailleerde richtlijnen opstellen in een apart document.
70. Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie Installatie-instructies en protocol aanwezig in kunstenaarsmap. tekst facultatief uniek - Geef in dit veld aan welke instructies er aanwezig zijn met betrekking tot de installatie van het werk. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een protocol, een installatieplan en instructies voor de performers ('score'). Geef tevens aan waar deze documenten zijn opgeslagen (bv. kunstenaarsmap). Indien bepaald materiaal gehuurd moet worden voor de performance, geef dit dan ook hier aan. Wanneer van toepassing, noteer dan in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur (soort, merk, serie, model) voor het tentoonstellen van het werk. Eventueel kan hiervoor ook verwezen worden naar de aanwezigheid van een materiaallijst.
71. Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
72. Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
73. Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
74. Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2019-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
75. Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2069-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
76. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden het uitvoeringsrecht is niet van toepassing op opnames via het internet tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
77. Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2021 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het werk verworven heeft.
78. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode bruikleen trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
79. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Vlaamse Gemeenschap trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het werk verworven is.
80. Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
81. Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 5600 getal verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
82. Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR trefwoord verplicht uniek ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
83. Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het werk.
84. Historiek eigenaar Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het werk.
85. Datering eigendom Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2019-04-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
86. Eigendomsoverdracht Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
87. Eigendomsoverdracht Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Galerie Maeght trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het werk verworven heeft.
88. Plaats eigendom Naam plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
89. Eigendomsoverdracht Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 2500 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het werk.
90. Eigendomsoverdracht Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
91. Type eigendom Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
92. Eigendomsoverdracht Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd aangekocht op initiatief van De Baere, Bart tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
93. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam MID/loods/box trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt. Dit verwijst naar objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance zoals bijvoorbeeld een video. Het gaat dan om documentatie die eerder geregistreerd werd bij objectcategorie en objectnaam. Documentatie zoals tentoonstellingsinstructies en dergelijke worden opgenomen in het veld 'Installatie' bij 'Aanbevelingen / vereisten'.
94. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam MID/loods/box/III.4.F. trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk. Dit verwijst naar objecten, kostuums en dergelijke die bij de performance horen, alsook documentatie van de performance. Het gaat dan om documentatie die eerder geregistreerd werd bij objectcategorie en objectnaam. Documentatie zoals tentoonstellingsinstructies en dergelijke worden opgenomen in het veld 'Installatie' bij 'Aanbevelingen / vereisten'.
95. Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam Meggy Rustamova - Bang ding dong tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling of het festival waarop het werk aanwezig was. Indien er siginificante verschillen zitten in de verschillende opvoeringen, kan dit aangegeven worden bij 'Bijzonderheden'.
96. Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2022-06-24 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling of het festival waarop het werk aanwezig was.
97. Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2022-09-03 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling of festival waarop het werk aanwezig was.
98. Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator Fotomuseum Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling/organisatie die de tentoonstelling of het festival organiseerde.
99. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie Fotomuseum Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’) of het festival.
100. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling of het festival.
101. Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden Tijdens de opvoering van de performance op de openingsavond van de tentoonstelling werd een opname gemaakt. De performance had bij deze specifieke tentoonstelling een interactief element, waarbij de kunstenaar vragen stelde aan het publiek. Bij eerdere opvoeringen was geen interactie tussen kunstenaar en publiek tekst facultatief herhaalbaar - Geef hier aan of er significante verschillen waren in de opvoering van de performance. Dit kan tevens in een apart document aangegeven worden.
102. Uitgaand bruikleennummer Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-015 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
103. Reden uitgaande bruikleen Tekst reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
104. Status uitgaande bruikleen Term status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
105. Bruikleennemer Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager FeliXart Museum trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
106. Bruikleennemer Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Riva, Charles trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
107. Datum uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2018-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
108. Datum uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2018-11-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.

Dataprofiel interactieve variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2. Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt
3. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer BK009496 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het werk toegekend werd
4. Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type werk. Kies uit 'enkelvoudig object' of 'ensemble'.
5. Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 2 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6. Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal 1 tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. Geef aan uit hoeveel objecten de installatie bestaat.
7. Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 1 ex + 1 A.P. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP).
8. Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie installaties (kunstwerken) trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Bij interactieve werken is dat doorgaans 'installaties (kunstwerken)', 'digitale kunst' of eventueel 'performance (live)' indien het werk geen materiële elementen bevat.
9. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam textielkunst (beeldmateriaal) trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Hier kan je dus verder specifiëren om wat voor type werk het gaat.
10. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel Umgebungskleid (Düsseldorfer kleid) tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van het werk.
11. Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12. Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk heette oorspronkelijk Musée de la Photographie de Bruxelles. In november 2017 claimt het fotomuseum van Charleroi echter de naam Musée de la Photographie, omwille van de overtuiging dat de naam voor verwarring zorgt tussen de twee 'musea.' Beeckman is daardoor genoodzaakt de naam aan te passen. Zo is Fusée de la Motographie geboren. Naar aanleiding van de tentoonstelling Re-Collect werden 20 doosjes toegevoegd aan het werk. Die kregen een nieuwe titel "Fusée de la Motographie 2.0". tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel.
13. Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Omgevingskleed (Kleed van Düsseldorf) tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14. Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Nederlands trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15. Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving Het kunstwerk Fusée de la Motographie is een installatie met een interactieve performance uit 2017 bedacht door Vincen Beeckman. Het werk bestaat uit 150 houten dozen gevuld met materiaal van verschillende Belgische levende fotografen. Tijdens de performance stalt de kunstenaar (een deel van) de dozen uit op de grond, waarna voorbijgangers kunnen vragen om een doos in te kijken. De kunstenaar fungeert als persoonlijke gids die informatie verschaft over de dozen. De dozen hebben geen naam of etiket, dus je weet nooit welke doos je kiest. Op die manier spiegelt de kunstenaar het concept van de vlooienmarkt, waar je ook regelmatig verrassende zaken tegenkomt. De performance wordt doorgaans uitgevoerd in het Engels of Frans. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ... zijn hier op hun plaats. Geef hier reeds aan dat het gaat om een interactief werk en vat kort samen hoe die interactie zich manifesteert.
16. Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver Frederix, Sofie trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17. Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2023-07-13 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Reinecke, Chris trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object.
19. Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol installatiekunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Ingeval van interactief werk is dat doorgaans 'digitaal kunstenaar', 'installatiekunstenaar' of 'performancekunstenaar'. Afhankelijk van de vervaardiger en het type werk zijn tevens andere rollen mogelijk.
20. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats Düsseldorf trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien het kunstwerk gerelateerd is aan de plaats waar de vervaardiger het gemaakt heeft, geef dan hier die plaats op.
21. Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden De confituurpotten die deel uitmaken van de installatie komen tot stand door publieksparticipatie. De kunstenaar organiseert workshops waarbij ze samen met het publiek de confituur vervaardigt tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging. Wanneer onderdelen aan het kunstwerk worden toegevoegd die bijvoorbeeld door publieksparticipatie tot stand kwamen, geef dat dan in dit veld aan en specifieer waar mogelijk over wat voor type objecten of informatie het gaat.
22. Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23. Datering Type datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Type Type concept trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type datering. Vul dit enkel in wanneer het gaat om een performance of een installatie die bij elke tentoonstelling sterk verandert. Volg daarbij de richtlijnen voor respectievelijk de performance of kwantitatieve variabele.
24. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2007 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de vervaardiging. Indien het gaat om een performance of een installatie die bij elke tentoonstelling sterk verandert, volg dan hier de richtlijnen voor respectievelijk de performance of kwantitatieve variabele.
25. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
26. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 2008 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de vervaardiging. Indien het gaat om een performance of een installatie die bij elke tentoonstelling sterk verandert, volg dan hier de richtlijnen voor respectievelijk de performance of kwantitatieve variabele.
27. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
28. Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden Het kostuum werd 2 jaar na de originele opvoering in 2005 opnieuw gemaakt. tekst facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk.
29. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving Verzameling van 150 identieke houten doosjes met overwegend fotografisch materiaal van verschillende Belgische levende fotografen. (Een deel van) de doosjes kunnen door een interactieve performance geactiveerd worden. De doosjes met een zwarte markering aan de onderkant zijn niet geschikt om tijdens de performance te tonen aan kinderen. tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden. Geef bij interactieve werken kort aan met welke materialen de interactie plaatsvindt. Indien bijvoorbeeld gewerkt wordt met een website, geef dan hier ook de link van die website.
30. Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel geheel tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren.
31. Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect interactief trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Ingeval van interactieve werken, geef hier dan altijd de term 'interactief' in.
32. Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord ovaal trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect.
33. Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel kleed tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is. Wanneer de interactie via een AAT-term betreffende techniek beschreven kan worden, vul dan hier het objectdeel in waarmee de bezoeker zou interageren.
34. Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek tekenen trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Indien de interactie beschreven kan worden met een AAT-term betreffende techniek, vul dan hier die term in. Als bezoekers bijvoorbeeld mogen schrijven op het werk, geef dan hier 'schrijven' in. Het is sterk afhankelijk van het werk of het mogelijk is om dit veld op die manier in te vullen.
35. Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden Bezoekers tekenen figuren met de hand op het kleed tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken.
36. Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel doos tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is.
37. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal hout trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat.
38. Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden Het gaat om duurzaam hardhout met een lichte kleur tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk.
39. Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel workshop tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat. Gebruik dit veld om afmetingen van objecten en de duur van video's te registreren. Indien de interactie door middel van een performance of workshop uitgevoerd wordt, geef dan hier de duur aan van die performance of workshop.
40. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting duur trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Ingeval van objecten, noteer je het type afmeting. Gebruik hiervoor een of meer van de volgende termen: 'hoogte', 'breedte', 'diepte', 'diameter'. Als het gaat om video, geef je aan dat je de tijdsduur van de video gaat registreren met het woord 'duur'. Wanneer de interactie door middel van een performance of workshop uitgevoerd wordt, geef dan ook hier aan dat je de 'duur' ervan gaat registreren.
41. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 120 getal verplicht herhaalbaar - Ingeval van objecten, noteer je de waarde van de afmeting. Ingeval van video, noteer je de tijdsduur van de video in minuten. Rond het aantal seconden af naar het dichtstbijzijnde aantal minuten. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de duur van de interactie wanneer die door middel van performance of workshops wordt uitgevoerd.
42. Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid min trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Ingeval van objecten, noteer je de eenheid waarin de meetwaarde is uitgedrukt. Voor video geef je aan dat je de tijdsduur in minuten registreert door het woord 'min'. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de tijdsduur van de interactie wanneer die door middel van performance of workshops uitgevoerd wordt.
43. Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Ingeval van objecten, noteer je in hoeverre de waarde precies is. Noteer voor video, performances of workshops de mate waarin de tijdsduur precies is. Indien je eerder de tijdsduur afgerond hebt naar het aantal minuten, geef hier dan het woord 'ca.' in.
44. Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie uitvoerend kunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Geef de rol/functie aan van de geassocieerde personen/instellingen. Geef bijvoorbeeld 'uitvoerder' of 'uitvoerend kunstenaar' in hier wanneer respectievelijk de workshop of de performance die de interactie inhoudt door een andere persoon of groep personen dan de kunstenaar uitgevoerd wordt.
45. Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Vanluffelen, Amber trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Geef hier aan wie eventueel de aangeduide of ingehuurde personen waren voor de performance die de interactie inhoudt.
46. Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object 2021_0061 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Bij werken met interactieve aspecten kunnen de velden binnen 'niet-hiërarchische relaties' op verschillende manieren gebruikt worden. Indien het gaat om een performance die interactief is, volg je hier de richtlijnen van de performance variabele. Dat betekent dat het mogelijk is om opvoeringen apart te registreren indien deze sterk van elkaar verschillen. Indien het gaat om workshops, kan het museum dezelfde aanpak volgen en de workshops apart registeren. Het is eveneens mogelijk om dit soort informatie in een apart document bij te houden. Dit hangt af van de beslissingen van het museum zelf, alsook van het belang van de workshop in relatie tot het werk. Wanneer het werk bijvoorbeeld enkel uit sterk van elkaar verschillende workshops bestaat, is het aangeraden om deze wel apart te registeren. Het museum mag hier steeds een pragmatische houding in aannemen. Wanneer het gaat om een installatie waarbij de kunstenaar bijvoorbeeld gebruik maakt van andere kunstwerken om de interactie met het publiek uit te voeren, leg je ook via deze velden de relatie met deze kunstwerken.
47. Relatie Type relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie hoort bij trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat. Wanneer de interactie bestaat uit een performance of workshop en het museum de keuze gemaakt heeft om de verschillende uitvoeringen apart te registreren, wordt in dit veld aangegeven dat het gaat om een 'uitvoering'.
48. Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Omwille van de ontstaanscontext werden de 20 doosjes die Beeckman toevoegde in het kader van de tentoonstelling Re-Collect, als apart record geregistreerd. De doosjes vormen echter een gelijkwaardig onderdeel van het werk. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de uitvoering van de performance of workshop.
49. Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer 2020_0026_0001 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een installatie bestaande uit objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object. Wanneer uit de interactie objecten voortkomen waarvan de kunstenaar wenst dat ze bij het werk of apart tentoongesteld worden, kunnen die objecten ook via deze velden geregistreerd worden. Als het werk uit verschillende delen bestaat, en één van die delen bijvoorbeeld een website is die toegankelijk blijft na het tentoonstellen van het werk, is het tevens aangeraden om de verschillende onderdelen van het werk via deelrecords te registreren.
50. Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Fusée de la Motographie Doos 1 tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
51. Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
52. Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2017 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
53. Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats s10005542 trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
54. Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden De tekeningen werden vervaardigd tijdens de workshops die plaatsvonden tijdens het tentoonstellen van het werk. Deze dienen bewaard te worden voor archivistische doeleinden tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord.
55. Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
56. Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer BK7302/G91 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
57. Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
58. Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2018-04-15 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
59. Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid incompleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het werk compleet is. Gebruik daarvoor de termen 'compleet' of 'incompleet'.
60. Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Withofs, Karolien trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
61. Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2022-06-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
62. Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden Twee doosjes ontbreken tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk.
63. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel geheel tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren.
64. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
65. Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Withofs, Karolien trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
66. Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2022-06-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
67. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden stabiel, presenteerbaar. Bij enkele houten doosjes werkt de scharnier niet meer optimaal tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar', '(niet) leesbaar', '(niet) afspeelbaar'. Wanneer nodig kunnen daarna bepaalde aspecten van de toestand meer in detail beschreven worden.
68. Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Middelheim Promotors tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
69. Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens kunstenaarsinterview Beeckman, Vincen op 2023-02-01:

