Publicatie:Collegagroep IIIF
De Collegagroep IIIF wil een ambassadeursrol vervullen voor IIIF, gericht op de Vlaamse en Nederlandse erfgoedgemeenschappen. Ze ambieert met andere woorden om als brugfiguur en aanspreekpunt een verbinding te maken tussen de internationale IIIF-Community en de Nederlandstalige erfgoedgemeenschappen.
Vanuit deze rol hoopt ze het gebruik van het ‘International Image Interoperability Framework’ in Vlaanderen en Nederland te stimuleren en uit te breiden door een bewustzijn van de mogelijkheden van de standaarden en een duurzaam inzicht in ontwikkelingen en uitbreidingen ervan te creëren. Daarom wordt aanvullend op het ambassadeursschap ook actief ingezet op professionele opleiding en kennisdeling.
Deze pagina doet dienst als landingspagina en bundelt interessante links, use cases en opnames van evenementen.
Titel | Collegagroep IIIF (Voorkeurstitel) |
Locatie | |
Uitgever | |
Jaar van uitgave | 2024 |
Rechten | CC-BY-SA |
Persistent ID |
Wat is IIIF?
- IIIF-metadatahandboek (nl)
- IIIF-standaard (nl)
- Wat is IIIF? (Mmmonk)
- How IIIF works (eng)
- Technische workshop Jason Ronallo (eng)
Praktijkvoorbeelden en inspiratie
- IIIF en annotaties (nl)
- IIIF en crowdsourcing (nl)
- IIIF en auteursrechten (nl)
- IIIF-manifestenbibliotheek (nl)
- Digitale storytelling met IIIF (nl)
Kennisdeling
Workshops
IIIF in actie: laagdrempelige toepassingen voor publiekswerking
Geen technisch jargon of complexe code, wél een laagdrempelige sessie waarin je ondergedompeld wordt in de mogelijkheden van IIIF voor communicatie, publiekswerking en educatieve doeleinden. Evelien Hauwaerts, curator van de manuscripten van Openbare Bibliotheek Brugge, neemt je in twee uur tijd mee in de basis van IIIF. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten leer je:
- hoe je met IIIF ontsloten beelden kan vinden (en downloaden);
- hoe je vlot een detail van een beeld kan delen en embedden op een website;
- hoe je verschillende beelden in één viewer naast elkaar kan openen;
- hoe je een virtuele rondleiding of quiz kan maken.
IIIF Fridays
De IIIF Fridays zoomen in op enkele recente ontwikkelingen en aandachtspunten in het gebruik van IIIF.
IIIF Friday 11 (25/10/2024)
Nummertje elf staat in het teken van beeldbeleid: hoe krijgen zakelijke en bestuurlijke processen vorm?
In verschillende presentaties krijg je inzicht in de zakelijke kant van beeldbeheer met IIIF. Hoe krijgt het beleid vorm? Hoe worden prioriteiten bepaald? Hoe gaan verschillende bestuursniveaus en instellingen met deze bestuurlijke keuzes om? Praktijkvoorbeelden maken dit topic een stuk bevattelijker.
Het programma:
- Jules Schoonman (TU Delft/Allmaps) blikt terug op de IIIF-conferentie in LA.
- Sarah Eloy (Universiteitsbibliotheek Gent) schijnt haar licht op de werking van de Collegagroep IIIF.
- Aurélien Conraux (Ministère de la Culture - FR) heeft het over het IIIF-beleid bij het Franse Ministerie van Cultuur.
- Enkele cases in Vlaanderen:
- Alexander Soetaert (Openbare Bibliotheek Brugge) vertelt hoe IIIF opgenomen werd in de aanbesteding van hun erfgoedbeheersysteem.
- Kim Robenseyn (Amsab-ISG), Tobias Hendrickx (MoMu) en Dries Moreels (Universiteitsbibliotheek Gent) lichten toe waarom er binnen hun organisatie voor IIIF gekozen werd.
- Mathias Dillen vertelt over het beleid rond mediabestanden binnen Plantentuin Meise en de rol van IIIF daarin.
IIIF Friday 10 (23/02/2024)
De feestelijke tiende editie van de IIIF Friday zoomde in op kaarten. Daarvoor keken we verder dan de eigen landsgrenzen.
Het programma:
- Verwelkoming met een recept uit het IIIF-cookbook, een officiële oplijsting van use cases en hoe je deze uitvoert (door Nastasia Vanderperren, meemoo)
- Korte introductie tot kaartentoepassing Allmaps (door Jules Schoonman, Bert Spaan en Manuel Claeys Bouuaert)
- Voorstelling van de drag-and-dropfunctionaliteit in kaartentoepassing ChronoScope (door Matthias Müller-Prove, Chrono Research Lab)
- Verslag van fase 3 van het IIIF-project van de voormalige VKC (door Rein Debrulle, meemoo)
- Feestelijk nieuws!
