Kunstenaarspublicaties

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Auteur

Sara Clissen, projectcoördinator voor het project Kunstenaarspublicaties door/met/van kunstenaars in de bibliotheek van het Middelheimmuseum.

Project

Naar aanleiding van het project Kunstenaarspublicaties door/met/van kunstenaars in het kader van de inhaalbeweging digitale collectiedata (2022-2023) registreert, digitaliseert en ontsluit het Middelheimmuseum de deelcollectie Kunstenaarspublicaties. Aan het begin van dit project was 60 % van de deelcollectie op bibliotheekniveau ontsloten. Op objectniveau was de deelcollectie kunstenaarspublicaties niet ontsloten. Bijzonder aan deze publicaties is dat ze vaak balanceren op de grens publicatie - erfgoedobject en daardoor een dubbele status krijgen: publicatie én kunstwerk. Om deze tweeledige identiteit te kunnen weergeven hebben we in de inhaalbeweging extra aandacht voor het dataprofiel. Bovendien willen we deze dubbele status van de kunstenaarspublicaties ontsluiten, zodat dit ook zichtbaar wordt voor het grote publiek.

De deelcollectie Kunstenaarpublicaties is een onderdeel van de bibliotheekcollectie van het Middelheimmuseum. Deze deelcollectie is stelselmatig gegroeid vanaf het ontstaan van de bibliotheek in 1951. Deze publicaties zijn aangekocht bij, geschonken door of geruild met kunstenaars, uitgevers of culturele instellingen in binnen- en buitenland. Voor de aanvang van het project Kunstenaarspublicaties door/met/van kunstenaars werden deze publicaties niet gericht verzameld en was de omvang van deze deelcollectie niet gekend.

Door de samenwerking met ArchiVolt (onderzoeksgroep van de Koninklijke Academie Antwerpen en gevormd door Johan Pas en Nico Dockx) weten we dat deze deelcollectie momenteel bestaat uit ruwweg 1.700 titels. In deze deelcollectie onderscheiden we verschillende types kunstenaarspublicaties: kunstenaarsboeken; kunstenaarscatalogi; kunstenaarspagina’s en -inserts; kunstenaarstijdschriften en zines; efemera zoals postkaarten, affiches en uitnodigingen; audiovisuele materialen zoals dvd's, cd's en lp's. In al deze kunstenaarspublicaties neemt de kunstenaar een vorm van auteurschap op. De handleiding om deze verschillende types te herkennen volgt later.

Dataset

In het kader van het project van het Middelheimmuseum binnen de inhaalbeweging digitale collectiedata stelde het Middelheimmuseum  invulinstructies op voor de deelcollectie Kunstenaarspublicaties. Deze invulinstructies zijn breed toepasbaar op vergelijkbare collecties samengesteld uit o.a. boeken, tijdschriften, eenbladige publicaties en kranten. De deelcollectie Kunstenaarspublicaties is een veelzijdige collectie die momenteel bestaat uit 1690 titels: 1118 kunstenaarsboeken; 499 kunstenaarscatalogi en 73 zines, audiovisuele media en kunstenaarspagina’s. In de opmaak van het dataprofiel werd er rekening gehouden met deze diverse types kunstenaarspublicaties als dataset, zodat de registratie op een uniforme manier kan gebeuren. Deze deelcollectie is niet exhaustief en groeit jaarlijks aan.