Aangeraden (kunstenaar): Telefonisch contact met kunstenaar bij activatie Activatie op openbare plaats met veel passage of passief in museum Keuze ruimte door museum Keuze aantal dozen door museum Dozen liggen op de grond, configuratie gekozen door performer Idealiter zitplaatsen reeds aanwezig in openbare ruimte of kartonnen stoelen Idealiter activatie meerdere dagen na elkaar Activatie door een of meer ingehuurde performers User input: fysieke manipulatie Methodologie interactie: bezoeker zit neer, vraagt willekeurige doos, performer geeft gevraagde doos, bezoeker bekijkt doos en stelt vragen, bezoeker geeft doos terug. Te vermijden (kunstenaar): Activatie binnen of op plek met weinig passage Vermengen materiaal van verschillende dozen Fotograaf bekendmaken voor het inkijken van de doos

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met het tentoonstellen van het werk. Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld/geactiveerd wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken), temporele condities (duur, moment van de dag). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Specifiek voor de interactieve variabele, kan in dit veld tevens een korte methodologie van de interactie toegevoegd worden. Het gaat om een kort stappenplan waarin uitgelegd wordt hoe de bezoeker met het werk interageert. Voeg tevens bepaalde condities toe om de interactie te laten plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld de volgende elementen bevatten: het deel van het kunstwerk waarmee de bezoeker interageert en een definitie van de user input (fysieke manipulatie, geluid, tekst, video, foto, creatie, online). Het blijft echter de bedoeling de tentoonstellingsinstructies samen te vatten tot de essentie. De instelling kan meer gedetailleerde richtlijnen opstellen in een apart document.
70. Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie kunstenaarsinterview en registratie van publieksreacties (12 video's) in kunstenaarsmap tekst facultatief uniek - Geef in dit veld aan welke instructies er aanwezig zijn met betrekking tot de installatie van het werk. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een protocol, een installatieplan en instructies voor een workshop. Geef tevens aan waar deze documenten zijn opgeslagen (bv. kunstenaarsmap). Indien bepaald materiaal gehuurd moet worden voor de performance, geef dit dan ook hier aan. Wanneer van toepassing, noteer dan in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur (soort, merk, serie, model) voor het tentoonstellen van het werk. Eventueel kan hiervoor ook verwezen worden naar de aanwezigheid van een materiaallijst. Indien het museum kiest om publieksreacties te registreren met betrekking tot een werk, gebeurt dit eveneens in aparte documenten. Geef in dit veld dan ook aan dat deze documenten aanwezig zijn en waar ze zich bevinden.
71. Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
72. Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
73. Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
74. Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2019-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
75. Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2069-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
76. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden het uitvoeringsrecht is niet van toepassing op opnames via het internet tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
77. Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2021 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het werk verworven heeft.
78. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode schenking trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
79. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Beeckman, Vincen trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het werk verworven is.
80. Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
81. Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 0 getal verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
82. Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR trefwoord verplicht uniek ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
83. Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het werk.
84. Historiek eigenaar Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het werk.
85. Datering eigendom Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2019-04-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
86. Eigendomsoverdracht Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
87. Eigendomsoverdracht Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Galerie Maeght trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het werk verworven heeft.
88. Plaats eigendom Naam plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
89. Eigendomsoverdracht Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 2500 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het werk.
90. Eigendomsoverdracht Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
91. Type eigendom Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
92. Eigendomsoverdracht Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd aangekocht op initiatief van De Baere, Bart tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
93. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam MID/loods/box trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt.
94. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam MID/loods/box/III.4.F. trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk.
95. Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam WIELS Art Book Fair tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. Indien er siginificante verschillen zitten in de verschillende uitvoeringen van de interactie, kan dit aangegeven worden bij 'Bijzonderheden'.
96. Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2017-09-08 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
97. Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2017-09-10 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
98. Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator WIELS trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling/organisatie die de tentoonstelling organiseerde.
99. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie WIELS trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’).
100. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling.
101. Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden Op deze tentoonstelling werden 20 van de 100 doosjes geactiveerd door een interactieve performance tekst facultatief herhaalbaar - Geef hier aan of er significante verschillen waren in de uitvoering van de interactie. Dit kan tevens in een apart document aangegeven worden als dat gewenst is.
102. Uitgaand bruikleennummer Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-015 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
103. Reden uitgaande bruikleen Tekst reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
104. Status uitgaande bruikleen Term status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
105. Bruikleennemer Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager FeliXart Museum trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
106. Bruikleennemer Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Riva, Charles trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
107. Datum uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2018-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
108. Datum uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2018-11-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.

Dataprofiel audiovisuele variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2. Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt
3. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer BK009285 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het object toegekend werd
4. Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type object. Ingeval van audio en video is dit meestal een enkelvoudig object.
5. Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 1 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6. Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal 6 tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. In geval van een multi-channel video, geef je hier het aantal video's aan waaruit de installatie bestaat. Bij een two-channel video, is dat bijvoorbeeld 2.
7. Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 4 + 1 A.P. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP). Bij audio en video zijn er meestal een aantal AP's.
8. Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie installaties (kunstwerken) trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Kies bij audiovisuele werken uit de volgende opties: 'videokunst (kunstwerken)', 'geluidskunst', 'films (visuele werken)', 'digitale kunst' of 'Installaties (kunstwerken)'.
9. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam video-installatie trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Ingeval van video is dit meestal 'eenkanaalsvideo', 'meerkanaalsvideo' of 'video-installatie'. Voor film kan bijvoorbeeld 'zwart-witfilm' of 'kleurenfilm (visueel werk)' ingegeven worden. Bij geluid kan dit bijvoorbeeld 'geluidsinstallatie' of 'muziekwerken' zijn.
10. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel Chronicle of an Extinction Foretold tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van het werk.
11. Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12. Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden De 3 verschillende uitvoeringen van het werk kregen een toevoeging van 'variant 1', 'variant 2' en 'variant 3' aan de titel. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel.
13. Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Kroniek van een aangekondigd uitsterven tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14. Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Nederlands trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15. Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving De video-installatie 'Chronicle of an Extinction Foretold' is een computersimulatie aan de hand waarvan op een vereenvoudigde manier wordt getoond welke impact de klimaatverandering zal hebben op de aarde in de loop van deze eeuw. De simulatie is gebaseerd op data van het klimaatrapport van het IPCC en voorspellingen over maatschappelijke veranderingen. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ...
16. Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver De Block, Bart trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17. Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2023-11-23 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Theys, Frank trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object. Ingeval van audio en video zijn er meestal meerdere medewerkers aan één werk. Bij video kan hiervoor gekeken worden naar de begintitels of aftiteling. Afhankelijk van het belang van die vervaardigers voor de collectie, kunnen deze hier opgenomen worden door middel van het toevoegen van occurences, of bij 'geassocieerd persoon'.
19. Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol installatiekunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Indien de verschillende medewerkers aan een werk eerder bij 'vervaardiger' werden opgenomen, dien je voor elke medewerker de specifieke rol te registreren.
20. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats België trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien relevant, noteer de plaats waar de vervaardiger het werk gemaakt heeft, bijvoorbeeld wanneer de praktijk van de vervaardiger of het thema van het werk verbonden is met de plaats.
21. Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden de kunstenaar is zowel regisseur, componist als cameraman van de film tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging. Dit gaat vooral over de rol van de vervaardiger in het maakproces. Als de kunstenaar bijvoorbeeld zowel de film regisseerde als muziek ervoor schreef, dient deze informatie in dit veld opgenomen te worden.
22. Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2015 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de vervaardiging.
24. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
25. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 2016 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de vervaardiging. Wanneer het gaat om een werk dat ongoing is, gebruik dan de aanduiding '9999' om aan te geven dat het onduidelijk is wanneer de vervaardiging van het werk precies eindigt. Bij dergelijke werken worden soms nieuwe toevoegingen gemaakt aan het werk. Deze registreer je in een nieuw (deel)record.
26. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
27. Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden het kunstwerk wordt opgevat als ongoing. Er werden nieuwe versies toegevoegd in 2019 en 2021 tekst facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk. Wanneer nieuwe toevoegingen gemaakt worden aan een ongoing werk, registreer dan die nieuwe toevoegingen als aparte records, maar geef hier aan dat er nieuwe toevoegingen gemaakt zijn en wanneer die gemaakt zijn. Maak de link met het nieuwe werk duidelijk via 'Niet-hiërarchische relaties'.
28. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving de video-installatie 'Chronicle of an Extinction Foretold' bestaat uit mycelium, hout, aluminium, een computer, LED-schermen en een geluidsinstallatie. tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld zeker de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden.
29. Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel video 1 tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Wanneer het gaat om een meerkanaalsvideo, maak dan het onderscheid tussen 'video 1', 'video 2' enzovoort. Gebruik de termen 'kopie', 'tentoonstellingskopie' of 'archiveringsbestand' om aan te geven dat deze bestanden aanwezig zijn en registreer daarna de technische eigenschappen ervan.
30. Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect beeldsnelheid trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Kies ingeval van audio en video uit 'beeldsnelheid', 'beeldverhouding', 'kleursysteem', 'kleurruimte', 'codering', 'resolutie', 'bitdiepte', 'kleursampling', 'compressie', 'audiocodering', 'bemonsteringsfrequentie', 'bestandsformaat' en 'bestandsgrootte'.
31. Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord 25.00 bps trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect.
32. Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel potten tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie.
33. Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek geboetseerd trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie.
34. Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden de kunstenaar boetseerde de potten zelf met de hand tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie.
35. Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel doos tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie.
36. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal hout trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie horen.
37. Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden de kunstenaar programmeerde zelf de software op de computer die bij het werk hoort tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten bij een video-installatie horen.
38. Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel tweekanaalsvideo tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat.
39. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting duur trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Geef aan dat je de tijdsduur van het werk gaat registreren met het woord 'duur'.
40. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 14 getal verplicht herhaalbaar - Geef de tijdsduur van het werk aan in minuten. Rond het aantal seconden af naar het dichtstbijzijnde aantal minuten.
41. Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid min trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Geef aan dat je de tijdsduur in minuten registreert door het woord 'min'.
42. Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de mate waarin de tijdsduur precies is. Indien je eerder de tijdsduur afgerond hebt naar het aantal minuten, geef hier dan het woord 'ca.' in.
43. Afmetingen Afmetingen (vrije tekst) (Erfgoedinzicht) Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmetingen (Vrije tekst) Afmetingen (vrije tekst) geheel: variabele afmetingen tekst facultatief uniek - Geef hier het volgende in als de afmetingen van de installatie bij elke tentoonstelling veranderen: 'geheel: afmetingen variabel'.
44. Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie acteur trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer hier de functie/rol van de secundaire auteurs van het audiovisueel werk zoals 'acteur', 'componist' etc. Afhankelijk van de waarde die de instelling aan deze vervaardigers hecht, kunnen ze opgenomen worden bij 'Vervaardiging' of 'Geassocieerde persoon/instelling'. Je kan dit veld ook gebruiken om andere associaties aan te geven met personen/instellingen, bijvoorbeeld als deze in de video afgebeeld worden. Geef in dat geval de soort associatie aan, zoals 'beeldt af', 'afgebeeld in', 'verwant aan'.
45. Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Nataliya Protasenia trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer personen of instellingen die gerelateerd zijn aan de audio of video. Doe dit enkel wanneer deze personen of instellingen een uitdrukkelijke relatie met het werk hebben. Dit kan gaan om secundaire auteurs van het werk of personen/instellingen die afgebeeld worden of verwant zijn aan het werk.
46. Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object BK 007929_01 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Wanneer het museum kiest om elke uitvoering/manifestatie van een werk of installatie apart te registreren omdat er significante verschillen zijn wat betreft opstelling, soorten materialen, algemeen uitzicht en/of activering, worden deze velden gebruikt om de relatie tussen de verschillende uitvoeringen te leggen. Alternatief kan ook in één record gewerkt worden, waarbij de informatie over de verandering van de installatie bij Tentoonstellingen/Onderzoek/gebruik wordt vastgelegd. Als het gaat om een installatie waar andere kunstwerken in de collectie deel van uitmaken, dan leg je de relatie met deze werken ook via 'niet-hiërarchische relaties'.
47. Relatie Term associatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie Is manifestatie van trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat. Wanneer het museum de keuze gemaakt heeft om de verschillende uitvoeringen of manifestaties van de installatie apart te registreren, wordt in dit veld aangegeven dat het gaat om een 'uitvoering' of 'is manifestatie van'.
48. Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Dit is de eenkanaalsversie van de video tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de manifestatie.
49. Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer SCA0009-07 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object.
50. Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Tweets video tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
51. Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
52. Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2016 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
53. Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats duplex 111 E trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
54. Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden De video Tweets video is onderdeel van de Installatie Lipstick and gas masks. Het werk wordt getoond via een iPad. Verder zijn nog 8 andere werken deel van de installatie. Het gaat om 1 fotomontage, 1 fotoreeks en 6 individuele foto's tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord.
55. Relatie Objectnummer bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Is deel van Is deel van SCA0009 string facultatief uniek - Noteer het objectnummer van het koepelrecord. Doe dit wanneer het huidige record een deelrecord is dat verbonden is aan het koepelrecord.
56. Relatie Titel bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Titel Titel Lipstick and gas masks tekst facultatief uniek - Geef de titel van het koepelrecord.
57. Relatie Bijzonderheden bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden De video is onderdeel van de installatie Lipstick and gas masks. Het werk wordt getoond via een iPad tekst facultatief uniek - Noteer extra details of informatie over de relatie van het deelrecord tot het koepelrecord.
58. Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort Oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
59. Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer BK 7929 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
60. Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
61. Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2017-05-02 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
62. Toestand conserveringsprioriteit, frequentie Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsprioriteit > Frequentie Frequentie 7 jaar tekst facultatief uniek - Geef de frequentie aan voor het uitvoeren van een conditiecontrole. Ingeval van digitale audio en video dienen de bestanden regelmatig omgezet te worden om de afspeelbaarheid ervan te garanderen. De richtlijn vanuit de archivistiek is momenteel om de bestanden om de 7 jaar te controleren.
63. Toestand Datum volgende conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsprioriteit > Volgende toestandcontrole Volgende toestandcontrole 2024-03 datum facultatief uniek ISO 8601 Geef de maand en het jaartal aan voor de volgende toestandcontrole van het werk.
64. Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid compleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het object compleet is. Gebruik daarvoor de opties compleet of incompleet.
65. Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Frederix, Sofie trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
66. Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2022-12-16 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
67. Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden De kunstenaar leverde in totaal 4 versies aan van de video. Alle versies zijn aanwezig op de videoserver en afspeelbaar. tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk.
68. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel Video 1 tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren.
69. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand Goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
70. Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Frederix, Sofie trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
71. Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2022-12-16 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
72. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden Stabiel, presenteerbaar, uitleenbaar, leesbaar, afspeelbaar tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar', '(niet) leesbaar', '(niet) afspeelbaar'. Wanneer nodig kunnen daarna bepaalde aspecten van de toestand meer in detail beschreven worden.
73. Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Vrienden van S.M.A.K. tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
74. Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens onderzoek door het museum op 2022-12-16: Aangeraden (museum):

