Publicatie:Verslag Bootcamp open culturele data 2023

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

In april en mei 2023 vond de 6e editie van het bootcamp open culturele data plaats. Deze keer namen we 13 deelnemers uit de cultureelerfgoedsector bij de hand om hen vertrouwd te maken met de principes van open culturele data én samen in te zoomen op de praktijk. Bijzonder dit jaar? In samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseerden we in het kader van het bootcamp een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data.


Referentie
Titel Verslag Bootcamp open culturele data 2023 (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
[meemoo.be meemoo - Vlaams instituut voor het archief]
Jaar van uitgave 2023
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Trefwoorden

verslag | linked (open) data |

Dit voorjaar luidde de hamvraag in Ham 175 te Gent drie weken lang: 'Wat zijn de principes van open culturele data, en hoe kan je ze toepassen in de sector en je eigen instelling?' Aan de hand van een reeks boeiende presentaties gidsten ervaringsdeskundigen uit de erfgoedsector onze deelnemers op vijf dagen tijd door de principes Bruikbaar, Open, Gelinkt, Bereikbaar, Zichtbaar en Vindbaar.

  • Bruikbaar: Marthe De Doncker en Mariet Van der Jeugt (Industriemuseum)
  • Open: Dimitar Dimitrov (Wikimedia Europe)
  • Bereikbaar: Tinneke De Clercq (meemoo)
  • Zichtbaar en Vindbaar: Sofie Taes (KU Leuven)

>> Bekijk het programma in detail

Over het muurtje: linked data

Extra aandacht ging dit jaar naar begrippen en concepten van het principe Gelinkt. Samen met het Nederlandse Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseerden we op 2 mei een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data. Op het programma?

In de voormiddag deden gastsprekers uit Nederland en Vlaanderen aan het publiek uit de doeken hoe ze de verschillende principes van linked data hebben toegepast op hun collecties, en dat op verschillende schaal. In de namiddag mochten de deelnemers zelf aan de slag: ze modelleerden data over een specifiek object uit hun collecties en tekenden deze data in de vorm van een linkeddatagraaf of linkeddatanetwerk.

Boeiende pitches

Op de laatste dag van het bootcamp draaiden we de rollen om: de deelnemers mochten zelf presenteren. Ze hadden de opdracht gekregen na te denken over een potentieel project rond open culturele data in hun erfgoedinstelling. Daarbij werden ze uitgedaagd om de theorie van de afgelopen dagen toe te passen op hun eigen collecties en datasets. Elk pitchten ze 2 slides met daarop:

  • de scope van hun project, met het concept, de doelstelling, de betrokken datasets en de doelgroepen;
  • de aanzet voor een plan van aanpak, met o.a. de methodieken, standaarden, richtlijnen, licenties, systemen, tools, (externe) expertise en (externe) diensten die van toepassing zijn.

Na afloop keerden de deelnemers huiswaarts met een koffer vol kennis en praktische tips. Wat hen het meest bijbleef?

"Zaken waar we meteen mee aan de slag gaan: OpenRefine, Transkribus, dataprofielen en -mappen, thesauri."

"Mijn kennis van culturele data was heel beperkt, aangezien ik nog niet lang in dienst ben. De verschillende onderwerpen werden op zo'n manier behandeld dat ik kon volgen en veel kon bijleren. Voor het bootcamp wist ik hoe ik collecties en objecten moest registreren, maar daar stopte het ongeveer. Nu heb ik het gevoel een veel bredere basiskennis te hebben over alles wat er bij komt kijken, en weet ik wat de mogelijkheden van deze data zijn."