De deelcollectie bestaat uit een uiteenlopend geheel van dragers waarvan het merendeel gedrukt is op papier en/of karton, maar ook plastic, metaal en vinyl zijn vertegenwoordigd in deze collectie. Een groot gedeelte van deze kunstenaarspublicaties heeft het uitzicht van een conventionele publicatie, toch zijn er uitzonderingen wat betreft formaat en bindwijze. In de collectie zijn er publicaties die samengehouden worden door onder meer een schoendoos, grote kartonnen mappen, stoffen en metalen omslagen. We probeerden deze veelzijdigheid vast te leggen in een dataprofiel. Omwille van de complexiteit van deze objecten kozen we ervoor om twee dataprofielen uit te werken: een ideaal en een pragmatisch dataprofiel. In de eerste fase werkten we het ideaal dataprofiel uit waarbij we vertrokken vanuit de dubbele status van object en publicaties. Om deze dubbele status te registreren maakten we gebruik van twee verschillende registratiesystemen: Axiell Collections en Brocade. In de tweede fase focusten we op één dataset, namelijk die van publicaties. Deze keuze werd gestuurd door de nood aan uniforme registratie van deze diverse deelcollectie, maar ook vanwege de technische haalbaarheid en de timing van het project. Om de complexiteit van deze publicaties duidelijk weer te geven en zo volledig mogelijk te registreren, streeft het Middelheimmuseum naar het gebruik van het ideale dataprofiel. Het ideale dataprofiel, met bijbehorende context, is terug te vinden op de projectpagina van dit project.

Gebruik

Onze bibliotheekcollectie wordt voornamelijk gebruikt door eigen personeel uit de cel collectie, maar ook door onderzoekers, studenten, gidsen en museumbezoekers.

Het pragmatisch dataprofiel is opgesteld voor collectiebeherende instellingen met een vergelijkbare collectie en kan als leidraad dienen om kunstenaarspublicaties te registreren om zo een gestructureerd overzicht te krijgen van een volledige (deel)collectie en de doorzoekbaarheid te verbeteren.

Voor het pragmatisch dataprofiel werd het ideaal dataprofiel als basis gebruikt. In het pragmatische dataprofiel ligt de nadruk op (het invulboek) publicaties. Deze keuze werd gemaakt in samenspraak met een adviesraad en werd gestuurd door de timing van het project en door het onderwerp van dit project: publicaties gemaakt door kunstenaars. Hoewel oneigenlijk voor dit profiel, nemen we in dit dataprofiel de uiterlijke kenmerken en context van de kunstenaarspublicatie op. Zo wordt het duidelijk dat de kunstenaarspublicatie vaak onderscheiden kan worden van een gewone publicatie omdat het deel uitmaakt van een artistiek oeuvre van een kunstenaar. Deze informatie kan worden opgenomen in slechts één veld: annotatie. We raden dan ook aan deze informatie op een gestructureerde manier uit te schrijven zodat het overzichtelijk blijft.

Dataprofiel

# Invulboek Brocade technische eigenschappen beschrijvingsregels
element veld element veld voorbeeld data type verplicht herhaalbaar terminologie invulinstructie
1. Objectcategorie Term Objectcategorie Beschrijvend > lidmaatschappen Lidmaatschappen Zebra (publicatie)

Tento (tentoonstellingscatalogus)

Trefwoordenlijst verplicht uniek Eigen thesaurus Kies uit een lijst een lidmaatschap. Een publicatie kan meerdere lidmaatschappen krijgen en zo onder meerdere deelverzamelingen geplaatst worden.
2. Type Drager Beschrijvend > Drager(s) Drager(s) Paper (Papier)

Disk (Diskette, USB-stick)

Trefwoordenlijst Verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen In elke beschrijving wordt de fysieke drager aangegeven. Kies uit een lijst.
3. Tekstformaat Taal Beschrijvend > Taal van de inhoud taal van de inhoud dut [= Nederlands]

eng [= Engels]

lijst verplicht herhaalbaar MARC 21 standaardlijst van taalcodes Neem hier de taal op waarin de publicatie geschreven is. Bij meertalige teksten worden alle talen opgenomen.

Als de taal van de inhoud niet kan achterhaald worden, dan wordt de taalcode und (undetermined) toegekend.

4. Titel Hoofdtitel Beschrijvend > Titel(s) > Titel Titel 8 Arbeiten von Lawrence Weiner

Herman de Vries : random shapes

Vrije tekst verplicht uniek RDA Titelgegevens worden letterlijk van de titelpagina overgenomen. Drukfouten in de titel worden onveranderd overgenomen van de titelpagina.