Projectie met beamer Grote afmetingen Black Box Te vermijden (museum): Gebruik van schermen Kleine afmetingen Interactie met andere werken

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met het tentoonstellen van de installatie. Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Voor de audiovisuele variabele voeg je verder nog specifieke informatie toe. Dat omvat een korte indicatie van de apparatuur, de opstelling van de apparatuur in de ruimte, instructies omtrent de grootte van de projectie of het scherm en of het werk best getoond wordt in een ‘black box’ of ‘verlichtte ruimte’.
75. Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie Op basis van de instructies van de kunstenaar dienen twee 3D beamers Sony VPL-VW290ES/B Ultra HD 4K gehuurd te worden. Er is een tentoonstellingskopie van het werk aanwezig op de videoserver. Het gaat om een mp4 bestand uit 2021. tekst facultatief uniek - Noteer in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur voor het tentoonstellen van het werk. Geef hier bijvoorbeeld ook het specifieke merk aan van de benodigde apparatuur indien de kunstenaar hierover uitspraken gedaan heeft. Indien bepaald materiaal gehuurd moet worden voor de opstelling van de installatie, geef dit dan ook hier aan. Wanneer van toepassing, noteer dan in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur (soort, merk, serie, model) voor het tentoonstellen van het werk. Eventueel kan hiervoor ook verwezen worden naar de aanwezigheid van een materiaallijst. Geef de aanwezigheid van dit document, alsook de plaats waar het wordt opgeslagen eveneens aan in dit veld. Vernoem hierbij ook andere relevante documenten omtrent het werk, zoals installatie-instructies. Verder noteer je in dit veld of er archiverings- of tentoonstellingskopies van het werk aanwezig zijn met de datum en bewaarplaats van deze kopies.
76. Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
77. Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
78. Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
79. Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2010-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
80. Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2060-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
81. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden Het reproductierecht beperkt zich tot reproducties op de eigen website en voor eigen publicaties tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
82. Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2017-03-03 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het object verworven heeft.
83. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode bewaarneming trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
84. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Vlaamse Gemeenschap trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het object verworven is.
85. Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
86. Verwervingsvoorwaarden Tekst verwervingsvoorwaarden Objecten > Verwerving > Verwerving > Voorwaarden Voorwaarden Bij tentoonstellen van het werk moet het museum elke week een activistisch evenement organiseren. Het museum mag zelf kiezen welke vormen die events aannemen tekst facultatief herhaalbaar - Geef aan of de kunstenaar bepaalde voorwaarden stelde in verband met de verwerving van het werk.
87. Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 5300 getal verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
88. Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR trefwoord verplicht uniek ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
89. Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het object.
90. Eigendomsgeschiedenis Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het object.
91. Eigendomsgeschiedenis Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2017 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
92. Eigendomsgeschiedenis Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode Aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
93. Eigendomsgeschiedenis Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Granilshchikov, Evgeny trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het object verworven heeft.
94. Eigendomsgeschiedenis Plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Moskou trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
95. Eigendomsgeschiedenis Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 5300 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het object.
96. Eigendomsgeschiedenis Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
97. Eigendomsgeschiedenis Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie Publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
98. Eigendomsgeschiedenis Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Aangekocht op voorstel van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
99. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam Videoserver trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt.
100. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam Videoserver trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk.
101. Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam Energy Flash - De rave-beweging tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. Ingeval van audio en video moet nagegaan worden of het effectief gaat om de versie - het kan ook gaan om de AP bijvoorbeeld - die in de collectie van het museum zit.
102. Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2016-06-17 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
103. Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2016-09-25 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
104. Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die de tentoonstelling organiseerde.
105. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’).
106. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling.
107. Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd op deze tentoonstelling via een monitor getoond in plaats van projectie tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de tentoonstelling waarop het werk te zien was. Indien er significante verschillen waren in de opstelling, voeg die informatie dan ook hier toe.
108. Uitgaande bruikleen Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-04 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
109. Uitgaande bruikleen Reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
110. Uitgaande bruikleen Status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
111. Uitgaande bruikleen Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager Moderna Museet trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
112. Uitgaande bruikleen Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Widoff, Jo trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
113. Uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2022-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
114. Uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2022-08-29 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.

