Publicatie:Verslag Studiedag Persistente Identificatie

Uit Meemoo Kennisbank
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Samenvatting

Na 10 jaar onderzoek naar en projecten rond persistente identificatie vonden we het hoog tijd voor een studiedag. Want wat is er sinds 2013 gebeurd rond persistente identificatie in de erfgoedsector? Waar staat de sector vandaag en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Op 19 september kwamen we samen met tal van deelnemers uit archieven, bibliotheken en musea om dit vraagstuk te ontleden.


Referentie
Titel Studiedag Persistente Identificatie 2023 (Voorkeurstitel)
Locatie
Uitgever
[meemoo.be meemoo - Vlaams instituut voor het archief]
Jaar van uitgave 2023
Rechten CC-BY-SA
Persistent ID


Trefwoorden

verslag | digitale strategie |

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat we samen met heel wat partners uit de cultureelerfgoedsector een reeks projecten rond Persistente Identificatie van erfgoedobjecten opstartten. Sindsdien is het in de sector niet meer stil geweest rond Persistent Identifiers (PID's) en persistente URI's (Uniform Resource Identifiers). En terecht, want willen erfgoedinstellingen hun data gelinkt en open toegankelijk maken op het web, dan is het persistent (oftewel duurzaam en ondubbelzinnig) identificeren van hun erfgoedobjecten een must.

Op 19 september mochten we tal van geïnteresseerden uit de erfgoedsector verwelkomen op een volzette studiedag. Plaats van afspraak: het FARO-kantoor in Brussel. Omdat persistente identificatie wel wat uitleg behoeft, ging de dag van start met een potje theorie. Daarna gaven we het woord aan sprekers van Stad Antwerpen, de VKC-musea, Design Museum Gent, Universiteitsbibliotheek Gent, Rijksmuseum en meemoo die het over een praktische boeg gooiden. Zij deelden hun ervaringen en lichtten de verschillende manieren om PID's te implementeren toe: van een eigen PID-beheer tot een beheer en infrastructuur op gecentraliseerd niveau.

Tijdens de lunch konden de deelnemers aanschuiven bij verschillende showcasetafels. Zo konden ze verschillende manieren van de implementatie van PID's bij MoMu, Liberas, KMSKA en meemoo van dichtbij bekijken. Een dankbare formule, die het gesprek over praktische en alledaagse PID-aangelegenheden op gang bracht onder de verschillende deelnemers. Een ideaal moment voor kennisuitwisseling!

Vervolgens was het tijd om in te zoomen op het beleidsniveau met sprekers van de Vlaamse overheid en het Nederlandse Netwerk Digitaal Ergoed (NDE) en Nationaal Archief Nederland. Want hoe kijken de Vlaamse én Nederlandse overheden naar PID's in de erfgoedsector?

Afsluitend volgde een gesprek over dromen en uitdagingen rond PID's, gevoerd door sprekers van Datable en meemoo. Daaruit bleek dat er nog heel wat uitdagingen op ons afkomen in verband met PID's. Laten we dus vooral in gesprek blijven met elkaar, de overheid en onze noorderburen.

Bij meemoo blijven we alleszins inzetten op kennisuitwisseling rond dit thema. Benieuwd welke tools er momenteel al beschikbaar zijn? >> Ontdek ze hier