Het gebruik van hoofdletters in de titel wordt alleen toegepast bij Duitse titels. Ondertitels worden gescheiden door (spatie) : (spatie).

5. Titel Type titel Beschrijvend > Titel(s) > Type Type hoofdtitel : ondertitel

secundaire titel

Trefwoordenlijst verplicht uniek RDA Duid het soort titel aan. De meest voorkomende mogelijkheden zijn: een originele titel, hoofdtitel : ondertitel, secundaire titel en paralleltitel.
6. Auteursvermelding Auteur Beschrijvend > Personele auteur(s) > Familienaam Familienaam Visch

Broodthaers

Authority Record

Vrije tekst

verplicht herhaalbaar Authority record

RDA

Personele auteurs worden ingevoerd als platte tekst of als authority record. Voor kunstenaars worden authority records aangemaakt.

Als er voor een persoonsnaam een authority record gebruikt wordt in het auteursveld, dan wordt in principe gekozen voor een verwijzingsterm die overeenkomt met de vorm die voorkomt op de titelpagina.

Als er meerdere auteurs zijn, neem je de auteursnamen op in de volgorde zoals ze in de auteursvermelding van de publicatie voorkomen.

7. Auteursvermelding Auteur Beschrijvend > Personele auteur(s) > Voornaam Voornaam Henk

Marcel

Authority Record

Vrije tekst

verplicht herhaalbaar Authority record

RDA

Personele auteurs worden ingevoerd als platte tekst of als authority record. Voor kunstenaars worden authority records aangemaakt.

Als er voor een persoonsnaam een authority record gebruikt wordt in het auteursveld, dan wordt in principe gekozen voor een verwijzingsterm die overeenkomt met de vorm die voorkomt op de titelpagina.

Als er meerdere auteurs zijn, neem je de auteursnamen op in de volgorde zoals ze in de auteursvermelding van de publicatie voorkomen.

8. Auteursvermelding Functie auteur Beschrijvend > Personele auteur(s) > Functie Functie aut [= Primaire auteur]

pht [= fotograaf]

ill [= Illustrator]

edt [= Editor]

Trefwoordenlijst verplicht herhaalbaar MARC21, relatorcodes De specifieke verantwoordelijkheid van een auteur voor een werk wordt aangegeven met een gecodeerde auteursfunctie. Per auteur wordt maar één auteursfunctie opgenomen. Kies uit de lijst auteursfuncties.
9. Auteursvermelding Corporatieve auteur Beschrijvend > Corporatieve Auteur(s) > Naam Naam Wide White Space

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Authority Record verplicht herhaalbaar Authority record

RDA

Om als corporatieve auteur opgenomen te kunnen worden moet de corporatie als auteur worden genoemd op de titelpagina van de publicatie. De corporatieve auteur wordt altijd ingevoerd met een authority record.
10. Auteursvermelding Functie corporatieve auteur Beschrijvend > Corporatieve Auteur(s) > Functie Functie aut [= Primaire auteur]

pht [= fotograaf]

edt [= Editor]

art [= kunstenaar]

Trefwoordenlijst verplicht herhaalbaar MARC21, relatorcodes De specifieke verantwoordelijkheid van een auteur voor een werk wordt aangegeven met een gecodeerde auteursfunctie. Per auteur wordt maar één auteursfunctie opgenomen. Kies uit de lijst auteursfuncties.
11. Publicatie Uitgever Beschrijvend > Impressum > Uitgever Uitgever Imschoot Vrije tekst verplicht uniek RDA Neem de naam van de uitgever onverkort over, in eerste instantie van de plaats waar ook de titel voorkomt. Commerciële aanduidingen zoals N.V., BVBA worden onverkort overgenomen, evenals initialen. Als een publicatie een gezamelijk uitgave is van twee uitgeverijen, worden beide uitgeverijen opgenomen zoals op titelpagina vermeld (al dan niet met een koppelteken of schuine streep ertussen).
12. Publicatie Plaats uitgave Beschrijvend > Impressum > Plaats Plaats Gent

New York, N.Y.

