Publicatie:Wat is FFmpeg en waarom moet je het kennen?

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Voor professionals die op dagelijkse basis met digitale audio en video werken, is FFmpeg ondertussen een begrip. Deze gratis software met open licentie wordt gebruikt voor het analyseren, encoderen, decoderen, verwerken en wijzigen van audiovisuele data.


Referentie
Titel Wat is FFmpeg en waarom moet je het kennen? (Voorkeurstitel)
Locatie META nummer 2015/6
Uitgever
Jaar van uitgave 2015
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Auteur

Emmanuel Lorraine (PACKED vzw)

Wat is FFmpeg en waarom moet je het kennen?

Voor professionals die op dagelijkse basis met digitale audio en video werken, is FFmpeg ondertussen een begrip. Deze gratis software met open licentie wordt gebruikt voor het analyseren, encoderen, decoderen, verwerken en wijzigen van audiovisuele data.

FFmpeg wordt sinds 2004 beheerd en onderhouden door Michael Niedermayer. Een groot aantal ontwikkelaars uit de hele wereld dragen op dagelijkse basis bij aan het FFmpeg-project door het toevoegen van functionaliteiten of het oplossen van problemen. Door zijn uitgebreide en steeds groeiende audio- en video-codecbibliotheek en omwille van de open licentie, werd FFmpeg geïntegreerd in verschillende andere softwaretools en is het een onderdeel van veel workflows voor videopreservering. De lossless videocodec FFV1, die steeds vaker gebruikt wordt voor langetermijnpreservering, werd uitgevonden binnen het FFmpeg-project.

FFmpeg voor archivaris en conservator

Vandaag wordt het merendeel van de audiovisuele media digitaal gecreëerd in een breed spectrum aan formaten. Naast de acquisitie van dergelijk born-digital video moeten erfgoedorganisaties ook de resultaten van hun eigen digitaliseringsinspanningen beheren. In deze collecties ontstaat er dan ook een urgentie en toenemende nood aan expertise rond tools voor omgang met digitale video. FFmpeg is een command line tool [1], maar kan zelfs met minimale IT-vaardigheden gebruikt worden om audiovisuele digitale content te preserveren en toegankelijk te maken.

FFmpeg kan een mediabestand converteren naar meer dan honderd audio- en videoformaten, en essentiële parameters wijzigen zoals resolutie, lengte, kleurruimte, framerate e.a. Of het nu om een groot archief gaat of een klein museum, elke geheugeninstelling kan eenvoudige instructies gebruiken om via FFmpeg algemene collectietaken uit te voeren zoals:

  • het aanmaken van bestanden voor streaming op het web;
  • het converteren van een bestand naar een specifiek formaat dat ondersteund wordt door een ander softwareprogramma;
  • het converteren van een bestand om gebruikt te worden met specifieke afspeelapparatuur, bv. in een tentoonstelling;
  • het aanmaken van een korte sample;
  • het toevoegen van een watermerk aan een video;
  • etc.

PACKED vzw gebruikte FFmpeg voor de conversie, het afspelen en de technische inspectie van bestanden die gedigitaliseerd werden door het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA). VIAA zelf gebruikt ook FFmpeg als belangrijkste transcoderingstool om h264 access copies voor het web te genereren op basis van de archiefbestanden in losless MXF/JPEG2000 die zij ontvangen van digitaliseringslabo’s.

Open Source: vriend van de langetermijnpreservering

Obsoletie van een specifieke software of formaat kan zeer problematisch zijn voor een collectie die sterk afhankelijk is van specifieke technologieën. Omdat FFmpeg een open source project is, kan iedereen aan de slag met de broncode en bijdragen aan de evolutie van de software. Bovendien kan je als gebruiker ook specifieke noden aankaarten. De Open Source licentie vermijdt dat gebruikers afhankelijk zijn van proprietaire software die ontwikkeld werd door één bedrijf, dat op elk ogenblik kan beslissen om te stoppen met de ondersteuning ervan. In het geval van FFmpeg beheert en onderhoudt een gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars de updates van de software. De evolutie van FFmpeg is dus constant en de aanpak van samenwerking creëert meer activiteit op vlak van toevoegen van functionaliteiten of het oplossen van bugs. Open Source software creëert ook meer aandacht voor open standaarden, die interoperabiliteit en toegankelijkheid op lange termijn doen toenemen.

Voetnoten

  1. Een ‘command line tool’ (CLT) is software die kan gezien worden als tegenhanger van de grafische gebruikersinterface in de meeste courante softwareprogramma’s. De interactie via een CLT gebeurt op basis van geschreven commando’s die je invoert om een bepaalde taak uit te voeren. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Command-line-interface