Dataprofiel kwantitatieve variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam Middelheimmuseum trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2. Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt
3. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer MID.LB.012 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het werk toegekend werd
4. Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type werk. Kies uit 'enkelvoudig object' of 'ensemble'.
5. Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 1 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6. Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal variabel tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. Dat komt neer op het aantal objecten waaruit de installatie bestaat. Gezien bij dit soort werken het aantal onderdelen doorgaans variabel is, kan gekozen worden om een schatting of gemiddelde te geven van het aantal elementen. Wanneer de aantallen te ver uit elkaar liggen, kan hier 'variabel' ingevuld worden. Een andere optie is om enkel het aantal onderdelen in te vullen die officieel in de collectie van het museum zitten.
7. Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 2 ex. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP).
8. Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie installaties (kunstwerken) trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Bij dit soort werken is dat doorgaans 'installaties (kunstwerken)'.
9. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam monumentale beeldhouwwerken trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Gebruik dit veld om te specifiëren uit wat voor type werken de installatie bestaat.
10. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel De Nor tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van het werk.
11. Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12. Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden De 3 verschillende uitvoeringen van het werk kregen een toevoeging van 'variant 1', 'variant 2' en 'variant 3' aan de titel. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel. Bij dit soort werken kan het museum of de kunstenaar ervoor kiezen om elke keer dat het object getoond wordt, een specificatie toe te voegen zoals 'variant 2'. Wanneer het gaat om zo'n titel, gebruik dan dit veld om te verwijzen naar de initiële titel van het werk. Als het gaat om de initiële titel, geef dan in dit veld aan dat er nog varianten bestaan.
13. Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Le Cardinal tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14. Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Frans trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15. Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving De Nor is een sociale sculptuur door Dennis Tyfus en FVWW Architects die in 2018 geopend werd aan de rand van het Middelheim park. De ruimte fungeert als een plek die geactiveerd kan worden door events, performances, concerten en lezingen. Deze activiteiten zijn een cruciaal onderdeel van de sculptuur, waarmee de kunstenaar mensen bij elkaar wilt brengen. De plek van het werk aan de rand van het park, naast de hoofdingang, werd bewust gekozen als een soort grensovergang, bepaald door de vorm van het park en de locatie van bomen en struiken. De sculptuur is omringd door een hek met twee poorten, één naar de kant van het park, de andere naar de straat. Wanneer het park sluit, gaat de poort naar de straat open en verleent de plek een soort intimiteit. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ... zijn hier op hun plaats.
16. Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver Frederix, Sofie trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17. Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2023-09-21 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Tyfus, Dennis trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object.
19. Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol installatiekunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Ingeval van dit soort werken is dat meestal 'installatiekunstenaar'.
20. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien de vervaardiging van het werk expliciet verbonden is met een welbepaalde plaats, geef dan hier die plaats op.
21. Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden Het aantal elementen van het werk is veranderlijk tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging. Geef hier aan op welke manier de onderdelen van het werk variabel zijn, dit wil zeggen, of sprake is van een aangroei van materiaal, een vermindering of een veranderlijk aantal. Als het werk aangroeit door een interactieve dimensie, volg dan de richtlijnen in het dataprofiel van de interactieve variabele. Als het werk aangroeit door middel van performances, volg dan de richtlijnen in het dataprofiel van de performance variabele.
22. Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht van het Middelheimmuseum tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23. Datering Type datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Type Type concept trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier het soort of type datering aan. Kies uit 'concept' of 'uitvoering'.
24. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2018 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de vervaardiging. Wanneer het werk bij elke tentoonstelling als fundamenteel anders ervaren wordt of bij elke tentoonstelling aangroeit, is het aangeraden om hier telkens de begin- en einddatum van die tentoonstelling op te nemen. Op die manier behoud je de tijdslijn van het werk en weet je wanneer veranderingen optraden.
25. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
26. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 9999 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Indien je eerder de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was noteerde, vul dan hier de einddatum van die tentoonstelling in. Wanneer het werk als ongoing gepercipeerd wordt, gebruik dan 9999 om aan te tonen dat het werk (nog) geen einddatum heeft.
27. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
28. Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk wordt gepercipieerd als ongoing tekst facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk.
29. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving Het werk is een monumentale sculptuur in openlucht bestaande uit een betonnen architecturale constructie met een rood travertijnen podium met een tekening die de kunstenaar erin graveerde. Verder is er een betonnen tribune, een bar onder de tribune en een neonlicht met de naam van het werk. De constructie wordt omringd door traliewerk uit staal en zwarte lakverf met twee toegangspoorten. Delen van de omheinig bevinden zich tussen bomen en struiken, de constructie en het podium bevinden zich in een open ruimte. De sculptuur wordt op regelmatige basis geactiveerd door de organisatie van events, die een aangroeiend archief vormen bij het werk tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden.
30. Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel neonlicht tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen. Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele.
31. Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect kleur trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen. Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele voor deze velden.
32. Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord koraal trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen. Volg in geval van een video of film hier de instructies van het dataprofiel voor de audiovisuele variabele voor deze velden.
33. Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel potten tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
34. Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek geboetseerd trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
35. Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden De kunstenaar boetseerde de potten zelf met de hand tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
36. Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel stoel tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
37. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal eikenhout trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
38. Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden het gaat om eiken fineer tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent objecten, kostuums en dergelijke die bij de installatie horen.
39. Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel uitvoering 3 tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat. Geef de afmetingen aan van de individuele objecten en de installatie in het algemeen, waar mogelijk. Het is eveneens een optie om bij elke tentoonstelling de installatie op te meten en met de resultaten telkens deze velden aan te vullen. In dat geval geef je hier 'uitvoering' in.
40. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting lengte trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer het type afmeting. Gebruik hiervoor een of meer van de volgende termen: 'hoogte', 'breedte', 'lengte', 'diepte', 'diameter'. Als het gaat om video, geef je aan dat je de tijdsduur van de video gaat registreren met het woord 'duur'.
41. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 5 getal verplicht herhaalbaar - Noteer de waarde van de afmeting. Ingeval van video, noteer je de tijdsduur van de video in minuten. Rond het aantal seconden af naar het dichtstbijzijnde aantal minuten.
42. Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid m trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer de eenheid waarin de meetwaarde is uitgedrukt. Voor video geef je aan dat je de tijdsduur in minuten registreert door het woord 'min'.
43. Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer in hoeverre de waarde precies is. Noteer voor video de mate waarin de tijdsduur precies is. Indien je eerder de tijdsduur afgerond hebt naar het aantal minuten, geef hier dan het woord 'ca.' in.
44. Afmetingen Afmetingen (vrije tekst) (Erfgoedinzicht) Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmetingen (Vrije tekst) Afmetingen (vrije tekst) geheel: afmetingen variabel tekst facultatief uniek - Geef hier het volgende in als de afmetingen van de installatie bij elke tentoonstelling veranderen: 'geheel: afmetingen variabel'.
45. Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie uitvoerend kunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Geef de rol/functie aan van de geassocieerde personen/instellingen.
46. Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Vanluffelen, Amber trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Geef de naam van de geassocieerde personen/instellingen.
47. Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object BK005220_02 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. De velden binnen 'niet-hiërarchische relaties' worden in de context van de kwanitatieve variabele op verschillende manieren gebruikt afhankelijk van het werk. Wanneer het museum kiest om elke uitvoering van de installatie apart te registreren omdat er significante verschillen zijn wat betreft opstelling, soorten materialen, algemeen uitzicht en/of activering, worden deze velden gebruikt om de relatie tussen de verschillende uitvoeringen te leggen. Alternatief kan ook in één record gewerkt worden, waarbij de informatie over de verandering van de installatie bij Tentoonstellingen/Onderzoek/gebruik wordt vastgelegd. Als het gaat om een installatie waar andere kunstwerken in de collectie deel van uitmaken, dan leg je de relatie met deze werken ook via 'niet-hiërarchische relaties'.
48. Relatie Type relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie uitvoering trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat. Wanneer het museum de keuze gemaakt heeft om de verschillende uitvoeringen van de installatie apart te registreren, wordt in dit veld aangegeven dat het gaat om een 'uitvoering'.
49. Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Het gaat om de uitvoering van de installatie tijdens de tentoonstelling 'Museum in Beweging' in 2022-2023.De zeep werd toen met een ander recept gemaakt waardoor de kleur verschilde van de vorige opstelling in 2021 tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de uitvoering van de installatie.
50. Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer BK005218-005 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object. Ingeval het gaat om een werk waaraan een online of fysiek archief gekoppeld is, maak je een koepelrecord voor het werk, en registreer je elk onderdeel als aparte deelrecords. Met andere woorden, registreer je dat archief dan eveneens als apart record en leg je de relatie ermee via 'hiërarchische relaties'. Indien het gaat om een archief dat over tijd aangroeit, is het belangrijk om op specifieke momenten na te gaan hoeveel materiaal bijgekomen is. Dat kan dan in het aparte record voor het archief vastgelegd worden. Het is eveneens mogelijk om elk document in het archief als aparte deelrecords te registreren, als het museum dat nodig acht. Een meer gedetailleerde lijst van wat het archief exact bevat, kan ook in een apart document opgemaakt worden. Wanneer de installatie slechts bestaat uit een (aangroeiend) archief, beschrijf je het werk en de groei van het archief in één record, en moeten dus geen hiërarchische relaties gelegd worden, tenzij je elk document apart wilt registreren, zoals hierboven reeds vermeld werd.
51. Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Plastic Reef Website tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
52. Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
53. Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2008 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
54. Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats kunstenaarsmap trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
55. Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden Digitaal archief actief van 2008 tot en met 2020. De site bevat onderzoeksposts gerelateerd aan het werk Plastic Reef. Bij tentoonstellingen dient de link van de website vermeld te worden tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord. Geef hier zeker aan wanneer het gaat om een (aangroeiend) (digitaal/fysiek) archief.
56. Relatie Objectnummer bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Is deel van Is deel van M00424 string facultatief uniek - Noteer het objectnummer van het koepelrecord. Doe dit wanneer het huidige record een deelrecord is dat verbonden is aan het koepelrecord.
57. Relatie Titel bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Titel Titel Welcome Home (Hommage aan Fred Bervoets) tekst facultatief uniek - Geef de titel van het koepelrecord.
58. Relatie Bijzonderheden bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden De tekening is onderdeel van de bibliofiele uitgave 'Welcome Home (Hommage aan Fred Bervoets)' tekst facultatief uniek - Noteer extra details of informatie over de relatie van het deelrecord tot het koepelrecord.
59. Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
60. Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer 34000015 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
61. Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
62. Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2005-05-12 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
63. Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid compleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het werk compleet is. De interpretatie van compleetheid bij dit soort installaties is relatief gezien het aantal elementen nog verandert of aangroeit. Het gaat in dit geval over de compleetheid van het aantal elementen dat in de collectie van het museum zou moeten zitten op het moment van controle.
64<; Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Lambrechts, Christine trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
65. Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2018-06-03 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
66. Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk is in haar huidige toestand compleet. Er werden 4 elementen toegevoegd door de kunstenaar ten opzichte van de vorige controle in 2016. De kunstenaar voegt 2 elementen per jaar toe aan het werk. tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk. Gezien de interpretatie van compleetheid van dit soort werken relatief is, kan in dit veld aangegeven worden hoe de compleetheid evolueert. Geef bijvoorbeeld aan of er elementen bijgekomen zijn tegenover de verwerving van het werk.
67. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel geheel tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren.
68. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
69. Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Lambrechts, Christine trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
70. Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2018-06-03 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
71. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden stabiel, uitleenbaar, presenteerbaar. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar', '(niet) leesbaar', '(niet) afspeelbaar'. Wanneer nodig kunnen daarna bepaalde aspecten van de toestand meer in detail beschreven worden.
72. Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Middelheim Promotors tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
73. Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens onderzoek door het museum en interview met François, Michel in 2019:

Aangeraden (kunstenaar): Verplicht contact kunstenaar bij tentoonstelling Installatie binnen [aantal] elementen in houten constructie, namelijk blikken, met plaaster gevulde broekzakken, lampen, sculpturen van ballonnen, munten (Centavos), glazen flessen en lampen met polystyreenbolletjes, blokken klei, een video, een fotografische print en repen papier Houten constructie in de vorm van een kamer Verandering van opstelling: configuratie wijzigt Verandering van elementen: aantal groeit of vermindert Verandering van elementen: soort objecten Toekomstvisie: één definitieve presentatie

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met het tentoonstellen van de installatie. Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Specifiek voor de kwantitatieve variabele is het belangrijk om de parameters van verandering aan te geven. Geef dus aan welke delen van de installatie exact veranderen (bepaalde objecten, opstelling, programma van performances, concept) en op welke manier dit gebeurt (aantal groeit/vermindert, kleur wijzigt, belichting wijzigt, andere flow van bezoekers, andere interactie, andere grootte, vervangingen, duur, configuratie wijzigt, soort objecten wijzigt, organisatie van events, activatie). Het blijft echter de bedoeling de tentoonstellingsinstructies samen te vatten tot de essentie. De instelling kan meer gedetailleerde richtlijnen opstellen in een apart document. Ingeval van dit soort werken is het aangeraden om een vorm van een iteration report bij te houden om de verschillende uitvoeringen te documenteren.
74. Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie installatie-instructies en 2 iteration reports aanwezig in kunstenaarsmap tekst facultatief uniek - Geef in dit veld aan welke instructies er aanwezig zijn met betrekking tot de installatie van het werk. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een protocol, een installatieplan en iteration reports. Geef tevens aan waar deze documenten zijn opgeslagen (bv. kunstenaarsmap). Indien bepaald materiaal gehuurd moet worden voor de opstelling van de installatie, geef dit dan ook hier aan. Wanneer van toepassing, noteer dan in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur (soort, merk, serie, model) voor het tentoonstellen van het werk. Eventueel kan hiervoor ook verwezen worden naar de aanwezigheid van een materiaallijst.
75. Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
76. Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
77. Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
78. Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2010-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
79. Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2060-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
80. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden Het reproductierecht beperkt zich tot reproducties op de eigen website en voor eigen publicaties tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
81. Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2012-11-03 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het werk verworven heeft.
82. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode schenking trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
83. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Vrienden van het S.M.A.K. trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het werk verworven is.
84. Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Gent trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
85. Verwervingsvoorwaarden Tekst verwervingsvoorwaarden Objecten > Verwerving > Verwerving > Voorwaarden Voorwaarden Bij tentoonstellen van het werk moet het museum elke week een activistisch evenement organiseren. Het museum mag zelf kiezen welke vormen die events aannemen tekst facultatief herhaalbaar - Geef aan of de kunstenaar bepaalde voorwaarden stelde in verband met de verwerving van het werk. Zo kan het bijvoorbeeld dat de kunstenaar vraagt om regelmatig bepaalde activiteiten of events te organiseren gerelateerd aan een thema of het werk.
86. Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 5000 getal verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
87. Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR trefwoord verplicht uniek ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
88. Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het werk.
89. Historiek eigenaar Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Stad Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het werk.
90. Datering eigendom Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2017 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
91. Eigendomsoverdracht Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
92. Eigendomsoverdracht Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Galerie Maeght trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het werk verworven heeft.
93. Plaats eigendom Naam plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
94. Eigendomsoverdracht Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 3100 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het werk.
95. Eigendomsoverdracht Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
96. Type eigendom Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
97. Eigendomsoverdracht Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd aangekocht op initiatief van De Baere, Bart tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
98. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam depot Ghelamco, ruimte 1, rek 2, plank 4 trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt.
99. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam depot Ghelamco, ruimte 1, rek 2, plank 4 trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk.
100. Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam Dylan Carlson/Hanne De Backer & Raphael Malfiet tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. De significante verschillen tussen de verschillende uitvoeringen kunnen aangegeven worden bij 'Bijzonderheden'. Omwille van de wijzigingen bij presentatie is het bijhouden van de tentoonstellingsgeschiedenis bij dit soort werken enorm belangrijk. Indien het gaat om een werk waaraan events of performances verbonden zijn, registreer deze dan eveneens in deze velden. In dit veld komt dan de titel van het event.
101. Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2022-06-26 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
102. Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2022-06-26 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. Bij events gebeurt het regelmatig dat die slechts op 1 dag plaatsvinden. In dat geval is de einddatum dezelfde als de begindatum.
103. Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator Middelheimmuseum trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling/organisatie die de tentoonstelling organiseerde.
104. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie De Nor trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’).
105. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling.
106. Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden Het event bestaat uit twee concerten, namelijk van Dylan Carlson en van het duo Hanne De Backer & Raphael Malfiet. Het event startte om 20u en had een toegangsprijs van 15 EUR tekst facultatief herhaalbaar - Geef hier de significante verschillen aan in de uitvoering van het werk. Dit kan tevens in een apart document aangegeven worden, zoals een iteration report. De aanwezigheid van dergelijke documenten geef je aan in het veld 'Installatie' bij 'Aanbevelingen/Vereisten'. Als het gaat om de registratie van events die verbonden zijn met het werk, kan, indien relevant, hier aangegeven welke personen betrokken waren bij het event, de duur van het event in uren en een korte aanduiding van de inhoud van het event.
107. Uitgaand bruikleennummer Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-04 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
108. Reden uitgaande bruikleen Tekst reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
109. Status uitgaande bruikleen Term status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
110. Bruikleennemer Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager Moderna Museet trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
111. Bruikleennemer Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Widoff, Jo trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
112. Datum uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2022-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
113. Datum uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2022-08-29 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.