Vrije tekst verplicht uniek RDA Neem exact over zoals vermeld in de publicatie. Er wordt slechts één plaats van uitgave ingevoerd. Indien er meer dan één plaats vermeld wordt, neem de eerstgenoemde. In sommige gevallen wordt een bijkomende geografische aanduiding vermeld - zoals bij Amerikaanse steden.
13. Publicatie Jaartype Beschrijvend > Impressum > Type Type YYYY

[ YYYY?] (onzeker 1 jaar)

Trefwoordenlijst niet verplicht uniek Eigen richtlijnen Wanneer het exacte jaartal gekend is vul YYYY in. Wanneer het exacte jaartal niet gekend is, kies uit een lijst met jaartypes.
14. Publicatie Datum - jaar uitgave Beschrijvend > Impressum > Jaar Jaar 1963 Getal verplicht uniek RDA Het jaar van uitgave wordt overgenomen in Arabische cijfers. Romeinse cijfers worden omgezet. Neem de meest recente datum van uitgave.
15. Omvang Aantal pagina's Beschrijvend > Collatie > Omvang Omvang 175 p.

1 v. (<NP>) (1 volume niet gepagineerd)

1 <FR> (1 folder)

Vrije tekst

Taalonafhankelijke code

verplicht uniek RDA Noteer hier de omvang van de publicatie. In dit veld worden de belangrijkste delen aangeduid. De vermelding van de omvang gebeurt zoveel mogelijk met taalonafhankelijke codes (uitzondering p. en v.).
16. Omvang Illustraties Beschrijvend > Collatie > Illustraties Illustraties ill. verplicht uniek RDA Het illustratiemateriaal wordt in de collatie, in het veld illustraties, vermeld met de verkorte aanduiding ill. Als er geen illustraties in de publicatie staan, wordt dit veld leeggelaten.
17. Afmetingen Vermelding afmetingen Beschrijvend > Collatie > Afmetingen (cm) Afmetingen (cm) 21 x 30 cm Vrije tekst niet verplicht uniek RDA Het formaat van de publicatie wordt normaal niet aangegeven. Als het bijzondere karakter van de afmetingen interessant of afwijkend zijn, dan kunnen de afmetingen wel worden opgenomen. Als afmetingen worden de uiterste maten van de boekband opgenomen - hoogte x breedte, uitgedrukt in centimeter, afgerond naar de hogere eenheid.
18. Begeleidend materiaal Beschrijving begeleidend materiaal Beschrijvend > Collatie > Begeleidende materiaal Begeleidend materiaal 1 map

1 <CR> (1 cd-rom)

1 <FR> (1 folder)

Vrije tekst

Taalonafhankelijke code

verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen

RDA

Alle begeleidend materiaal wordt vermeld in het veld 'Begeleidend materiaal'. Het gaat om losse bijlagen, maar evengoed om aanvullend materiaal op een cd-rom. Gebruik zo veel mogelijk taalonafhankelijke codes.
19. Publicatienummer ISBN Beschrijvend > Bibliografische nummer(s) > Nummer Nummer 90-02-14531-4 Vrije tekst verplicht uniek RDA Noteer het ISBN nummer. Als in het werk zowel een ISBN-10 en ISBN-13 staat, wordt alleen het ISBN-13 opgenomen.
20. Publicatienummer ISBN Beschrijvend > Bibliografische nummer(s) > Type Type ISBN-10

ISBN-13

Trefwoordenlijst verplicht herhaalbaar RDA Kies uit een lijst van types bibliografische nummers.
21. Objectnaam Term Objectnaam Onderwerpen Onderwerpen Kunstenaarspublicatie Trefwoordenlijst verplicht uniek Eigen richtlijnen Kies het algemeen overkoepelende publicatietype 'kunstenaarspublicatie'.
22. Onderwerp Toelichting onderwerp Onderwerpen Onderwerpen Kunst (UDC: 70)

Beeldhouwwerken (beeldmateriaal) (AAT: 300047090)

