Publicatie:Middeleeuws Metaal

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Middeleeuws Metaal is een onderzoeksproject naar middeleeuwse metalen artefacten uit de Vlaamse steden. Het werd gefinancierd door het Agentschap Onroerend Erfgoed en gecoördineerd door de Vrije Universiteit Brussel (2020-2022).

Het project ambieert een inventarisatie en eerste analyse van metaalvondsten gevonden tijdens stedelijke opgravingen in Vlaanderen tussen 2000 en 2020. Een belangrijk eindresultaat van het project zijn de databank en webplatform die de vondstgegevens toegankelijk maken voor de erfgoedsector en het brede publiek. Deze CEST-pagina brengt essentiële informatie samen over het project, met name over de structuur en de werking van deze digitale component.

Contactgegevens: projectcoördinator Pieterjan Deckers, Facebookpagina Middeleeuws Metaal


Referentie
Titel Middeleeuws Metaal (Voorkeurstitel)
Locatie Online platform 'Middeleeuws Metaal'
Uitgever
Jaar van uitgave 2022
Rechten CC-BY
Persistent ID


Doel van het project

Het doel van dit onderzoeksproject is om de metaalvondsten uit de middeleeuwse Vlaamse steden te inventariseren, analyseren en te ontsluiten. Zo willen we de rijke resultaten van archeologische opgravingen vertalen naar nieuwe kennis over het verleden, en hulpmiddelen aanreiken voor de identificatie, datering en interpretatie van middeleeuwse metalen voorwerpen.

Consortium

Middeleeuws Metaal is een synthese-onderzoek gesubsidieerd door Agentschap Onroerend Erfgoed, en gecoördineerd door de onderzoeksgroep MARI, Vrije Universiteit Brussel.

Logos v3 nov22.png

Stadsarcheologische instanties
Ontwikkeling digitale component
Andere partners

Verder bijzondere dank aan Ron Bakx (BAAC), Ingrid De Weert, Hannelore Franck (Yper Museum), Bart Lambert (Vrije Universiteit Brussel), Jan Moens (Onroerend Erfgoed), Jasmien Van Bavel, Alexis Wielemans (bibliotheek Onroerend Erfgoed), alsook aan SOLVA en Raakvlak.

Online platform

De vondstdatabank Middeleeuws Metaal kan geraadpleegd worden op www.middeleeuwsmetaal.be. Het online platform biedt toegang tot de vondstgegevens via diverse zoekfuncties.

Zoeken

Vondstgegevens kunnen worden doorzocht zowel via de pagina 'Vondsten', als via de 'Typologiebrowser'.

De pagina 'Vondsten' biedt mogelijkheid tot facetted search via de filters in de linkerkolom. Full text search is mogelijk op inventarisnummers, beschrijvende velden en typenamen, vindplaatsen, en de ID-nummers gebruikt voor opgravingen en vondsten in de databank.

De 'Typologiebrowser' maakt de vondstdatabank doorzoekbaar op type. De boomstructuur van de referentietypologie opgemaakt door Portable Antiquities Netherlands wordt links op het scherm weergegeven. Types kunnen uitgeklapt worden door op de naam te klikken. Specifieke types kunnen ook op zoekterm gefilterd worden met behulp van het zoekvenster bovenaan. Een klik op het oogje naast de typenaam maakt rechts op het scherm de type-beschrijving zichtbaar. Met de tabs bovenaan dit schermdeel kan geschakeld worden naar de lijst met een selectie van vondsten behorend tot het gekozen type. Hier kan doorgeklikt worden naar de volledige vondstlijst. Daarmee wordt het gekozen type als filter toegepast op de vondstlijst, en kan het gecombineerd worden met andere zoekfacetten.

Vondstgegevens

Vondstgegevens kunnen geraadpleegd worden door te klikken op een vondst-tegel op de pagina 'Vondsten' of de 'Typologiebrowser'.

Datamodel van de databank Middeleeuws Metaal (figuur: Nastasia Vanderperren, meemoo)

Databank en datamodel

De databank van Middeleeuws Metaal is de MEDEA-databank ontworpen voor het platform vondsten.be, dat informatie over archeologische metaaldetectievondsten ontsluit. De databank is een graph-implementatie van Standaard:CIDOC-CRM, uitgevoerd in Neo4j.

Voor het project Middeleeuws Metaal werden het datamodel en de databank uitgebreid met elementen eigen aan voorwerpen uit archeologische opgravingen, nl. informatie over opgravingen en stratigrafische contexten.

Andere toegang tot de data

Naast raadpleging op het online platform, is de dataset ook toegankelijk via een API. Neem voor meer informatie contact op met de projectcoördinator.

De volledige dataset (behalve de foto's) is gedeponeerd op het wetenschappelijk repositorium Zenodo.