Publicatie:Verslag iPRES 2024: Internationale Conferentie over Digitale Preservering

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Van 16-20 september 2024 vond iPRES, de belangrijkste internationale conferentie over digitale preservering, voor het eerst plaats in Vlaanderen. Samen met Het Facilitair Bedrijf (Digitaal Archief Vlaanderen), Universiteit Gent en VRT zetten we onze schouders onder de organisatie van deze twintigste editie. Vijf dagen lang dompelden een recordaantal deelnemers uit alle hoeken van de wereld zich onder in de laatste ontwikkelingen rond digitale preservering.


Referentie
Titel Verslag iPRES 2024: Internationale Conferentie over Digitale Preservering (Voorkeurstitel)
Locatie [ ]
Uitgever
Jaar van uitgave 2024
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Trefwoorden

verslag | digitaal archiveren |


Dit was iPRES 2024

Snuif de sfeer op met de foto's van iPRES en de aftermovie gemaakt door VRT:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Op het programma

De iPRES-vijfdaagse ging 16 september van start met een dag vol workshops, gevolgd door de uitreiking van de Digital Preservation Awards door de Digital Preservation Coalition. Deze awardceremonie zette individuen en organisaties in de verf die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan een duurzame toekomst voor digitale collecties. De winnaars ontdek je hier.

Van dinsdag tot en met donderdag vond de eigenlijke conferentie plaats in De Bijloke in Gent, met meer dan 250 sprekers die hun werk kwamen voorstellen. De keynotes werden verzorgd door Herbert Van de Sompel ("Former Farmer Chases Traces"), Claire Warnier ("Atlas of Lost Finds") en Aaron Perzanowski ("Ownership, Preservation & Control"). Nog meer op het programma? Tal van paper- en posterpresentaties, korte lightning talks en interactieve formats zoals games en de 'Great Preservation Bake-Off' waarbij ontwikkelaars hun tool op een speelse manier demonstreerden voor het publiek. Duik in het programma-overzicht.

Voor organisaties die nog aan het begin van hun preserveringstraject staan, vond op dinsdag de Start2Preserve-bijeenkomst plaats. Dit nieuwe Vlaams-Nederlands Praktijknetwerk werd afgetrapt in de kantlijn van iPRES, en brengt medewerkers van erfgoedorganisaties samen die expertise willen opdoen en ervaringen willen uitwisselen over het duurzaam toegankelijk maken van hun digitale content. Lees het verslag.

Als afsluiter werden er op vrijdag professional visits georganiseerd in heel Vlaanderen. Zo konden deelnemers inspirerende plekken in Antwerpen, Brugge, Gent, Brussel, Ieper en Leuven ontdekken. Dit stond op het programma.

Kennisdeling

Kon je er niet bij zijn? Of wil je als deelnemer op het gemak terugblikken? Binnenkort worden de opnames gedeeld. Hou daarvoor iPRES2024.be in de gaten. Hier kan je alvast een groot deel van de papers inkijken. Tijdens het slotmoment van iPRES werden enkele uitzonderlijke bijdragen in de bloemetjes gezet. Ontdek de beste paper, poster en lightning talk van de conferentie.

Meemoo op iPRES 2024

Het werk van enkele meemoo-collega's werd geselecteerd voor iPRES 2024. Ze stelden volgende topics voor:

  • Intake of heterogeneous digital archival collections at meemoo: the challenges (lightning talk door Lobke Vanden Eynden)
  • XDCAM digital transfer project (lightning talk door Laura Ulens)
  • Artificial Intelligence and audiovisual archives: lessons learned (lightning talk door Matthias Priem)
  • Enhancing Metadata Management through Linked Data Models (poster door Miel Vander Sande, Milan Valadou en Lennert Van de Velde)
  • Ontologies in the real world: How to make things happen? (Birds of a Feather-sessie door Miel Vander Sande en Astrid Vergauwe met Koen Renders van VRT)
  • Surmounting the barriers to social media archiving with a little help from my friends (Birds of a Feather-sessie door Ellen Van Keer met Zefi Kávvadia van International Institute of Social History; Friedel Geeraert van KBR; Katrien Weyns KADOC KU Leuven)
  • Start 2 Preserve: Building a Local Community of Practice (Workshop door Rony Vissers met Sharon McMeekin van DPC; Tamara van Zwol van NDE). Lees het verslag.
  • The European Commission’s eArchiving Initiative: E-ARK Specifications and Tools (Workshop door Miel Vander Sande, Milan Valadou en Mattias Poppe met Sven Schlarb van Austrian Institute of Technology en Carl Wilson van OPF)
  • First steps into command line tools for preservation (Workshop door Nastasia Vanderperren en Lode Scheers)
  • From Floppy to Future: Converting Legacy Media into Digital Archives (tutorial door Nastasia Vanderperren en Lode Scheers met Jelle Kleevens van Archiefpunt / AIDA)
  • Archiving social media for beginners (tutorial door Nastasia Vanderperren en Lode Scheers)
  • The AIDA Network in Flanders (paper door Rony Vissers met Wim Lowet van VAi en Maarten Savels van Amsab-ISG). Lees de paper hier.
  • Meemoo's Metadata Bake-Off: How AI Bakes Metadata into Digital Collections (Bake Off Tool Demo door Matthias Priem met Alec Hantson & Peter Vanden Berghe van Sopra Steria)

Uitgelicht

Binnenkort kan je dus zelf de opnames (her)bekijken. We delen alvast enkele inzichten en sessies die ons zijn bijgebleven:

Inspiratie troef!