Bekijk de presentatie of enkel die van Matthias Müller-Prove.
IIIF Friday 9 (26/05/2023)
Programma:
- Jan Corthouts en Tom Deneire van de Universiteit Antwerpen deelden hun inzichten over de integratie van IIIF in het bibliotheeksysteem Brocade en de ontsluiting van IIIF-manifesten via het platform Pictor. (presentatie)
- Rein Debrulle, projectmedewerker bij de Vlaamse Kunstcollectie, gingen dieper in op de omgang met auteursrechten binnen de IIIF-standaarden. Welke informatie moet toegevoegd worden? Hoe kunnen verwijzingen uniform in een manifest geïntegreerd worden? (presentatie)
- Ook Olivier Van D’huynslager, curator digitaal bij Design Museum Gent en trekker van CoGhent ging dieper in op dit onderwerp. Wat is het belang van uniforme verwijzingen in een manifest voor concrete projecten? (presentatie)
IIIF Friday 8 (17/02/2023)
Op 17 februari 2023 vond in KBR de achtste editie van IIIF Friday plaats, het sectorevent voor iedereen die werkt met IIIF.
Onderstaande presentaties kan je bekijken op YouTube:
- Mathieu Aubry (École des Ponts – ParisTech) Image Collation: Matching illustrations in manuscripts (presentatie)
- Edward Silverton (Mnemoscene) Virtual tours with medieval manuscripts: Exhibit tool for guided viewings (presentatie)
- Xavier Fresquet (Sorbonne Centre for Artificial Intelligence) Illumination Detection in Medieval Manuscripts: Statistical learning strategies on IIIF image corpora for medieval musical iconography (presentatie)
- Rob Feenstra en Erik-Jan Dros (Universiteitsbibliotheken Leiden) Manuscripten en IIIF in de Universiteitsbibliotheken Leiden (presentatie)
- Fien Danniau (Ghent Center for Digital Humanities) Gent Gemapt. Een stedelijk presentatieplatform voor collecties, erfgoed en geschiedenis (presentatie)
IIIF Friday 7 (14/10/2022)
De 7e IIIF Friday focuste op IIIF viewers.
Het programma:
- Introductie Karin Van der Poorten over verschillende IIIF viewers (presentatie)
- Ingo Pfennigstorf (Göttingen State University Library) over TIFY (presentatie)
- Leander Seige (Leipzig University Libraries), de ontwikkelaar van detektIIIF en Strollview over Mirador (presentatie)
- Edward Silverton (Mnemoscene) over Universal Viewer (presentatie)
IIIF Friday 6 (29/04/2022)
De 6e editie van IIIF Friday draaide rond het thema 'IIIF in de praktijk'.
Het programma:
- Lise Foket en Christophe Verbruggen (GhentCDH) presenteren Madoc, een open source IIIF-annotatie -en crowdsourceplatform gebaseerd op Omeka S. (presentatie)
- Amber Tillemans (MoMu) geeft toelichting bij het project ‘Melijn-archief’ van het ModeMuseum Antwerpen. Wat waren de ervaringen met IIIF tijdens dit project? Waarom zou je kiezen voor IIIF? Welke beproevingen doorstond het MoMu met IIIF? (presentatie)
- Olivier Van D’huynslager (CoGhent) bespreekt een toepassing bij het Design Museum Gent die hij bovenop de IIIF-architectuur van CoGhent bouwde: een kleurentagger en webinterface op de collectie. De ‘Collectie van de Gentenaar’ verenigt het erfgoed van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. (presentatie)
- Sofie Verammen en Tecle Zere introduceren het project ‘Bouwtekeningen. Roerend en onroerend erfgoed gemapt en gelinkt’. Amsab-ISG valoriseert in samenwerking met ADVN en Liberas de waardevolle bouwtekeningen die in de drie instellingen bewaard worden, onder meer door ze beschikbaar te maken via IIIF.
IIIF Friday 5 (26/11/2021)
De 5e editie van IIIF Friday zoomde in op annotaties en hun plaats binnen IIIF.