Dataprofiel organische variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam S.M.A.K. trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2. Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt
3. Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer MID.B.664 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het werk toegekend werd
4. Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type werk. Kies uit 'enkelvoudig object' of 'ensemble'.
5. Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 1 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6. Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal 2 tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. Indien het gaat om een installatie, geef je aan uit hoeveel objecten de installatie bestaat.
7. Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 3 ex. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP).
8. Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie beeldhouwwerken trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Bij organische werken is dat doorgaans 'installaties (kunstwerken)'. Indien het gaat om één object, kies dan een overkoepelende AAT term om dit object te beschrijven, bijvoorbeeld 'sculpturen'.
9. Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam eetbare kunst trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Hier kan je dus verder specifiëren om wat voor type werk het gaat. Ingeval van organische werken kunnen hier bijvoorbeeld de specificaties 'eco-installaties' of 'eetbare kunst' opgenomen worden.
10. Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel Cornerstone tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van het werk. Wanneer het gaat om een reproductie of vervanging van het werk dat tot de organische variabele behoort en deze als aparte records geregistreerd worden, geef dan aan dat het gaat om 'variant 1', 'variant 2', 'variant 3', enzovoort.
11. Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12. Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden In documentatie van en mails met de kunstenaar wordt soms ook verwezen naar het werk volgens de titel Klettenmann tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel.
13. Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Le Cardinal tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14. Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Frans trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15. Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving Green Man is een sculptuur uit organisch materiaal gemaakt door Lois Weinberger. Het werk stelt een man voor die ontspannen neerligt met een arm op de borstkas, een arm achter het hoofd, de voeten gekruist en een erectie. Weinberger exploreert in zijn werk een politieke en poëtische visie op de natuur. Daarvoor gebruikt hij regelmatig 'tweederangsplanten', dat wil zeggen onkruid. Bij dit werk is dit eveneens het geval, gezien hij gebruik gemaakt heeft van de klittekoppen van de Arctium lappa, ook wel bekend als Grote Klit of Kliswortel. Het gebruik van onkruid of wilde planten vormen een uitdrukken van de vrije geest, rebellie, verbeelding en zelfbeschikking. Ingeval van dit werk wordt dit op sensuele wijze verbeeld. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ... zijn hier op hun plaats. Hier kan eventueel extra informatie toegevoegd worden over de conceptuele identiteit van het organische werk.
16. Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver Frederix, Sofie trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17. Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2024-01-22 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18. Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Weinberger, Lois trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object.
19. Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol beeldhouwer trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Ingeval van organisch werk is dat doorgaans 'installatiekunstenaar' maar afhankelijk van de vervaardiger en het type werk zijn tevens andere rollen mogelijk.
20. Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats Sardinië trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien het kunstwerk gerelateerd is aan de plaats waar de vervaardiger het gemaakt heeft, geef dan hier die plaats op.
21. Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd gemaakt met citroenen die de kunstenaar uit haar eigen tuin in Sardinië plukte. Voor het werk moeten altijd citroenen uit Sardinië gebruikt worden. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging. Hier kan een extra typering van het soort werk dat tot de organische variabele behoort, toegevoegd worden. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: 'expliciete visualisatie degradatie organisch materiaal', 'artistieke ingreep op organisch materiaal', 'uitdrukkelijke keuze voor specifiek organisch materiaal', 'vervanging/reproductie organisch materiaal'. Indien het gaat om organisch materiaal dat bij een bepaalde producent aangekocht moet worden of waarbij samengewerkt moet worden met bepaalde personen, laboratoria of bedrijven, voeg dan hier ook de namen van deze instanties of mensen toe, alsook wat hun relatie is tot de vervaardiging van het werk.
22. Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23. Datering Type datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Type Type uitvoering trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type datering. Wanneer het organische materiaal regelmatig opnieuw geproduceerd moet worden - denk bijvoorbeeld aan een chocolade sculptuur die opnieuw gegoten moet worden - geef dan hier aan dat het gaat om een 'uitvoering'. Doe dit ook wanneer het gaat om het opnieuw aanplanten van een boom of plant.
24. Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2018 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de vervaardiging. Wanneer het organisch materiaal opnieuw geproduceerd moet worden, geef dan hier ook de begindatum aan van de reproductie of variant van het werk. Als het gaat om een plant of boom die opnieuw aangeplant wordt, geef dan hier ook de begindatum aan van deze nieuwe beplanting.
25. Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
26. Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 2023 datum verplicht herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de vervaardiging.
27. Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
28. Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd sinds 2018 3 maal vervangen naar aanleiding van tentoonstellingen tekst facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk. Geef wanneer van toepassing aan of er vervangingen zijn geweest, hoeveel en om welke reden.
29. Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving Sculptuur in de vorm van een man gemaakt van klittebollen van de Arctium lappa. De man ligt ontspannen op zijn rug met een hand op de borstkas en een hand achter het hoofd, de voeten gekruist en een erectie. De sculptuur bestaat volledig uit organisch materiaal. De sculptuur wordt op een houten tafel geplaatst die dient als sokkel, met een losse glazen vitrine over tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden. Bij werken die tot de organische component behoren kan eveneens de verhouding tussen concept en materiaal/techniek toegelicht worden.
30. Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel geheel tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Hier kan aangegeven worden welk onderdeel organisch materiaal bevat.
31. Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect organisch trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren. Ingeval van organische werken, geef hier dan de term 'organisch' in.
32. Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord ovaal trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect.
33. Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel sokkel tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is.
34. Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek vernist trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken.
35. Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden olievernis op natuurlijke basis, uitgevoerd door de kunstenaar tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken.
36. Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel sculptuur tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is.
37. Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal chocolade trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat.
38. Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden de kunstenaar werkte met donkere chocolade van een lokale pralinemaker tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk. Bij de organische variabele gebruikt de vervaardiger regelmatig een specifieke plantensoort of een bepaald merk voedsel. Indien dit het geval is, geef dan in deze velden de soort of het merk aan.
39. Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel sculptuur tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat. Gebruik dit veld om afmetingen van objecten te registreren. Organisch materiaal varieert regelmatig van afmeting doorheen de tijd. Een plant zal bijvoorbeeld groeien, terwijl ander materiaal kan krimpen. Indien het organisch materiaal regelmatig opnieuw gemeten wordt, geef in dit veld dan aan dat het gaat om een 'meting'.
40. Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting hoogte trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer het type afmeting. Gebruik hiervoor een of meer van de volgende termen: 'hoogte', 'breedte', 'diepte', 'diameter'.
41. Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 60 getal verplicht herhaalbaar - Noteer de waarde van de afmeting. Voeg eveneens nieuwe metingen van het organisch materiaal toe.
42. Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid cm trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer de eenheid waarin de meetwaarde is uitgedrukt.
43. Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer in hoeverre de waarde precies is.
44. Afmetingen Afmetingen (vrije tekst) (Erfgoedinzicht) Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmetingen (Vrije tekst) Afmetingen (vrije tekst) geheel: afmetingen variabel tekst facultatief uniek - Indien het organisch werk variabele afmetingen heeft, geef dit dan aan in dit veld met de vermelding 'geheel: afmetingen variabel'. Indien slechts bepaalde onderdelen van het werk variabele afmetingen hebben, specifieer je deze onderdelen. In plaats van de term 'geheel' geef je dan het onderdeel aan.
45. Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie kok trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Geef de rol/functie aan van de geassocieerde personen/instellingen.
46. Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Deduytschaever, Jannes trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Geef de naam van de geassocieerde personen/instellingen.
47. Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object MID.B.664_001 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Het museum kan kiezen om ingrijpende vervangingen van werken die tot de organische variabelen behoren apart te registreren. Indien het museum deze keuze maakt wordt het onderdeel 'Niet-hiërarchische relaties' gebruikt om de link te leggen tussen de eerste uitvoering van het werk en de vervanging(en) of reproductie(s). Het is eveneens mogelijk om dit soort informatie in een apart document bij te houden. Dit hangt af van de beslissingen van het museum en de aard van het werk. Als het gaat om een installatie waar andere kunstwerken in de collectie deel van uitmaken, dan leg je de relatie met deze werken ook via 'niet-hiërarchische relaties'.
48. Relatie Type relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie uitvoering trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat. Bij vervanging(en) of reproductie(s) van werken die tot de organische variabele behoren, geef je aan dat het gaat om een 'uitvoering'.
49. Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Het gaat om een reproductie van het werk voor een tentoonstelling in 2015 tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de vervanging(en) of reproductie(s) van het werk met organische variabele. Licht hierbij de verschillen met de eerste versie van het werk toe.
50. Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer MID.B.664_005 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een installatie bestaande uit objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object.
51. Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Frigolith tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
52. Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
53. Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2016 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
54. Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats videoserver trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
55. Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden De video kan apart tentoongesteld worden tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord.
56. Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
57. Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer BK 7929 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
58. Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
59. Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2011 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
60. Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid incompleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het werk compleet is. Gebruik daarvoor de termen 'compleet' of 'incompleet'.
61. Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Lambrechts, Christine trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
62. Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2022-09-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
63. Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden de sokkel ontbreekt tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk.
64. Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel sculptuur tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren. Ingeval van werken die tot de organische component behoren, moet voldoende aandacht besteed worden aan de registratie van de toestand van het werk. Wanneer verschillende varianten van het werk bestaan door vervanging of reproductie, kan via dit veld een onderscheid gemaakt worden tussen de toestand van de verschillende varianten.
65. Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
66. Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Lambrechts, Christine trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
67. Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2022-09-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
68. Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden stabiel, presenteerbaar, uitleenbaar. Organisch materiaal is gekrompen ten gevolge van uitdroging en verharding. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar'. Ingeval van werken die tot de organische variabele behoren, is het aangeraden om de toestand meer in detail te registreren. Geef hier in detail aan op welke manier het materiaal veranderd is doorheen de tijd. Zo kan het bijvoorbeeld gekrompen of gegroeid zijn, kan sprake zijn van verharding, uitdroging, het ontstaan van schimmel, vocht, enzovoort.
69. Conserveringsverzoeken Behandeling Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsverzoeken > Behandeling Behandeling consolidatie trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de conserveringsbehandeling die voor het object aangevraagd is.
70. Conserveringsverzoeken Aanvrager Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsverzoeken > Aanvrager Aanvrager Heremans, Rebecca trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de conserveringsbehandeling aangevraagd heeft.
71. Conserveringsverzoeken Reden Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsverzoeken > Reden Reden tentoonstelling trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of aanleiding voor de aanvraag van de conserveringsbehandeling.
72. Conserveringsverzoeken Status Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsverzoeken > Status Status goedgekeurd trefwoord facultatief herhaalbaar - Geef de administratieve status van de aanvraag aan door bijvoorbeeld de termen 'aangevraagd', 'goedgekeurd', 'geweigerd'.
73. Conserveringsverzoeken Datum Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsverzoeken > Datum Datum 2022-10-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de aanvraagdatum voor de conserveringsbehandeling.
74. Conserveringsbehandeling Behandelingsnummer Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsbehandeling > Behandelingsnummer Behandelingsnummer C23059 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het unieke identificatienummer dat aan de conserveringsbehandeling toegekend is.
75. Conserveringsbehandeling Begindatum Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsbehandeling > Begindatum Begindatum 2022-10-10 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de conserveringsbehandeling die het werk ondergaan heeft.
76. Conserveringsbehandeling Einddatum Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsbehandeling > Einddatum Einddatum 2022-11-29 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de conserveringsbehandeling die het werk ondergaan heeft.
77. Conserveringsbehandeling Behandelmethode Objecten > Toestand/conservering > Conserveringsbehandeling > Behandelmethode Behandelmethode fumigatie met insecticide tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de behandelmethode van het werk.
78. Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Middelheim Promotors tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
79. Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens onderzoek museum en mails met Weinberger, Franziska in 2015:

Aangeraden (kunstenaar, museum): Sculptuur gepresenteerd op sokkel onder glazen vitrine Sokkel: houten tafel in neutraal hout met 2 kleine gaten in het midden voor luchtcirculatie Sculptuur wordt over de gaten in de tafel geplaatst (gaten onzichtbaar) Organisch materiaal: klittebollen van Arctium lappa Inactief: geklimatiseerde tentoonstellingsruimte aangeraden (+-18°C/45%RV/50lux) Tentoonstellingsperiode idealiter niet langer dan 3 maanden Vervanging gedroogde klittebollen eventueel mogelijk Zeer fragiel: materiaal brokkelt af bij manipulatie Attractief voor insecten

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met het tentoonstellen van het werk.Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld/geactiveerd wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken), temporele condities (duur, moment van de dag). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Specifiek voor de organische variabele, kan een reeks aparte richtlijnen opgenomen worden. Dit houdt het volgende in: de organische materialen (aantal, soort), actief/inactief (speciale omgevingscriteria zoals temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en licht), vervanging (hoe vaak, door wat), eventuele veiligheidsrisico’s en -maatregelen. Het blijft echter de bedoeling de tentoonstellingsinstructies samen te vatten tot de essentie. De instelling kan meer gedetailleerde richtlijnen opstellen in een apart document.
80. Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie richtlijnen vitrine, 2 mails met Weinberger, Franziska over sokkel, 2 foto's sokkel, 10 foto's opstelling 2015, 31 foto's opstelling 2020, 71 foto's controle 2020, 3 mails Plantentuin Meise, conditierapport 2015, conditierapport 2020, conditierapport 2023, verpakkingsinstructies 2020, objectdossier 2015, objectdossier 2020 [locatie van bewaring] tekst facultatief uniek - Geef in dit veld aan welke instructies er aanwezig zijn met betrekking tot de installatie van het werk. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een protocol, een installatieplan, een kunstenaarsinterview, foto's . Geef tevens aan waar deze documenten zijn opgeslagen (bv. kunstenaarsmap).
81. Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
82. Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
83. Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
84. Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2019-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
85. Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2069-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
86. Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden het uitvoeringsrecht is niet van toepassing op opnames via het internet tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
87. Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2021 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het werk verworven heeft.
88. Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode schenking trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
89. Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Beeckman, Vincen trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het werk verworven is.
90. Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
91. Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 0 tekst verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
92. Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR getal verplicht uniek - Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
93. Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het werk.
94. Historiek eigenaar Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het werk.
95. Datering eigendom Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2019-04-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
96. Eigendomsoverdracht Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
97. Eigendomsoverdracht Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Galerie Maeght trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het werk verworven heeft.
98. Plaats eigendom Naam plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
99. Eigendomsoverdracht Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 2500 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het werk.
100. Eigendomsoverdracht Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
101. Type eigendom Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
102. Eigendomsoverdracht Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd aangekocht op initiatief van De Baere, Bart tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
103. Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam MID/loods/box trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt.
104. Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam MID/loods/box/III.4.F. trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk.
105. Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam Lois Weinberger | Gift tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. Indien er siginificante verschillen zitten in de verschillende presentaties van het werk, kan dit aangegeven worden bij 'Bijzonderheden'.
106. Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2015-01-17 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
107. Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2015-03-15 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
108. Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator S.M.A.K. trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling/organisatie die de tentoonstelling organiseerde.
109. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie S.M.A.K. trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’).
110. Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Gent trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling.
111. Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk moest met een nieuwe sokkel tentoongesteld worden wegens schade door vocht en schimmel op de originele sokkel tekst facultatief herhaalbaar - Geef hier aan of er significante verschillen waren in de presentatie van het werk. Dit kan tevens in een apart document aangegeven worden als dat gewenst is. Geef ook aan of voor de presentatie vervangingen en/of reproducties vervaardigd werden, alsook door wie.
112. Uitgaand bruikleennummer Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-015 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
113. Reden uitgaande bruikleen Tekst reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
114. Status uitgaande bruikleen Term status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
115. Bruikleennemer Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager FeliXart Museum trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
116. Bruikleennemer Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Riva, Charles trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
117. Datum uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2018-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
118. Datum uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2018-11-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.