Het iPRES-programma zat bomvol sessies die inspiratie kunnen bieden voor je eigen werking. Dat digitale preservering geen droge materie hoeft te zijn, bijvoorbeeld, ondervonden we tijdens de workshop Game On: Learning Digital Skills Through Collaborative Game Development (door Francesca Mackenzie, Sharon McMeekin, Ellie O'Leary, Lotte Wijsman en Susanne Van den Eijkel). Deelnemers werkten in groepjes aan een game over digitale preserving, terwijl ze de basis van programmeren oppikten - een skill die steeds belangrijker wordt voor digitale preserving. Interessant om het onderwerp eens door een speelse bril te bekijken!

Met onze eigen archiefinfrastructuur in gedachten, gingen we luisteren bij The Future of Preservation: Reinventing the Repository at Harvard (door Miriam Leigh, Michelle Gallinger, Vitaly Zakuta, Julianna Barrera-Gomez, and Stephen Abrams). Zij stelden het traject voor waarin ze de preservatie-omgeving van de Harvard-bibliotheek van a tot z vernieuwen met een focus op uitgebreide functionaliteiten, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De paper kan je hier nalezen.

De place to be om ideeën op te doen was natuurlijk ook de 'Great Preservation Bake-Off', waar 21 tools voor digitale preservering live gedemonstreerd werden in een competitieve setting. Collega Lobke Vanden Eynden kwam alvast geïnspireerd buiten voor de vernieuwing van onze werking rond digitale instroom, want er kwamen ook enkele instroomtools en SIP-creators aan bod. Zelf gaf ze het iPRES-publiek trouwens inkijk in de uitdagingen die de instroom van heterogene collecties met zich meebrengt gedurende de 5-minuten durende lightning talk 'Intake of heterogeneous digital archival collections at meemoo: the challenges'.

Laagdrempeligheid werkt

First steps into command line tools for preservation

Met een command line interface geef je een computer opdrachten door tekstcommando's in te geven. Het is de snelste manier om je computer te beheren, repetitieve taken te automatiseren, en bestanden in batch te verwerken. De command line heeft heel wat troeven voor digitale preserving, en is een krachtig instrument in de toolbox van iedere computergebruiker. Op iPRES 2024 toonden meemoo-collega's Nastasia Vanderperren en Lode Scheers dat je er ook zonder technische achtergrond mee aan de slag kan. En die laagdrempeligheid werd gewaardeerd door de deelnemers. Ook benieuwd? Meemoo organiseert regelmatig workshops over de command line. Hou daarvoor onze vormingskalender in de gaten.

From Floppy to Future: Converting Legacy Media into Digital Archives

Hoe bewaar je de inhoud van dragers die niet meer door moderne apparatuur kunnen gelezen worden, zoals diskettes, voor de toekomst? Samen met Jelle Kleevens (Archiefpunt / AIDA) toonden collega's Lode Scheers en Nastasia Vanderperren tijdens deze tutorial hoe de deelnemers de data van hun verouderde dragers kunnen uitlezen. Tip! De laagdrempelige workflows en handleidingen kan je ook hier vinden.

Samen staan we sterker

Surmounting the barriers to social media archiving with a little help from my friends (door Ellen Van Keer, Zefi Kávvadia van International Institute of Social History, Friedel Geeraert van KBR en Katrien Weyns van KADOC KU Leuven)

De birds of a feather-sessies zetten deelnemers met een bepaald interesseveld rond de tafel om samen een thema uit te diepen en naar oplossingen te zoeken. Meemoo-collega Ellen Van Keer brainstormde met archivarissen, informatieprofessionals, cultureelerfgoedwerkers, onderzoekers en meer over de uitdagingen die de kop opsteken bij de archivering van sociale media. Enkele zaken die bleven hangen:

Sociale media veranderen snel, en dat maakt het niet altijd eenvoudig om ze te archiveren. Bovendien verschilt de wetgeving van land tot land, wat het niet eenvoudig maakt om een netwerk op te zetten. Het vroegere Twitter wordt gemist. En wat gebeurt er als sociale media imploderen? Wat zullen we dan archiveren, wat zullen we er 100 jaar later over vertellen? Een helende sessie, sprak uit het groepsgevoel.

Collega's Nastasia Vanderperren en Lode Scheers hielpen deelnemers trouwens op weg met de archivering van sociale media tijdens de tutorial Archiving social media for beginners. Wil je er ook mee aan de slag? In deze praktijkwijzer verzamelen we samen met KADOC-KU Leuven laagdrempelige handleidingen en workflows.