Volgende thema’s komen aan bod:
- Wat zijn annotaties? Sofie Veramme (Openbare Bibliotheek Brugge) geeft een introductie op het thema. Voor het project MMMONK maakte Openbare Bibliotheek Brugge een stand van zaken op met interessante toepassingen van annotaties. (presentatie)
- Rainer Simon (Austrian Institute of Technology) introduceert de tool Recogito, een online platform voor gezamenlijke documentannotatie. Recogito wordt gehost door Pelagios, een digitalhumanitiesinitiatief voor het beter verbinden van online bronnen over het verleden. (presentatie)
- In het kader van het project IIIF2 realiseerde de Vlaamse Kunstcollectie in samenwerking met KMSKA een tool voor geautomatiseerde conditierapportage met annotaties in IIIF. Ontwikkelaar Michiel Hebben (Hero Solutions) stelt de gloednieuwe tool voor]]. (presentatie)
- Stephan Pauls (LIBIS) geeft een demo over het omzetten van OCR bestanden (METS/ALTO) naar IIIF-annotaties (JSON)]], met gebruik van de Universal Viewer. (presentatie)
- Karin Van der Poorten (VKC) stelt het IIIF-metadatahandboek voor.
IIIF Friday 4 (30/04/2021)
Tijdens de 4e IIIF Friday ging het over de IIIF standaarden zelf en de voorwaarden die deze opleggen.
Het programma:
- Nastasia Vanderperren (meemoo) gaat dieper in op de voorwaarden waaraan beelden moeten voldoen om ze voor IIIF te gebruiken. (presentatie)
- Van beelden naar manifesten: Stefan Pauls (LIBIS) licht de theorie van IIIF toe aan de hand van voorbeelden. Wat is het effect in de verschillende viewers? (presentatie)
- Rob Wyse (Vlaamse Kunstcollectie) vertelt hoe je je metadata klaarstoomt binnen de context van IIIF en hoe metadata in IIIF gepresenteerd worden. (presentatie)
- Alec Van den broek (Vlaamse Kunstcollectie/UGent) bespreekt de evolutie van IIIF 2.1 naar 3.0. Wat zijn de verschillen en wat zijn de nieuwe mogelijkheden? (presentatie)
IIIF Friday 3 (11/12/2020)
De derde editie van de IIIF Friday draaide rond het gebruik van enkele tools en basistoepassingen.
Het programma:
- Introductie door Koen Calis (Openbare Bibliotheek Brugge)
- Een IIIF-viewer kiezen … de ervaringen bij AMSAG-ISG (Donald Weber, Kim Robensyn en Tecle Zere)
- IIIF links zoeken (Dries Moreels, Universiteitsbibliotheek Gent)
- IIIF-beelden gebruiken (Nastasia Vanderperren, meemoo)
- Storiiies gebruiken (Katrien Deroo, Openbare bibliotheek Brugge)
- Vragenronde, incl. vragen over de video’s van de IIIF Week 2020
- IIIF-survey (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)
IIIF Friday 2 (20/11/2020)
Tijdens de tweede editie gingen we aan de hand van vijf praktijkvoorbeelden dieper in op het samenbrengen van collecties, storytelling, annotatie en transcriptie.
Het programma:
- Samenbrengen van collecties: MMMONK (Katrien Deroo en Koen Calis, Openbare Bibliotheek Brugge)
- Samenbrengen van collecties: Nieuws van de Groote Oorlog (Matthias Priem, meemoo)
- Samenbrengen van collecties: Arthub Flanders VKC (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)
- Trippelen richting IIIF: MoMu usecases en progressie (Tobias Hendrickx, MoMu)
- Annotatie en transcriptie bij het MADOC-project (Christophe Verbruggen, Frederic Lamsens en Davy Verbeke, Ghent Centre for Digital Humanities (GhentCDH))
IIIF Friday 1 (9/10/2020)
De eerste editie zorgde voor een algemene introductie over wat IIIF is en waarvoor je het kan gebruiken. Daarna werden verschillende praktijkvoorbeelden voorgesteld over de mogelijkheden van IIIF.
Het programma:
- Praktijkvoorbeeld Amsab-ISG (Kim Robensyn, Sofie Veramme en Tecle Zere)
- Beeldbeheer: over inzet principes van toegankelijkheid binnen Authentication API: KMSKA (Nathalie Monteyne en Jeff Van Herck)
- Presentatie over de platformen waarvoor IIIF gebruikt wordt en een toelichting over de vernieuwing van de IIIF-setup (waarom keuze voor welke viewers enz.): LIBIS / KULeuven (Roxanne Wyns)
- Stad Antwerpen & use case: IIIF in de DAMS Antwerpen (Jeroen Budts, Inuits)
- Afrikamuseum & use case (Dieter Van Hassel)
Contact
Voerde je zelf een IIIF-gerelateerd project uit en wil je het traject en de lessen die je leerde delen met de sector?
Neem dan zeker contact op via info@iiifcollegagroep.be. Zo kan jouw project toegevoegd worden aan deze kennisbank en/of komt het aan bod op de volgende IIIF-Friday.