Dataprofiel plaatsafhankelijke variabele

Invulboek Axiell Collections technische eigenschappen beschrijvingsregels
# element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1 Bewaarinstelling Naam bewaarinstelling Objecten > Identificatie > Identificatie > Instellingsnaam Instellingsnaam Mu.ZEE. Kunstmuseum aan zee trefwoord verplicht uniek ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Vul hier de officiële naam van de instelling in.
2 Collectie Naam Collectie Objecten > Identificatie > Identificatie > Collectie Collectie Vrielynck trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de collectie waar het werk deel van uitmaakt.
3 Objectnummer Waarde objectnummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Objectnummer Objectnummer BK009361 string verplicht uniek - Noteer het identificatienummer dat aan het werk toegekend werd.
4 Catalogiseringsniveau Term catalogiseringsniveau Objecten > Identificatie > Identificatie > Rec.type Record Type enkelvoudig object trefwoord facultatief uniek lijst Axiell Collections Noteer het type werk. Kies uit 'enkelvoudig object' of 'ensemble'.
5 Aantal Aantal onderdelen Objecten > Identificatie > Identificatie > Onderdeel Onderdeel 1 getal facultatief uniek - Noteer het aantal onderdelen van het werk dat je in het huidige record registreert.
6 Aantal Aantal exemplaren Objecten > Identificatie > Identificatie > Aantal Aantal 5 tekst facultatief uniek - Noteer het aantal losse onderdelen waaruit het werk in haar geheel bestaat. Dat komt neer op het aantal objecten waaruit de installatie bestaat. Video's worden ook meegeteld.
7 Editievermelding Oplagenummer Objecten > Identificatie > Identificatie > Oplage Oplage 2 ex. tekst facultatief uniek - Noteer het oplagenummer van het object. Maak een onderscheid tussen reguliere exemplaren en Artist's Proofs (AP).
8 Objectcategorie Term objectcategorie Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectcategorie Objectcategorie installaties (kunstwerken) trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de categorie waartoe het werk behoort. Bij dit soort werken is dat altijd 'installaties (kunstwerken)'.
9 Objectnaam Term objectnaam Objecten > Identificatie > Objectnaam > Objectnaam Objectnaam batikkunst trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het soort of type werk. Gebruik dit veld om te specifiëren uit wat voor type werken de installatie bestaat. Ook de soort installatie kan nader toegelicht worden, bijvoorbeeld met termen als 'multichannelvideo-installatie'.
10 Titel Titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Titel Titel Rose Family Factory tekst verplicht herhaalbaar - Noteer de titel van het werk.
11 Titel Type titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Soort Soort originele titel trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het soort titel. Kies hierbij uit 'originele titel', 'populaire titel' of 'toegekende titel'.
12 Titel Bijzonderheden titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Bijzonderheden Bijzonderheden Bij tentoonstellingen wordt een versienummer aan de titel toegevoegd. Dit gebeurt in de vorm van een Romeins cijfer tussen haakjes na de titel. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de (schrijfwijze van de) titel.
13 Titel Vertaalde titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Vertaalde titel Vertaalde titel Nooit joeg de wind de bladeren op tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel in vertaling.
14 Titel Taal titel Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Taal Taal Nederlands trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de taal waarin de vertaalde titel gesteld is.
15 Titel Korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijving Beschrijving De installatie Rose Family Factory van Ada Van Hoorebeke combineert een confituurfabriek met een batikatelier. De industriële setting bevat verschillende zones of werkstations met gereedschap voor batik of het maken van confituur. In Rose Family Factory wordt textiel geverfd door middel van gedroogde bladeren die behoren tot de Rosaceae of Rozenfamilie. De installatie bevat grootschalige batiks tot minuscule stalen met een terugkomend teken dat lijkt op een bloem of een dansende figuur. Daarnaast bevat het werk een editie van zelfgemaakte marmelade met batikdeksel. Toeschouwers kunnen zelf potjes huisgemaakte confituur aan de installatie toevoegen. De installatie kan tevens op verschillende manieren geactiveerd worden. Momenteel vonden 3 soorten activaties plaats, maar deze kunnen in de toekomst ook andere vormen aannemen. Activatie 1 bestaat uit het verzamelen van de bladeren van bessenstruiken door het museumpersoneel. Activatie 2 is een performance waarbij de verschillende werkstations in gang gezet worden. Activatie 3 bestaat uit batiksessies met het publiek, waarbij zij dekselhoedjes maken voor de confituurpotten door middel van het gereedschap in de installatie en onder begeleiding van de kunstenaar. tekst verplicht herhaalbaar - Noteer een korte beschrijving van het object. Start met het opnoemen van het medium, de vervaardiger en tijdsperiode. In een goede beschrijving komen gewoonlijk de volgende elementen aan bod: wat – wie – waar – wanneer – waarom. Eerst worden algemene aspecten van het object toegelicht, en pas dan meer specifieke gegevens. Ook verwijzingen naar context, stijl ... zijn hier op hun plaats.
16 Titel Auteur korte beschrijving Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Beschrijver Beschrijver Frederix, Sofie trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de naam van de auteur van de beschrijving. Noteer eerst de achternaam en dan de voornaam van de auteur.
17 Titel Datum tekst Objecten > Identificatie > Titel en beschrijving > Datum Datum 2024-01-15 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de beschrijving opgemaakt is. Start met het jaartal, gevolgd door de maand en de dag.
18 Vervaardiger Naam vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Vervaardiger Vervaardiger Van Hoorebeke, Ada trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de vervaardiger of groep vervaardigers van het object.
19 Vervaardiger Rol vervaardiger Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Rol Rol installatiekunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de rol die de vervaardiger speelde of de functie die hij/zij/hen had in het maakproces. Ingeval van dit soort werken is dat meestal 'installatiekunstenaar'.
20 Plaats vervaardiging Naam plaats vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Plaats Plaats Leuven trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Indien de vervaardiging van het werk expliciet verbonden is met een welbepaalde plaats, geef dan hier die plaats op.
21 Bijzonderheden vervaardiging Beschrijving bijzonderheden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd voor de eerste keer opgesteld in Museum M Leuven. Het werd specifiek gemaakt voor de inkom van het museum. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over de vervaardiging.
22 Reden vervaardiging Beschrijving reden vervaardiging Objecten > Vervaardiging/datering > Vervaardiging > Reden vervaardiging Reden vervaardiging werk in opdracht tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding voor de vervaardiging. Bijvoorbeeld: 'werk in opdracht'.
23 Datering Begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Datering van Datering van… 2011 trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de begindatum van de vervaardiging.
24 Datering Precisie begindatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de mate aan waarin de begindatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
25 Datering Einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Tot Tot 2012 trefwoord verplicht herhaalbaar - Noteer de einddatum van de vervaardiging.
26 Datering Precisie einddatum Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Precisie Precisie ca. datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de mate aan waarin de einddatum precies is. Gebruik daarvoor de termen 'ca.', 'voor', 'na'.
27 Datering Toelichting datering Objecten > Vervaardiging/datering > Datering > Bijzonderheden Bijzonderheden De kunstenaar percipieert het werk als ongoing. Bij tentoonstelling wordt op het label het jaartal waarin de tentoonstelling plaatsvindt als einddatum aangegeven. trefwoord facultatief uniek - Voeg extra informatie of details toe over de datering van het werk.
28 Fysieke beschrijving Tekst fysieke beschrijving Objecten > Fysieke kenmerken > Fysieke beschrijving > Beschrijving Beschrijving Installatie bestaande uit 8 houten blokken, 5 blauwe kartonnen krukjes, een digitale video, een tv en 10 slingers in verschillende kleuren. tekst facultatief uniek - Noteer een beschrijving van de fysieke kenmerken. Vermeld de objectnaam en de gebruikte materialen; ook informatie over de constructie en de afwerking is relevant. Verder kan je aangeven hoe de gebruikte materialen en technieken zich tot elkaar verhouden.
29 Fysieke beschrijving Onderdeel Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Onderdeel Onderdeel krukjes tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren.
30 Fysieke beschrijving Aspect Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Aspect Aspect kleur trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het aspect waarvan je een fysiek kenmerk zal registreren.
31 Fysieke beschrijving Trefwoord Objecten > Fysieke kenmerken > Trefwoorden > Trefwoord Trefwoord blauw trefwoord facultatief herhaalbaar AAT, eigen thesaurus Noteer het fysiek kenmerk van het bestand in relatie tot het opgegeven aspect.
32 Techniek Onderdeel techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Onderdeel Onderdeel doeken tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren met welke techniek het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
33 Techniek Term techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Techniek Techniek batik trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Noteer de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
34 Techniek Toelichting techniek Objecten > Fysieke kenmerken > Techniek > Bijzonderheden Bijzonderheden De doeken die deel uitmaken van de installatie werden gemaakt door bezoekers. tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de techniek die gebruikt is om het objectdeel te maken. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
35 Materiaal Onderdeel materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Onderdeel Onderdeel blokken tekst facultatief herhaalbaar - Noteer het objectdeel waarvan je daarna zal registreren uit welke materiaal het gemaakt is. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
36 Materiaal Term materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Materiaal Materiaal hout trefwoord verplicht herhaalbaar AAT Noteer het materiaal waaruit het objectdeel bestaat. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
37 Materiaal Toelichting materiaal Objecten > Fysieke kenmerken > Materiaal > Bijzonderheden Bijzonderheden het hout is onbehandeld tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het materiaal van het werk. Gebruik deze velden om meer informatie vast te leggen omtrent de componenten van de installatie.
38 Afmetingen Onderdeel afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Onderdeel Onderdeel slinger tekst facultatief herhaalbaar - Noteer over welk onderdeel het gaat. Geef de afmetingen aan van de individuele objecten en de installatie in het algemeen, waar mogelijk. Het is eveneens een optie om bij elke tentoonstelling de installatie op te meten en met de resultaten telkens deze velden aan te vullen. In dat geval geef je hier 'uitvoering' in. Eventueel kunnen extra details toegevoegd worden om het overzicht te behouden, zoals de begindatum van de tentoonstelling waar de installatie aanwezig was of de titel van de tentoonstelling.
39 Afmetingen Beschrijving afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmeting Afmeting lengte trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer het type afmeting. Gebruik hiervoor een of meer van de volgende termen: 'hoogte', 'breedte', 'lengte', 'diepte', 'diameter'. Als het gaat om video, geef je aan dat je de tijdsduur van de video gaat registreren met het woord 'duur'.
40 Afmetingen Waarde afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Waarde Waarde 120 getal verplicht herhaalbaar - Noteer de waarde van de afmeting. Ingeval van video, noteer je de tijdsduur van de video in minuten. Rond het aantal seconden af naar het dichtstbijzijnde aantal minuten.
41 Afmetingen Eenheid afmetingen Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Eenheid Eenheid cm trefwoord verplicht herhaalbaar lijst Axiell Collections Noteer de eenheid waarin de meetwaarde is uitgedrukt. Voor video geef je aan dat je de tijdsduur in minuten registreert door het woord 'min'.
42 Afmetingen Precisie afmeting Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Precisie Precisie ca. trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer in hoeverre de waarde precies is. Noteer voor video de mate waarin de tijdsduur precies is. Indien je eerder de tijdsduur afgerond hebt naar het aantal minuten, geef hier dan het woord 'ca.' in. Wanneer de kunstenaar specifieke richtlijnen gegeven heeft over de minimum en maximum afmetingen van de installatie, geef je dat via dit veld aan door de termen 'minimum' en 'maximum'.
43 Afmetingen Afmetingen (vrije tekst) (Erfgoedinzicht) Objecten > Fysieke kenmerken > Afmetingen > Afmetingen (Vrije tekst) Afmetingen (vrije tekst) geheel: afmetingen variabel afhankelijk van de ruimte tekst facultatief uniek - Geef hier voor werken die tot de plaatsafhankelijke variabele behoren het volgende in: 'geheel: afmetingen variabel'.
44 Associatie persoon of instelling Term associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Associatie Associatie uitvoerend kunstenaar trefwoord facultatief herhaalbaar AAT Geef de rol/functie aan van de geassocieerde personen/instellingen.
45 Associatie persoon of instelling Naam associatie persoon of instelling Objecten > Associaties > Geassocieerde persoon/instelling > Naam Naam Amisi, Popol trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Geef de naam van de geassocieerde personen/instellingen.
46 Relatie Identificatie gerelateerd object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Gerelateerd object Gerelateerd object 2021_0061 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Als het gaat om een installatie waar andere kunstwerken in de collectie deel van uitmaken, dan leg je de relatie met deze werken ook via 'niet-hiërarchische relaties'.
47 Relatie Type relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Associatie Associatie uitvoering trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef hier aan over wat voor associatie het gaat.
48 Relatie Toelichting relatie object Objecten > Niet-hiërarchische relaties > Gerelateerde catalogus records > Bijzonderheden Bijzonderheden Het gaat om de uitvoering van de installatie tijdens de tentoonstelling in Mu.ZEE, Kunstmuseum aan Zee in 2022. Toen werd de installatie in een ronde ruimte opgebouwd in juxtapositie met verschillende werken uit de collectie van het museum tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra details of informatie over de uitvoering van de installatie.
49 Relatie Objectnummer onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Objectnummer Objectnummer BK009361_001 string facultatief herhaalbaar - Vul hier het objectnummer van het werk in dat gerelateerd is aan het huidige record. Doe dit wanneer het huidige record een koepelrecord is waar je deelrecords aan wilt linken. Deze velden kunnen gebruikt worden om de componenten van een installatie apart te registreren. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om objecten die ook apart tentoongesteld kunnen worden, maak je een deelrecord aan per object. Andere redenen voor het aanmaken van koepel- en deelrecords kunnen bijvoorbeeld een verschil in standplaats of conservatiemaatregelen zijn.
50 Relatie Titel onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Titel Titel Kruiwagenbad zwart (Rose Family Factory) tekst facultatief uniek - Geef de titel van het object.
51 Relatie Toestand onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Toestand Toestand goed trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
52 Relatie Datum onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Datum Datum 2020 datum facultatief uniek ISO 8601 Noteer de datum van de vervaardiging van het object.
53 Relatie Standplaats onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Standplaats Standplaats s10005542 trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het object zich bevindt.
54 Relatie Bijzonderheden onderliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > onderliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden Het kruiwagenbad mag apart tentoongesteld worden tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over het object en/of de relatie van het object met betrekking tot het koepelrecord.
55 Relatie Objectnummer bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Is deel van Is deel van MID.B.487 string facultatief uniek - Noteer het objectnummer van het koepelrecord. Doe dit wanneer het huidige record een deelrecord is dat verbonden is aan het koepelrecord.
56 Relatie Titel bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Titel Titel Frigolith tekst facultatief uniek - Geef de titel van het koepelrecord.
57 Relatie Bijzonderheden bovenliggend catalogusrecord Objecten > Hiërarchische relaties > bovenliggend catalogusrecord > Bijzonderheden Bijzonderheden de video maakt deel uit van de installatie tekst facultatief uniek - Noteer extra details of informatie over de relatie van het deelrecord tot het koepelrecord.
58 Objectnummer Type alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Soort Soort oud objectnummer trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Geef het soort nummer aan met een trefwoord of korte beschrijving. Dit kan gaan over een oud objectnummer, inschrijvingsnummer of bruikleennummer.
59 Objectnummer Waarde alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Nummer Nummer BK7302/G91 string facultatief herhaalbaar - Noteer het nummer - anders dan het huidige objectnummer - dan aan het werk toegekend is.
60 Objectnummer Bron alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Instelling Instelling Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend heeft.
61 Objectnummer Datum alternatief objectnummer Objecten > Nummers/digitale referenties > Nummers > Datum Datum 2018-04-15 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de datum waarop het nummer - anders dan het huidige objectnummer - toegekend is.
62 Compleetheid Term compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Compleetheid Compleetheid incompleet trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer of het werk compleet is.
63 Compleetheid Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > controleur Controleur Withofs, Karolien trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
64 Compleetheid Datum compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Datum Datum 2022-06-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
65 Compleetheid Toelichting compleetheid Objecten > Toestand/conservering > Compleetheid > Bijzonderheden Bijzonderheden 3 slingers ontbreken tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over de compleetheid van het werk.
66 Toestand Onderdeel toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Onderdeel Onderdeel geheel tekst facultatief herhaalbaar - Geef het objectdeel aan waarvan je de toestand gaat registreren.
67 Toestand Term toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Toestand Toestand goed trefwoord verplicht herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de toestand van het objectdeel, vanuit het standpunt van conservatie. Gebruik hiervoor de woorden 'goed', 'redelijk', 'matig', 'slecht'.
68 Toestand Naam verantwoordelijke conditiecontrole Objecten > Toestand/conservering > Toestand > controleur Controleur Withofs, Karolien trefwoord facultatief herhaalbaar - Noteer de naam van de persoon die de toestand van het werk gecontroleerd heeft.
69 Toestand Datum toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Datum Datum 2022-06-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop de toestand van het werk gecontroleerd werd.
70 Toestand Toelichting toestand Objecten > Toestand/conservering > Toestand > Bijzonderheden Bijzonderheden stabiel, presenteerbaar. Op de houten blokken zijn een aantal krassen door manipulatie tijdens transport tekst facultatief herhaalbaar - Noteer extra informatie over de toestand van het werk. Gebruik bijvoorbeeld volgende woorden: '(niet) stabiel', '(niet) presenteerbaar', '(niet) uitleenbaar', '(niet) leesbaar', '(niet) afspeelbaar'. Wanneer nodig kunnen daarna bepaalde aspecten van de toestand meer in detail beschreven worden.
71 Credit line Tekst credit line Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Credit line > Credit line Credit line aangekocht met financiële steun van de Middelheim Promotors tekst facultatief uniek - Noteer de credit line. Dit is gewoonlijk een korte omschrijving die aangeeft hoe en door wiens toedoen de verwerving van het object tot stand gekomen is.
72 Aanbeveling Tentoonstellingsaanbeveling Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Tentoonstelling Tentoonstelling Volgens onderzoek van het museum in 2011:

aangeraden (museum): ruimte van minimum 12m2 grootte installatie variabel, aangepast aan de ruimte installatie bestaande uit 23 onderdelen uit verschillende materialen plaatsing objecten variabel slingers moeten altijd aan de ingang en uitgang opgehangen worden blokken staan doorgaans gegroepeerd in het midden of geconcentreerd aan de ingang opgesteld indien vloer met patroon: blokken volgen het patroon plaatsafhankelijk: transformatie verantwoordelijke opbouw: curator toekomstvisie: onbepaald