Trefwoordenlijst verplicht herhaalbaar AAT

UDC

Vul hier de onderwerpen van de publicatie in. Gebruik hiervoor thesauri zoals AAT en UDC.
23. Plaatsing Naam bibliotheek Plaatsing > Nieuw plaatskenmerk > instelling: genre Instelling: genre MID_kmo

MID_Rariora

Vrije tekst verplicht uniek Eigen richtlijnen Vul hier de naam van de instelling in. Dit is altijd een combinatie van een acroniem van een catalografische instelling en een identificatie.
24. Plaatsing Standplaats Plaatsing > Nieuw plaatskenmerk > Plaatskenmerk Plaatskenmerk MID_kmo_Wortelkamp 72/1126

MID_kmo_Buisman 98/585

Vrije tekst verplicht uniek Eigen richtlijnen Vul hier het specifieke plaatskenmerk in de bibliotheek in.
25. Objectnummer Waarde Objectnummer Plaatsing > Nieuw plaatskenmerk > Exemplaar 1 > Nummer Nummer > type: Inventarisnummer en/ of streepjescode 72/1126

98/585

Vrije tekst verplicht uniek Eigen richtlijnen Dit veld moet ingevuld worden. De nummers moeten uniek zijn. Spreek de nummering intern af.
26. Tekstformaat Bindwijze Plaatsing > Nieuw plaatskenmerk > Annotatie Annotatie Ringband

Linnen

Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen De bindwijze wordt normaal niet opgenomen. Wanneer de bindwijze afwijkend is, kan deze opgenomen worden in het annotatieveld. Gebruik een lijst met standaardtermen.
27. Fysieke kenmerken Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Annotatie Annotatie De omslag is gedecoreerd met uitscheurde papiersnippers.

Kunstenaarspagina op p. 5-6, blauwe strepen verspreidt over de twee pagina's.

Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Maak een beschrijving van de vormelijke of uiterlijke eigenschappen van het object. Gebruik correcte spelling en leestekens. Geef eerst de meest in het oog springende fysieke kenmerken. Ook algemene informatie over de techniek, constructie, de werking, het kleurgebruik en de decoratie zijn relevant.
28. Oplagenummer Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Annotatie Annotatie 4<N>250 (Nr. 4/250)

?<N>250 (Nr. ?/250)

Taalonafhankelijke code

Getal

niet verplicht uniek Eigen richtlijnen Noteer hier de oplage van de publicatie. Gebruik, naast getallen, een taalonafhankelijke code. Is één van de twee nummers niet gekend, vul een vraagteken in.
29. Opschrift Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Annotatie Annotatie <AV>... (Met aantekening van ...)

Lawrence Weiner <DBT> Menno Meewis (Met opdracht van Lawrence Weiner aan Menno Meewis)

<S> (Met handtekening van ...)

Taalonafhankelijke code

Vrije tekst

niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer hier wat voor soort opschrift het is. Maak hiervoor gebruik van taalonafhankelijke codes of van een lijst met standaardtermen naar afspraak binnen de organisatie. Noteer, indien mogelijk, de naam van de vervaardiger van het opschrift en eventueel aan wie gericht. Noteer indien van toepassing de inhoud van het opschrift.
30. Context Annotatie Plaatsing > Nieuw Plaatskenmerk > Annotatie Annotatie Deze publicatie is resultaat van een intense samenwerking tussen Sol Lewitt en Robert Smithson.

Deze publicatie werd in 1976 voorgesteld tijdens een opening in Other Books and So (Amsterdam) en werd daar ook verkocht.

Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer hier contextuele informatie over de publicatie, zoals: reden vervaardiging; zeldzaamheid; kunstenaars die aan de publicatie meewerkten maar niet opgenomen zijn in het colofon; distributie van de publicatie. Indien van toepassing, noteer de bron waar deze informatie te vinden is.
31. Deelname events Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Annotatie Annotatie Deze publicatie werd getoond tijdens de tentoonstelling 'BOOKSHOWBOOKSHOP' georganiseerd door Be-Part, Platform voor actuele kunst (Waregem) van 2012-04-15 tot 2012-06-10 Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen

ISO 8601

Noteer hier tijdens welke gebeurtenis (tentoonstelling, onderzoek, lezing,...) deze publicatie is gebruikt. Neem de titel op, net als de officiële instellingsnaam en de plaatsnaam. Gebruik de Nederlandstalige plaatsnaam, Noteer de periode van de duur van het event en gebruik voor de datumnotatie ISO8601: jjjj-mm-dd of jjjj-mm of jjjj.
32. Verwerving Taxatie Plaatsing > Nieuw Plaatskenmerk > Exemplaar 1 > Interne noot Interne noot 49,50 EUR

210 EUR

Vrije tekst niet verplicht uniek CEST invulboek De prijs in euro-waarde wordt opgenomen in Arabische cijfers gevolgd door de code EUR. Tussen het bedrag en de code komt een spatie. Decimalen na een komma worden opgenomen.
33. Verwerving Toelichting verwerving Plaatsing > Nieuw Plaatskenmerk > Exemplaar 1 > Interne noot Interne noot <ACQ> (verwerving)


... <GBV> ... (geschenk van ... aan ...)

Taalonafhankelijke code

Vrije tekst

niet verplicht uniek CEST invulboek

Eigen richtlijnen

Vermeld hoe het object door de instelling is verworven. Gebruik taalonafhankelijke codes of maak gebruik van een lijst met standaardtermen.
34. Verwerving Bron verwerving Plaatsing > Nieuw Plaatskenmerk > Exemplaar 1 > Interne noot Interne noot Middelheim promotors

Nico Dockx

Vrije tekst niet verplicht uniek CEST invulboek Geef de officiële of de meest gebruikte naam en voorna(a)m(en) in het geval van een persoon, of gebruik de officiële naam van de instelling
35. Verwerving Datum verwerving Plaatsing > Nieuw Plaatskenmerk > Exemplaar 1 > Interne noot Interne noot 2015-06-28 Vrije tekst niet verplicht uniek CEST invulboek Gebruik volgens ISO 8601 voor een datum het formaat: JJJJ-MM-DD
36. Conditie Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Interne noot Interne noot <INC> (onvolledig)

<COND> de omslag is gescheurd. Gecontroleerd op 2023/01/09 (beschadigd: de omslag is gescheurd. Gecontroleerd op 2023/01/09)

Taalonafhankelijke code

Vrije tekst

niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Maak gebruik van taalonafhankelijke codes en vul verder aan met tekst. Noteer kort en bondig wat de condtie en/ of schade is.
37. Beperkingen gebruik Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Interne noot Interne noot Onderzoekers krijgen alleen toegang onder begeleiding.

Bij het bekijken van het object dienen handschoenen gedragen te worden

Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer hier informatie met betrekking op het gebruik van de publicatie. Neem dit op in de interne noot of koppel deze informatie aan het plaatskenmerk.
38. Aanbevelingen Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Interne noot Interne noot Open niet meer dan 90 graden, de binding is fragiel.

De pagina's tijdens de tentoonstellingen beurtelings openleggen.

Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer hier algemene aanbevelingen met betrekking tot de publicatie of specifieke eisen i.v.m. het bewaren en/ of tentoonstellen van de publicaties.
39. Conserveringsprioriteit Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Interne noot Interne noot Urgent, moet terug ingebonden worden. Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer conserveringsprioriteit, maak hiervoor eventueel gebruik van een lijst met standaardtermen. Vul kort aan welke actie ondernomen moet worden.
40. Beschrijving conservering Annotatie Plaatsing > nieuw plaatskenmerk > exemplaar 1 > Interne noot Interne noot Voorblad is verstevigd met Japans papier Vrije tekst niet verplicht herhaalbaar Eigen richtlijnen Noteer hier welke conserveringsbehandelingen de publicatie ondergaan heeft. Voeg, indien mogelijk, het restauratiedossier toe.