tekst facultatief uniek - Noteer de aanbevelingen die gelden in verband met het tentoonstellen van de installatie. Start met aan te geven op welke manier de richtlijnen tot stand kwamen (volgens onderzoek, kunstenaarsinterview, telefoongesprek, mails, gesprek tijdens opbouw), wie de richtlijnen gaf (museum of naam kunstenaar) en wanneer de richtlijnen gegeven werden (notatie datum). Geef daarna een schematische weergave van de tentoonstellingsrichtlijnen. Gebruik daarvoor de woorden aangeraden en te vermijden. Vermeld tussen haakjes wie de beslissingen omtrent de richtlijnen gemaakt heeft. Voeg volgende informatie toe: de gewenste betrokkenheid van de kunstenaar (contact wanneer het werk tentoongesteld wordt), de omgevingscondities (specificaties van de ruimte, afmetingen/grootte installatie/ruimte), de aanwezigheid van objecten of andere werken (aantal delen van de installatie, specificatie van de materialen, plaatsing van de objecten/werken). Volg dezelfde volgorde bij 'te vermijden'. Specifiek voor de plaatsafhankelijke variabele is het belangrijk om de parameters van de ruimte aan te geven. Dat houdt bovenal in dat de omgevingscondities meer in detail beschreven worden (afmetingen ruimte en installatie, ingangen/uitgangen, bezoekersstromen, vorm en architecturale stijl, belichting, vloer, plafond, kleur). Indien geweten, beschrijf dan eveneens wat de invloed is van bepaalde parameters op de opstelling van het werk. Geef aan dat het werk plaatsafhankelijk is en noem de categorie (reïnstallatie, recreatie, transformatie). Voeg het tentoonstellingsmateriaal en -meubilair voor de opstelling toe (wat, wie heeft dit gemaakt/gekozen, variabel ja/nee), wie verantwoordelijkheid heeft over de opbouw (kunstenaar, curator, conservator, assistent,...) en indien geweten, wat de toekomstvisie is betreffende de presentatie (onbepaald, één definitieve opstelling, tentoonstellen documentatie; inclusief hoe en welke documenten, vanaf wanneer deze visie toegepast wordt). De nodige informatie om te registreren hangt af van werk tot werk, uiteindelijk blijft het de bedoeling om de tentoonstellingsinstructies samen te vatten tot de essentie. Het is tevens een optie om uitgebreidere instructies in een apart document op te nemen.
73 Aanbeveling Installatie Objecten > Aanbevelingen/ vereisten > Aanbevelingen > Installatie Installatie installatieplan 2011, 2015 en 2022 aanwezig in kunstenaarsmap tekst facultatief uniek - Geef in dit veld aan welke documentatie aanwezig is met betrekking tot de installatie en de presentatie. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een protocol, een installatieplan, een kunstenaarinterviews en foto's. Geef tevens aan waar deze documenten zijn opgeslagen (bv. kunstenaarsmap). Indien bepaald materiaal gehuurd moet worden voor de opstelling van de installatie, geef dit dan ook hier aan. Wanneer van toepassing, noteer dan in detail de richtlijnen met betrekking tot de benodigde apparatuur (soort, merk, serie, model) voor het tentoonstellen van het werk. Eventueel kan hiervoor ook verwezen worden naar de aanwezigheid van een materiaallijst.
74 Recht Type recht Objecten > Rechten > Rechten > Type Type uitvoeringsrecht trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het type recht dat op het werk rust.
75 Recht Identificatie recht Objecten > Rechten > Rechten > Referentienummer Referentienummer R2012-003 string facultatief herhaalbaar - Noteer het referentienummer van het document waarin de toezegging van het recht geregeld is.
76 Rechthebbende Naam rechthebbende Objecten > Rechten > Rechten > Verlener Verlener Sickle, Ula trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of instelling die het recht verleend heeft.
77 Datum recht Begindatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Begindatum Begindatum 2019-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht in werking treedt.
78 Datum recht Einddatum recht Objecten > Rechten > Rechten > Einddatum Einddatum 2069-01-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de datum aan waarop het verleende recht verstrijkt.
79 Recht Toelichting recht Objecten > Rechten > Rechten > Bijzonderheden Bijzonderheden het uitvoeringsrecht is niet van toepassing op opnames via het internet tekst facultatief herhaalbaar - Noteer details of extra informatie over het recht.
80 Verwervingsdatum Waarde verwervingsdatum Objecten > Verwerving > Verwerving > Datum Datum 2021 datum verplicht uniek ISO 8601 Noteer de datum waarop de instelling het werk verworven heeft.
81 Verwervingsmethode Term verwervingsmethode Objecten > Verwerving > Verwerving > Methode Methode schenking trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer op welke wijze de instelling het werk verworven heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
82 Verwervingsbron Naam verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Van Van Beeckman, Vincen trefwoord verplicht herhaalbaar ULAN, RKDartists, Wikidata, VIAF, eigen thesaurus Noteer de persoon of de organisatie van wie het werk verworven is.
83 Verwervingsbron Plaats verwervingsbron Objecten > Verwerving > Verwerving > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief uniek TGN, GeoNames Geef de plaats van verwerving aan.
84 Kostprijs verwerving Bedrag aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Verwervingsprijs Verwervingsprijs 0 tekst verplicht uniek - Noteer het geldbedrag dat de instelling betaalde voor het werk.
85 Kostprijs verwerving Valuta aankoopprijs verwerving Objecten > Verwerving > Kosten > Valuta Valuta EUR getal verplicht uniek - Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs is uitgedrukt.
86 Huidige eigenaar Naam huidige eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Huidige eigenaar Huidige eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige eigenaar van het werk.
87 Historiek eigenaar Naam historiek eigenaar Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Eigenaar Eigenaar Vlaamse Gemeenschap trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de huidige of een vorige eigenaar van het werk.
88 Datering eigendom Begindatum eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Vanaf Vanaf 2019-04-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer het jaartal wanneer de vorige eigenaar het werk verworven heeft.
89 Eigendomsoverdracht Methode eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verwervingsmethode Verwervingsmethode aankoop trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer op welke wijze de eigenaar het werk in eigendom gekregen heeft. Gebruik daarvoor volgende termen: 'aankoop', 'schenking', 'bruikleen', 'bewaarneming', 'legaat', 'museum', 'opdracht', 'overdracht', 'ruil', 'schenking'.
90 Eigendomsoverdracht Bron eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Verworven van Verworven van Galerie Maeght trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon of organisatie van wie de eigenaar het werk verworven heeft.
91 Plaats eigendom Naam plaats eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Plaats Plaats Brussel trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van verwerving.
92 Eigendomsoverdracht Prijs eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Prijs Prijs 2500 getal facultatief herhaalbaar - Noteer de prijs die de eigenaar betaalde voor het werk.
93 Eigendomsoverdracht Valuta Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Valuta Valuta EUR trefwoord facultatief herhaalbaar ISO 4217 Noteer de munteenheid waarin de aankoopprijs uitgedrukt was.
94 Type eigendom Term type eigendom Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > eigendomscategorie Eigendomscategorie publiek eigendom trefwoord facultatief herhaalbaar - Beschrijf het type eigendom. Kies hiervoor uit bijvoorbeeld 'publiek eigendom', 'privécollectie', 'bedrijfscollectie'.
95 Eigendomsoverdracht Toelichting eigendomsoverdracht Objecten > Gebruik/ Geschiedenis/ Eigendom > Geschiedenis > Bijzonderheden Bijzonderheden Het werk werd aangekocht op initiatief van De Baere, Bart tekst facultatief uniek - Noteer details of extra informatie over het eigenaarsschap. Geef aan wie het initiatief nam tot aankoop van het werk.
96 Vaste standplaats Identificatie vaste standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Vaste standplaats > Naam Naam MID/loods/box trefwoord facultatief uniek eigen thesaurus Noteer de standplaats waar het werk zich doorgaans bevindt.
97 Huidige standplaats Identificatie huidige standplaats Objecten > Standplaats / toekomstige verplaatsingen > Huidige standplaats > Huidige standplaatsnaam Naam MID/loods/box/III.4.F. trefwoord verplicht uniek eigen thesaurus Noteer de huidige standplaats van het werk.
98 Titel gebeurtenis Waarde titel gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Tentoonstellingsnaam Tentoonstellingsnaam Plans d'évasion tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de titel van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was. Omwille van de wijzigingen bij presentatie is het bijhouden van de tentoonstellingsgeschiedenis bij plaatsafhankelijke werken belangrijk.
99 Datum gebeurtenis Begindatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Datum Datum 2009-10-09 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de begindatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
100 Datum gebeurtenis Einddatum gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > T/m Tot en met 2010-01-09 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Noteer de einddatum van de tentoonstelling waarop het werk aanwezig was.
101 Betrokkene gebeurtenis Naam betrokkene gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Organisator Organisator S.M.A.K. trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling/organisatie die de tentoonstelling organiseerde.
102 Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Locatie Locatie S.M.A.K. trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de locatie van de tentoonstelling (= de ‘venue’).
103 Locatie gebeurtenis Naam locatie gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Plaats Plaats Gent trefwoord facultatief herhaalbaar TGN, GeoNames Noteer de plaats van de tentoonstelling.
104 Beschrijving gebeurtenis Tekst beschrijving gebeurtenis Objecten > Tentoonstellingen / onderzoek / gebruik > Tentoonstelling > Bijzonderheden Bijzonderheden In de houten constructie staan het Egyptisch bed uit kleiblokken met ernaast de Centavos munten. De stapels borden bevinden zich in de linkerbovenhoek en de hoek rechts onderaan. De gevulde broekzakken staan achter de installatie. De lampen hangen ook enkel achteraan op. De gouden ballon hangt in het midden van de constructie. De zilveren ballon maakte geen deel uit van deze opstelling. De flessen staan op een schapje achteraan in de constructie. tekst facultatief herhaalbaar - Noteer in dit veld de veranderingen aan de presentatie op de tentoonstelling in kwestie. Focus hoofdzakelijk op de invloed van de parameters van de ruimte op de presentatie. Indien relevant, kan in dit veld ook aangegeven worden wie verantwoordelijk was voor de opstelling. Doe dit enkel wanneer meer dan één persoon mogelijks verantwoordelijk is hiervoor. Als bijvoorbeeld één assistent van de kunstenaar elke keer instaat voor de opstelling, wordt de naam van dit individu opgenomen bij de tentoonstellingsinstructies. Het gebeurt echter vaker dat meerdere mensen verantwoordelijk kunnen zijn voor de opstelling van het werk.
105 Uitgaand bruikleennummer Waarde uitgaand bruikleennummer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Bruikleennummer Bruikleennummer UB2017-015 string facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer het identificatienummer dat aan de bruikleenaanvraag of het bruikleendossier werd toegekend.
106 Reden uitgaande bruikleen Tekst reden uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Reden aanvraag Reden aanvraag tentoonstelling tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de reden of de aanleiding van de bruikleenaanvraag.
107 Status uitgaande bruikleen Term status uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Status Status goedgekeurd tekst facultatief herhaalbaar - Noteer de status van de bruikleenaanvraag. Gebruik hiervoor de woorden 'geweigerd', 'goedgekeurd' en 'in behandeling'.
108 Bruikleennemer Naam bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvrager Aanvrager FeliXart Museum trefwoord facultatief herhaalbaar ULAN, Wikidata, eigen thesaurus Noteer de officiële naam van de instelling die het werk in bruikleen vraagt.
109 Bruikleennemer Contactpersoon bruikleennemer Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Contactpersoon Contactpersoon Riva, Charles trefwoord facultatief herhaalbaar eigen thesaurus Noteer de naam van de persoon die de aanvrager heeft aangeduid als contactpersoon.
110 Datum uitgaande bruikleen Begindatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Van - Aanvraagperiode 2018-02-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de begindatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.
111 Datum uitgaande bruikleen Einddatum uitgaande bruikleen Objecten > Bruikleen > Uitgaande bruikleen > Aanvraagperiode Tot - Aanvraagperiode 2018-11-01 datum facultatief herhaalbaar ISO 8601 Geef de einddatum van de periode aan waarvoor het werk in bruikleen gevraagd werd.